Εuroleague: Θα πέσουν «κορμιά» για την πρόκριση και ο... δρόμος των «αιώνιων»! (poll)

Αντωνία Σπανού
Εuroleague: Θα πέσουν «κορμιά» για την πρόκριση και ο... δρόμος των «αιώνιων»! (poll)
Η κανονική διάρκεια της Euroleague οδεύει προς το τέλος της και αυτό το τέλος αναμένεται «δραματικό» για τις ομάδες που θα προκριθούν στα playoffs.

Μόλις 7 αγωνιστικές έχουν μείνει για το τέλος της κανονικής διάρκειας της Euroleague και η «μάχη» της πρόκρισης έχει φουντώσει για τα καλά. Μπορεί οι τρεις πρώτες ομάδες να έχουν ξεχωρίσει, αν και σίγουρη πρόκριση αυτή την στιγμή έχει μόνο η Φενέρμπαχτσε, αλλά ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ Μαδρίτης είναι σχεδόν σίγουρα στα playoffs και με πλεονέκτημα έδρας κατά μεγάλη πιθανότητα.

Από εκεί πέρα πάντως γίνεται πραγματικός χαμός με προκρίσεις, αλλά και τελική κατάταξη, αφού οι περισσότερες ομάδες μπορούν να ορίσουν την τύχη τους με τα αποτελέσματα τους σε αυτές τις τελευταίες αγωνιστικές.

Η Euroleague Greece καταγράφει πιθανότητες και προγράμματα και σας καλεί να επιλέξετε τι θα γίνει τελικά με τις ελληνικές ομάδες μέχρι το τέλος.

Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΙΑΔΑ

Ήδη τα playoffs έχουν την πρώτη εκπρόσωπο τους αφού η Φενέρμπαχτσε με 19 νίκες μέχρι τώρα έχει προκριθεί στην επόμενη φάση και μένει να δούμε την τελική της θέση στην κατάταξη. Από κοντά και ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ Μαδρίτης, που με 17 νίκες μπορεί και μην έχουν προκριθεί μαθηματικά, αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχουν κλείσει από μια θέση στην 8άδα.

Πάντως με τους τρεις αντιπάλους να έχουν μεταξύ τους αγώνες μέχρι το τέλος τίποτα δεν είναι σίγουρο για την τελική κατάταξη και για το ποια ομάδα θα πάρει τελικά την πρωτιά. Τις δύο περασμένες φορές με το νέο σύστημα της νέας Euroleague η ΤΣΣΚΑ δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης και πήρε πανηγυρικά την πρωτιά, φέτος όμως φαίνεται ότι οι τρεις ισχυρές ομάδες της διοργάνωσης θα παλέψουν σκληρά μέχρι το τέλος.

Μεγάλη αγωνία προκύπτει για το πως θα εμφανιστεί η Ρεάλ Μαδρίτης στο παιχνίδι κόντρα στην Μπαγερν Μονάχου, αφού οι Ισπανοί, βρίσκονται σε τρομερή αναστάτωση με όσα έγιναν στον τελικό του Copa del Ray. Η «μάχη» της τριάδας είναι σκληρή και θέλει συγκέντρωση και προσπάθεια απ΄ όλους μέχρι τέλους.

«ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η... ΕΥΝΟΙΑ ΤΟΥ 5ου

Κάτω από την πρώτη τριάδα βρίσκουμε στην τέταρτη θέση για την ώρα την ανανεωμένη και ισχυρή Εφές. Η ομάδα του Αταμάν δείχνει σταθερότητα και εμφανίζει στο παρκέ όλη της την ποιότητα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι οι 15 νίκες θα δώσουν πρόκριση στους 8 πρώτους, οι Τούρκοι έχουν κατά τεράστια πιθανότητα προκριθεί, αλλά θα δώσουν σκληρή «μάχη» για την 4η θέση και το πλεονέκτημα. Την 23η αγωνιστική υποδέχεται σε ένα κομβικό ματς τον Ολυμπιακό, ενώ δύσκολο συνεχίζει να είναι το πρόγραμμα της με Φενέρμπαχτσε, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι Τελ Αβίβ και ΤΣΣΚΑ να ακολουθούν με αυτή την σειρά. Τις 3 τελευταίες αγωνιστικές Μπουντούτσνοστ, Μπασκόνια και Αρμάνι Μιλάνο ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της Εφές, με τους Τούρκους να έχουν πολλές προκλήσεις μέχρι τέλους.

Ακολουθεί η Μπαρτσελόνα που αυτή την στιγμή έχει 13 νίκες και σε ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό έχει το πλεονέκτημα και έχει ελπίδες και για την τέταρτη θέση. Το πρόγραμμα της φαντάζει λίγο πιο καλό από εκείνο της Εφές, αλλά και πάλι τίποτα δεν είναι εύκολο. Μπασκόνια, Ρεάλ Μαδρίτης, Εφές, Φενέρμπαχτσε και Γκραν Κανάρια ακολουθούν, ενώ Μπάγερν Μονάχου, Μπουντούτσνοστ και Χίμκι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της ισπανικής ομάδας. Παράλληλα, οι «μπλαουγκράνα» έχουν μέχρι τώρα και την νίκη επί των Τούρκων στον πρώτο γύρο και μάλιστα με 15 πόντους διαφορά, διαφορά που θα ήθελαν να κρατήσουν.

Τρίτη ομάδα που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες στην βαθμολογία είναι ο Ολυμπιακός με 12 νίκες και ελπίδες και για εκείνον να μπει στην τετράδα. Οι «ερυθρόλευκοι» οφείλουν να αφήσουν πίσω τους τις νίκες στις τελευταίες αγωνιστικές και αν θέλουν να κοιτάξουν προς τα πάνω θα πρέπει να κερδίσουν την Εφές στην Τουρκία για την 23η αγωνιστική της Euroleague. Η πρόκριση είναι σχεδόν σίγουρη και για εκείνους και μένει να δούμε τα αποτελέσματα τους που θα τους φέρουν στην τελική κατάταξη. Μετά την ομάδα του Αταμάν ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ, η Μπουντούτσνοστ, η Αρμάνι Μιλάνο, η Μπάγερν Μονάχου, η Γκραν Κανάρια, η Ζαλγκίρις Κάουνας και η Νταρουσάφακα, με τον Ολυμπιακό θεωρητικά να έχει το πιο «εύκολο» πρόγραμμα και την τελική κατάταξη να παραμένει δύσκολος γρίφος για όποιον προσπαθήσει να προβλέψει τι θα γίνει τελικά.

«ΤΡΕΛΑ» ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

Θέτοντας θεωρητικά πάντα ως δεδομένο ότι οι ομάδες θα χρειαστούν 15 νίκες για να προκριθούν στην επόμενη φάση, είναι πολλοί εκείνοι που θα παίξουν μέχρι τέλους την είσοδο τους στα playoffs. Μπάγερν Μονάχου, Μπασκόνια και Αρμάνι Μιλάνο έχουν αυτή την στιγμή από 11 νίκες, 10 έχει η Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ «ζωντανοί» παραμένουν Χίμκι και Παναθηναϊκός, άλλα με πιο δύσκολο έργο, αφού θέλουν ένα πραγματικά καλό σερί και τουλάχιστον 6 νίκες στα 7 εναπομείναντα παιχνίδια.

Οι Γερμανοί παίζουν με Ρεάλ Μαδρίτης, Μπουντούτσνοστ, Μακάμπι, Ζαλγκίρις και Ολυμπιακό, πριν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα τους με Μπαρτσελόνα, Νταρουσάφακα και Γκραν Κανάρια, ενώ η Μπασκόνια που ακολουθεί παραμένει στο... παιχνίδι, με δύσκολο πρόγραμμα μέχρι τέλους, ειδικά με τα τρία τελευταία της παιχνίδια που είναι κόντρα σε Ρεάλ Μαδρίτης, Εφές και ΤΣΣΚΑ.

Με 11 νίκες αυτή την στιγμή παλεύει και η Αρμάνι Μιλάνο, που θα έχει πάντως ακόμα πιο δύσκολο έργο, αφού πλέον έχασε και τον Γκουντάιτις. Το πρόγραμμα της ίσως να είναι το πιο δύσκολο από τις υπόλοιπες ομάδες της ισοβαθμία, αφού έχει την ανεβασμένη Μακάμπι Τελ Αβίβ, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακό, Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκό, Φενέρμπαχτσε και Εφές με τα πράγματα να φαντάζουν δύσκολα για τους Ιταλούς.

Η αναγεννημένη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου κατάφερε να κάνει άλματα προόδου με τον νέο της προπονητή και με 10 νίκες μέχρι τώρα, μπορεί να έχει δύσκολο έργο πρόκρισης, αλλά σίγουρα έχει ζωντανές ελπίδες πρόκρισης.

Η Ιραηλινή ομάδα ταξιδεύει στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την Αρμάνι, μετά την Νταρουσάφακα, ακολουθεί η Μπάγερν Μονάχου, Εφές, Ζαλγκίρις, Χίμκι, Γκραν Κανάρια και Φενέρμπαχτσε την τελευταία αγωνιστική. Εύκολο έργο δεν έχει, αλλά αν καταφέρει να πάρει τα ματς με τις ομάδες που βρίσκονται κοντά στην βαθμολογία έχει ελπίδες.

Πιο δύσκολο έργο έχουν η Χίμκι και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ που με 9 νίκες θεωρητικά έχουν μεγάλη πρόκληση μπροστά τους και θέλουν αρκετές νίκες στα επόμενα παιχνίδια. Η ελληνική ομάδα ξεκινά τον «Γολγοθά» της με την εντός έδρας αναμέτρηση με την Χίμκι, έπειτα παίζει με την Γκραν Κανάρια και συνεχίζει εκτός έδρας με την Νταρουσάφακα και την ΤΣΣΚΑ. Επιστρέφει στο ΟΑΚΑ με την Μπασκόνια, ενώ πάει στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την Αρμάνι Μιλάνο. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τις εντός έδρας αναμετρήσεις με την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπουντούτσνοστ. Η Χίμκι από την πλευρά της πήρε δύο συνεχόμενες νίκες και θέλει να συνεχίσει έτσι και να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες της. Η ρώσικη ομάδα θα παίξει με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, την Αρμάνι, την Μπασκόνια, την Ρεάλ Μαδρίτης και την Νταρουσάφακα, ενώ δυσκολεύουν τα πράγματα στο τέλος με Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα.

Δύσκολα πολύ είναι τα πράγματα για την περσινή έκπληξη του Final 4, Ζαλγκίρις Κάουνας, αφού με 8 νίκες έχει μείνει αρκετά πίσω και πολύ δύσκολα θα κερδίσει ένα εισιτήριο πρόκρισης. Ακατόρθωτο μοιάζει και για την Γκραν Κανάρια, την Μπουντούτσνοστ και την Νταρουσάφακα.