Η χρονιά των απουσιών και των τραυματισμών

Η χρονιά των απουσιών και των τραυματισμών

Gazzetta team
Η χρονιά των απουσιών και των τραυματισμών
Η EuroLeague Greece στέκεται στην… επανεμφάνιση των τραυματισμών στις τάξεις του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και κατά πόσο επηρέασαν την ομάδα στην προσπάθεια που κάνει για πρόκριση στα playoffs της φετινής διοργάνωσης.

Μια λαϊκή μας παροιμία λέει ότι «είναι στραβό το κλήμα, το τρώει και ο γάιδαρος» και η οποία μοιάζει να εφαρμόζει απόλυτα τη φετινή σεζόν στον Παναθηναϊκό. Δεν έφταναν τα αγωνιστικά προβλήματα και η αδυναμία που παρουσιάζουν οι «πράσινοι» από το ξεκίνημα της σεζόν ήρθαν να προστεθούν και οι τραυματισμοί. Κάποιες από αυτές έφεραν απουσίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και άλλοι για μικρότερο.

Οι κοινός παρονομαστής είναι ότι στον Παναθηναϊκό είχαν μάθει να ζουν τα τελευταία χρόνια χωρίς ανάλογα προβλήματα. Με εξαίρεση τον σοβαρό τραυματισμό του Τζέιμς Γκιστ τον Νοέμβριο του 2016 στην Μαδρίτη, το μικρό χρονικό διάστημα που έλειψε πέρσι ο Καλάθης ύστερα από έναν τραυματισμό στον ώμο και την απουσία του Ματ Λοτζέσκι για έναν μήνα (ύστερα από τον τραυματισμό του σε παιχνίδι με την ΑΕΚ), το «τριφύλλι» έβγαζε… υγεία (τόσο μεταφορικά στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, όσο και) με όλη τη σημασία της λέξεως.

Τα «κρούσματα» ήταν ελάχιστα και σε καμία περίπτωση δεν είχαν σοβαρό αντίκτυπο στο αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας. Μάλιστα οι μυϊκοί τραυματισμοί είχαν… εξαφανιστεί την τελευταία διετία, κάτι που ισχυροποιούσε ακόμα περισσότερο τους «πράσινους» εντός (και κυρίως) εκτός των συνόρων. Φέτος ωστόσο ήρθαν να προστεθούν αρκετά προβλήματα, τα οποία τους άφηναν… αρκετά πίσω «ξυπνώντας» μνήμες από τη σεζόν 2014-15 που ο ένας… τραυματισμός διαδέχονταν τον άλλον.

Φέτος, ούτε λίγο, ούτε πολύ, τέσσερις παίκτες έχουν περάσει πολλές φορές την πόρτα του νοσοκομείου για μαγνητική τομογραφία, ενώ δεν ήταν λίγα και τα κρούσματα των ιώσεων. Αυτά ωστόσο είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ λίγο μετά το ξεκίνημα της σεζόν αφορούσε τον Ιωάννη Παπαπέτρου! Ο 24χρονος φόργουορντ αναγκάστηκε να μείνει έναν μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης, κάτι που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη συνολική λειτουργία της ομάδας.

Άλλωστε είναι ένας παίκτης με πρωταγωνιστικό ρόλο και στις δύο πλευρές του παρκέ και το πρόβλημα που αντιμετώπισε στον καρπό του δεξιού του χεριού, δεν άφησε μόνο εκείνον αλλά και ολόκληρη την ομάδα. Κάτι που αποτυπώθηκε με τη γλώσσα των αριθμών, αφού σε αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός μέτρησε μία νίκη και τέσσερις ήττες στην EuroLeague.

Μία μέσα και μία έξω από τις προπονήσεις ήταν και Στεφάν Λάσμε με τις ενοχλήσεις που αντιμετώπιζε στο γόνατο, κάτι που συνέβη και με τον επιρρεπή Ματ Λοτζέσκι που είχε «θέμα» με τον προσαγωγό του. Πρόβλημα έβγαλε μετά τον Παπαπέτρου και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο με μυϊκούς σπασμούς στη μέση, ο οποίος στις αρχές του νέου έτους υπέστη και θλάση κατά τη διάρκεια του αγώνα πρωταθλήματος με τον Χολαργό στο ΟΑΚΑ.

Βέβαια τα δύο μεγάλα προβλήματα αφορούν τα δύο γκαρντ της ομάδας. Ο Κιθ Λάνγκφορντ υπέστη θλάση στο παιχνίδι με την Αρμάνι Μιλάνο και έκτοτε ο Παναθηναϊκός μέτρησε 2-4 ρεκόρ στην EuroLeague. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν έμεινε μόνο στη θλάση στον προσαγωγό αλλά του δημιουργήθηκε και πρόβλημα στους κοιλιακούς. Κάτι που αύξησε ακόμα περισσότερο την απουσία του από την ενεργό δράση, με τον ίδιο να κάνει θεραπείες, να ακολουθεί συντηρητικό πρόγραμμα και ακόμα να παραμένει ανοικτό το «πότε» θα μπορέσει (αν θα μπορέσει) να ξαναφορέσει την πράσινη φανέλα.

Το… κερασάκι στην τούρτα των φετινών τραυματισμών έβαλε ο Νίκος Παππάς! Σε μια προπόνηση της ομάδας και δη σε μια ανύποπτη φάση, ο 29χρονος παίκτης στάθηκε για δεύτερη φορά τόσο πολύ άτυχος στην καριέρα του. Ρήξη χιαστού στο αριστερό του γόνατο και… πρόωρο τέλος στη σεζόν ελαχιστοποιώντας τις λύσεις στην περιφέρεια. Αν μη τι άλλο ο αριθμός των απουσιών ύστερα από τα 2/3 της σεζόν στην EuroLeague είναι μεγάλος και αρκετός για να χάσει κάποια ομάδα να χάσει έδαφος.

Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την μέτρια (μερικές φορές και κακή) εικόνα της ομάδας, ωστόσο δεν παύει να είναι… υπαρκτό πρόβλημα!