Τα 16 πρόσωπα του πρώτου γύρου της Euroleague

Βασίλης Βλαχόπουλος
Τα 16 πρόσωπα του πρώτου γύρου της Euroleague
Η Euroleague Greece αποχαιρετά τον πρώτο γύρο της κανονικής διάρκειας, καλωσορίζει τον δεύτερο και επιλέγει 16 πρόσωπα τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των ομάδων τους.

Σε περίπου 48 ώρες θα γίνει το εναρκτήριο τζάμπολ για τον δεύτερο γύρο της κανονικής διάρκειας και η Euroleague Greece επέλεξε ένα πρόσωπο από κάθε μία από τις 16 ομάδες, το οποίο έβαλε τη σφραγίδα του στην πορεία της. Κάποιες περιπτώσεις παικτών όπως για παράδειγμα ο Γιαν Βέσελι της Φενέρμπαχτσε ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες. Υπάρχουν όμως και παίκτες οι οποίοι φέτος πραγματοποιούν την καλύτερη σεζόν στην ευρωπαϊκή καριέρα τους.

H μαγεία των Χριστουγέννων σε περιμένει στο καζίνο της Novibet!

Γιαν Βέσελι: Είναι ο καλύτερος σέντερ της Euroleague;

Οι αριθμοί μάλλον δίνουν σαφέστατη απάντηση επί του συγκεκριμένου ερωτήματος, κυρίως όμως τα κατορθώματά του και τις περασμένες αγωνιστικές περιόδου. Ο Τσέχος είναι τρομερά… ανθεκτικός, αλλά και ο καλύτερος σκόρερ και ριμπάουντερ της Φενέρμπαχτσε. Στο δε σύστημα αξιολόγησης, καθόλου τυχαία έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλο συμπαίκτη του, ενώ η μπασκετική οξυδέρκειά του αποτυπώνεται και μέσα από το γεγονός ότι είναι ο δεύτερος καλύτερος πασέρ στην ομάδα του.

Φακούντο Καμπάτσο: Και οι… κοντοί έχουν ψυχή

Η φετινή σεζόν εξελίσσεται σε διαρκές… σφυροκόπημα των επικριτών του. Πολλοί ασχολήθηκαν με τα λίγα εκατοστά του ύψους του, ακόμη περισσότεροι αμφισβήτησαν την ποιότητά του αλλά και τον βαθμό ικανότητάς του στην ανταπόκριση πρωταγωνιστικού ρόλου σε ομάδα του βεληνεκούς της Ρεάλ αλλά οι απαντήσεις ήρθαν σε μορφή χιονοστιβάδας. Ο Αργεντίνος γκαρντ ηγείται στο σύστημα αξιολόγησης, είναι ο καλύτερος πασέρ αλλά και «κλέφτης» αλλά και 2ος σκόρερ της ισπανικής ομάδας.

Ουίλ Κλάιμπερν: Το «πολυεργαλείο» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Τα χρόνια της προσαρμογής ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον ο Ουίλ Κλάιμπερν βρίσκεται σε ώριμη ηλικία (σ. σ. 29 ετών), έχει στην πλάτη του 2½ χρόνια στην Euroleague και είναι πιο αποτελεσματικός από κάθε άλλη χρονιά. Δικαίως χαρακτηρίζεται ως το «πολυεργαλείο» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αυτό εξάλλου αποδεικνύεται και μέσα από τη γλώσσα των αριθμών. Ο Αμερικανός είναι μέσα στην πρώτη δυάδα στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες. Πρώτος στην αξιολόγηση, πρώτος στα ριμπάουντ, 2ος σκόρερ αλλά και στα κλεψίματα.

Εργκίν Αταμάν: Η καλύτερη Εφές των τελευταίων χρόνων

Συνήθως οι προπονητές βλέπουν τα πρόσωπά τους σε… πρώτο πλάνο, όταν τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικά για τις ομάδες τους. Δυστυχώς, αυτή είναι η μοίρα τους και την έχουν αποδεχθεί. Ο Εργκίν Αταμάν κατάφερε να δημιουργήσει φέτος την πιο ανταγωνιστική και αξιόλογη Αναντολού Εφές των τελευταίων χρόνων. Κυρίως όμως, είναι μια ομάδα την οποία χαίρεσαι να τη βλέπεις. Καθόλου τυχαία, φέτος δείχνει ικανή να διεκδικήσει την πρόκριση στο Final Four της διοργάνωσης.

Νικολά Μιλουτίνοφ: Ο βράχος του Πειραιά

Είναι εντυπωσιακή η αγωνιστική άνοδός του και η βελτίωσή του σε όλους τους τομείς της στατιστικής. Ο Σέρβος σέντερ συγκεντρώνει τους περισσότερους βαθμούς από κάθε συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό, στο σύστημα αξιολόγησης, εκτελεί με ποσοστό ευστοχίας 62% στα δίποντα, είναι ο 4ος σκόρερ της ομάδας και παράλληλα ο πρώτος ριμπάουντερ. Κυρίως όμως, είναι σημείο αναφοράς στη λειτουργία του Ολυμπιακού και στις δύο πλευρές του παρκέ. Κι ακόμη διανύει το 24ο έτος της ηλικίας του…

Ντέρικ Ουίλιαμς: Στην Ευρώπη βρήκε τον εαυτό του

Πριν από περίπου 7½ χρόνια επιλέχθηκε στο Νο2 του ντραφτ, αλλά στο ΝΒΑ δεν κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του. Περιπλανήθηκε αρκετά, επικρίθηκε ακόμη περισσότερο και με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν. Είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας, ηγείται στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ είναι και ο δεύτερος ριμπάουντερ. Γενικώς, η πρώτη του χρονιά στην Euroleague είναι εντυπωσιακή και μάλλον «εξασφαλίζει» το αγωνιστικό μέλλον του.

Κέβιν Πάνγκος: Στα άδυτα της Βαρκελώνης

Από τα χαμηλά συμβόλαια της Ζαλγκίρις Κάουνας, το περασμένο καλοκαίρι ο Καναδός μετακόμισε στη Βαρκελώνη. Παραμένει σε διαδικασία προσαρμογής και εκμάθησης των συμπαικτών του, απέχοντας αρκετά από τον παίκτη που είχαμε δει στο Κάουνας. Παραμένει βέβαια ένας από τους καλύτερους πασέρ της Euroleague και ο κορυφαίος της Μπαρτσελόνα με 115 τελικές πάσες, είναι όμως φανερό ότι η φετινή σεζόν είναι περισσότερο διδακτική γι’ αυτόν.

Μπράντον Ντέιβις: Ο «άρχοντας» του Κάουνας

Αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, τότε το ερχόμενο καλοκαίρι θα ετοιμάσει κι αυτός τις βαλίτσες του για κάποια από τις ισχυρές ομάδες της Euroleague. Είναι από τους καλύτερους ψηλούς της διοργάνωσης, το όνομά του βρίσκεται σε όλες τις (σχετικές με τη θέση του) στατιστικές κατηγορίες και στη Ζαλγκίρις είναι πρώτος σκόρερ, ριμπάουντερ αλλά και στο σύστημα αξιολόγησης. Έχει ποιότητα, δύναμη και δεν είναι τυχαίος ο ντόρος γύρω από το όνομά του.

Μάικ Τζέιμς: Ο «αναμορφωτής» της Αρμάνι

Το καλοκαίρι έκανε τη διαδρομή Αθήνα-Μιλάνο με σκοπό να αναστήσει μια ομάδα η οποία στα τελευταία χρόνια επενδύει πολλά εκατομμύρια ευρώ αλλά δεν κάνει… απόσβεση. Ο Μάικ Τζέιμς έχει αλλάξει την Αρμάνι, μάλλον είναι ο ηγέτης που απεγνωσμένα έψαχναν οι Ιταλοί κι αυτό αποτυπώνεται μέσα από το γεγονός ότι είναι ο πρώτος σκόρερ και πασέρ της Αρμάνι. Παράλληλα, βρίσκεται πίσω από τον Γκουντάιτις στο σύστημα αξιολόγησης.

Τόρνικε Σενγκέιλα: Η σταθερή αξία

Το 2019 δεν μπήκε καλά για τον Γεωργιανό φόργουορντ καθώς θα χρειαστεί να μείνει εκτός δράσης για διάστημα περίπου ενός μήνα. Είναι ίσως ο καλύτερος Ευρωπαίος φόργουορντ της Euroleague και στα τελευταία χρόνια αρνείται πεισματικά να αφήσει την αγαπημένη του Μπασκόνια. Είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας, ηγείται στο σύστημα αξιολόγησης, γενικώς είναι ο παίκτης ο οποίος συνήθως βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά για τους Βάσκους.

Νικ Καλάθης: Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού

Στην περίπτωση του Καλάθη, οι αριθμοί είναι τόσο αμείλικτοι, σε σημείο να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει (όχι μόνο) την ποιότητά του, αλλά και την ηγετική παρουσία του στον Παναθηναϊκό. Κανείς άλλος παίκτης σε ομάδα της Euroleague δεν ηγείται σε τέσσερις στατιστικές κατηγορίες. Το έχει πετύχει ο Καλάθης σε πόντους, ασίστ, κλεψίματα αλλά και στο σύστημα αξιολόγησης. Ωστόσο, έχει και τα περισσότερα λάθη από κάθε άλλο συμπαίκτη του. Οι αριθμοί δείχνουν πάντως το υψηλό επίπεδο επίδρασης του στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Ντι Τζέι Στρόμπερι: Το βαρόμετρο της Γκραν Κανάρια

Στις πρώτες στροφές της φετινής Euroleague ελάχιστοι υποψιάστηκαν ότι η Γκραν Κανάρια θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη διοργάνωση. Ο απολογισμός της μίας νίκης σε πέντε αγώνες έδειχνε ότι θα… βολοδέρνει στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, μέχρι που εμφανίστηκε ο Ντι Τζέι Στρόμπερι. Ο Αμερικανός (ένα φεγγάρι πέρασε και από τον Ολυμπιακό) είναι ο πρώτος σκόρερ της ισπανικής ομάδας αλλά κι ένας από τους λόγους των τεσσάρων νικών της στους τελευταίους έξι αγώνες.

Γιάννης Σφαιρόπουλος: Θα «αναστήσει» τη Μακάμπι;

Περίπου πέντε μήνες μετά το διαζύγιο με τον Ολυμπιακό, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήγε εκεί που… απέτυχαν επτά προπονητές στην τελευταία (σχεδόν) τριετία. Κάθισε στον ηλεκτρικό πάγκο της Μακάμπι Τελ Αβίβ με την ελπίδα ότι έπειτα από δύο χρόνια ανομβρίας, θα την οδηγήσει στα Play Offs της διοργάνωσης. Ο Έλληνας τεχνικός είναι το πρόσωπο της ισραηλινής ομάδας γιατί από την ημέρα που ανέλαβε προσπάθησε να αλλάξει την αγωνιστική λογική της, έχοντας να διαχειριστεί παίκτες οι οποίοι δεν είναι δικές του επιλογές. Επί ημερών του, η Μακάμπι έχει τέσσερις νίκες σε οκτώ αγώνες και διεκδικεί θέση στην οκτάδα.

Αλεξέι Σβεντ: Ο… κορυφαίος των κορυφαίων

Μια ματιά στις στατιστικές κατηγορίες της Euroleague είναι αρκετή για να αποτυπώσει την αξία του Ρώσου γκαρντ. Έχοντας παίξει μόλις σε οκτώ αγώνες είναι (σε μέσους όρους), πρώτος σκόρερ, στα κλεψίματα, στο σύστημα αξιολόγησης αλλά και ο 3ος πασέρ της διοργάνωσης. Το κακό είναι ότι ο Σβεντ έχει παίξει (σχεδόν) τους μισούς αγώνες λόγω προβλήματος τραυματισμών, με συνέπεια η Χίμκι να βρίσκεται χαμηλά στη βαθμολογία σε σχέση με την περσινή εντυπωσιακή πορεία της, γεγονός το οποίο αδικεί την προσπάθεια αλλά και το επίπεδο δουλειάς του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Έρλ Κλαρκ: Η εξαίρεση στον κανόνα

Η «σταχτοπούτα» της φετινής Euroleague, Μπουντούτσνοστ, πιθανότατα δεν θα διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μια αξιοπρεπή παρουσία στη διοργάνωση. Είναι ομάδα περιορισμένης ποιότητας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως ο Αμερικανός φόργουορντ. Στην παρθενική εμφάνισή του στη διοργάνωση είναι πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ της Μπουντούτσνοστ, ηγείται στο σύστημα αξιολόγησης και γενικώς έχει εντυπωσιάσει με το πληθωρικό παιχνίδι του.

Έρικ Μάικλ: Από την αμφισβήτηση, στην εκτόξευση

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι, τελικά ο Αμερικανός σέντερ μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα από τη.. βρώμικη δουλειά. Ο Έρικ Μάικλ είναι μέσα στην πρώτη 20αδα της Euroleague σε τέσσερις διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες, πέραν του ότι είναι ο πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ της Νταρουσάδακα, έχοντας παράλληλα και τους περισσότερους βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Γενικώς, πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν στην ευρωπαϊκή καριέρα του, σε αντίθεση με την πορεία της τουρκικής ομάδας η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις δύο νίκες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.