Πόσο «μάγος» είναι τελικά ο Ρικ Πιτίνο;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Πόσο «μάγος» είναι τελικά ο Ρικ Πιτίνο;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί να εξηγήσει την επίδραση του διάσημου νέου προπονητή του «τριφυλλιού», που στο ντεμπούτο του κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, δεν οδήγησε απλά τον Παναθηναϊκό στη μεγαλύτερη εφετινή νίκη, αλλά μακράν στην πιο πειστική εμφάνιση της χρονιάς!

Το μπάσκετ είναι απλό άθλημα και όσο πιο απλουστευμένα το προσεγγίσεις, τόσο πιο εύκολα θα καταλήξεις στο σωστό συμπέρασμα. Ας αρχίσουμε από τα βασικά… Τη σήμερον ημέρα δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, ούτε ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού είναι «μάγος»! Το είπε άλλωστε και ο ίδιος στην συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, λίγο πριν την τελευταία προπόνηση της ομάδας του. Που τύχαινε να είναι και μόλις η δεύτερή του στο «τριφύλλι».

Βwin – Πλέον μπορείς να συνδυάζεις πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα! (21+).

Ο Ρικ Πιτίνο, όμως, είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας εμβληματικός coach για το αμερικανικό μπάσκετ και ειδικότερα για το NCAA, που έχει «φάει» τους πάγκους με το κουτάλι και ξέρει όσο μπάσκετ, ξέρουν όλοι οι προπονητές της κερκίδας μαζί, στην Ευρώπη και μάλιστα εις διπλούν! 1451 παιχνίδια (1039 στο κολεγιακό πρωτάθλημα και 412 στο ΝΒΑ) στο κορυφαίο επίπεδο είναι αυτά! Οι επτά συμμετοχές σε Final 4 με τρεις διαφορετικές ομάδες και οι δύο τίτλοι (με το Κεντάκι και το Λούιβιλ) δεν μπορεί να ήρθαν κατά σύμπτωση…

Ούτε βέβαια το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την τελευταία του ομάδα, αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το (2026) και το οποίο ακυρώθηκε λόγω του γνωστού σκανδάλου, μπορεί να του δόθηκε τυχαία…

Τα όσα «ανεξήγητα», λοιπόν, είδαν απόψε οι φίλοι των «πρασίνων» από την ομάδα τους, που μέχρι πρότινος δεν βλεπόταν, έχουν πολύ φυσιολογική εξήγηση και δεν είναι μόνο έργο του προπονητή-«θρύλου» του NCAA. Η ομάδα, άλλωστε, φτιάχτηκε από τον Τσάβι Πασκουάλ και στην επίθεση, δεν έκανε τίποτε περισσότερο απ’ όσα έκανε μέχρι τώρα. Για την ακρίβεια, ο 66χρονος νέος τεχνικός της ομάδας, δεν άλλαξε απολύτως τίποτε! Απλά, έβαλε τους παίκτες να εφαρμόσουν τα ίδια plays με περισσότερη κίνηση!

Η έλευση ενός τόσο καταξιωμένου προπονητή, όμως, ειδικότερα σε μία ομάδα με συνολικά 10 Αμερικανούς και Αμερικανοθρεμένους παίκτες, η γήινη αλλά συνάμα και τόσο μπασκετικά σεβάσμια παρουσία του στο γήπεδο, είναι αλήθεια ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απίστευτη μεταμόρφωση του «εξάστερου», στην καλύτερη εφετινή του εμφάνιση και κατ’ επέκταση, στην σημαντικότερη νίκη της χρονιάς!

Τηρουμένων των αναλογιών και του αντιπάλου, ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλύτερα απ' όσο θα μπορούσε να φανταστεί και ο πιο αισιόδοξος οπαδός του και με τη νίκη του επί της ΤΣΣΚΑ, δεν έβαλε απλά δύο βαθμούς στο σακούλι του. Αυτό το 96-84 επί της ακριβότερης ομάδας στην Ευρώπη, έχει πολλαπλή σημασία! Πρώτον, γιατί την ομάδα του Ιτούδη δεν θα την κερδίσουν πολλοί ανταγωνιστές του για την 8άδα και δεύτερον, γιατί οι παίκτες του, θα έχουν πλέον πειστεί για τα καλά, ότι μπορούν να αναστρέψουν υπέρ τους την κατάσταση.

Ποια ήταν επομένως η συμβολή του Αμερικανού «σωτήρα» με το ιταλικό ταμπεραμέντο, που πιστέψτε με, θα κερδίσει τους πάντες με την απίστευτη προσωπικότητά του; Μπασκετικά, όπως ο ίδιος, άλλωστε παραδέχτηκε στην πρώτη και άκρως απολαυστική συνέντευξη Τύπου του, το όλο credit ανήκει στους βοηθούς του (Βόβορας, Παναγιωτόπουλος και Παππάς) που μείωσαν τα 75 συστήματα του Πασκουάλ σε 15 και μαζί με τα δύο που πρόσθεσε αυτός, τον «προετοίμασαν» όσο καλύτερα μπορούσαν!

Τι έκανε, λοιπόν, η πιο σύγχρονη μπασκετική έκδοση του Αλ Πατσίνο και άλλαξε τα πάντα γύρω από το «πράσινο» οικοδόμημα; Πως στο διάολο, μέσα σε δύο μέρες, κατάφερε να επαναφέρει το κέφι, το χαμόγελο, την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση παικτών, διοίκησης και φιλάθλων στο ζενίθ, την ώρα που όλα αυτά που προανέφερα, βρίσκονταν λίγο πριν το ναδίρ;

Η απάντηση είναι απλή – όπως άλλωστε όλα στη ζωή – και μας την έδωσε ο ίδιος στην αίθουσα Τύπου. «Είπα στα παιδιά μερικές ιστορίες από την θητεία μου στους Σέλτικς και τον λόγο που έβγαλε πριν από ένα ματς, ο μεγάλος Μπιλ Ράσελ! Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες. Απλά θα σας πω να παίξετε σαν να έχετε συμβόλαιο μόλις μίας ημέρας και πρέπει να πείσετε ότι αξίζετε την ανανέωση!», αποκάλυψε ο Ρικ Πιτίνο στην διάρκεια της press conference!

Μπείτε εσείς τώρα στην θέση των παικτών της ομάδας, που πριν καλά-καλά εκπνεύσει ο Δεκέμβριος θεωρούνταν από πολλούς τελειωμένοι… Αν δεν είναι αυτός ο άνθρωπος, αυτή η προσωπικότητα, η μεγάλη τους ευκαιρία, το μεγαλύτερο τους κίνητρο για να δείξουν τι μπορούν να κάνουν και να αλλάξουν όλη την κατάσταση, τότε ποιος είναι;

Κι επειδή τα απλά πράγματα είναι και τα πιο όμορφα, δώστε βάση σε δύο ατάκες, που δείχνουν πόσο μπάσκετ ξέρει ο τύπος. Πέραν του ότι δεν αγχώθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα, ούτε καν φάνηκε να πιέζεται ή να ανησυχεί από κάτι, ο Πιτίνο έδωσε τρομερή έμφαση στην κυκλοφορία της μπάλας, που ήταν αυτό το οποίο έλλειπε τόσο καιρό από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

«Μου είχαν πει ότι είστε ομάδα χωρίς σουτέρ! Καμία σχέση. Μπορείτε να σουτάρετε (σ.σ.: φάνηκε και με το παραπάνω), αρκεί να γυρίσετε την μπάλα και να κινείστε! Αντί οι τέσσερις να κοιτούν τον έναν που παίρνει την προσπάθεια, όπως κάνατε μέχρι τώρα στα videos που έχω δει!», τους είπε στην προπόνηση και τους «έφτιαξε» τόσο πολύ, που πραγματικά ούτε οι ίδιοι θα πιστεύουν τι άμυνα έπαιξαν, όταν ξαναδούν το video του αγώνα. Γιατί δεν είναι μόνο οι 20 ασίστ σε σχέση με τα 7 λάθη… Το «γλυκό» έγινε πιο «ακαταμάχητο» από ποτέ, χάρη στα 9 κλεψίματα που προστέθηκαν στην «συνταγή».

Πώς να χάσει έτσι ο Παναθηναϊκός; Όχι από την ΤΣΣΚΑ, αλλά από οποιαδήποτε ομάδα βρισκόταν απόψε στην θέση της! Το μοναδικό αρνητικό για τους νικητές της βραδιάς, είναι ότι ο Ολυμπιακός προέρχεται από ήττα και θα είναι πιο συγκεντρωμένος αλλά και ότι ο Ντέϊβιντ Μπλατ, κρατούσε σημειώσεις και στο πιο ενδιαφέρον «αιώνιο» ντέρμπι των τελευταίων ετών που έρχεται, θα είναι προετοιμασμένος για πολλά κολεγιακά «κόλπα» που... εφαρμόζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πιο θετικό, όμως, είναι ότι ο ίδιος ο Πιτίνο νιώθει ήδη ότι ξανανιώθει και ότι βρίσκει την χαμένη του μπασκετική διάθεση. Κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για τον Παναθηναϊκό και κακό για τους αντιπάλους του… Όταν ένας τέτοιος γίγας της προπονητικής δείχνει εντυπωσιασμένος από τη νέα ευκαιρία της καριέρας του και «βροντοφωνάζει» ότι θέλει να ρουφήξει γνώση και να απολαύσει την διαδικασία, μόνο καλύτερος μπορεί να γίνεται από ‘δω και στο εξής…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έρχονται καλύτερες μπασκετικές μέρες για όλους όσους αγαπούν το άθλημα. Και γι’ αυτό, αξίζουν τα εύσημα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο! Δεν ξέρω που τον ξετρύπωσε, πως το σκέφτηκε, τι όνειρο είδε ή πόσο μεγάλος θαυμαστής του είναι, αλλά η κίνησή του να τον φέρει στον Παναθηναϊκό σε μία στιγμή που το καράβι βρισκόταν προς βύθιση, δείχνει win-win από κάθε άποψη. Εμπορικά, επικοινωνιακά, μπασκετικά, συναισθηματικά, ιστορικά, ο Πιτίνο μοιάζει ικανός να πετύχει σε μία πολύ δύσκολη, σχεδόν χαμένη αποστολή. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου…

Υγ.1: Το time-out που πήρε στα 30,7” πριν το τέλος, δεν το έκανε για να «πικάρει» τον Ιτούδη. Δείγμα της υψηλής του αντίληψης, ο λόγος ήταν η επιθυμία του να αποθεωθεί όπως της άρμοζε η ομάδα αλλά και ο Νικ Καλάθης (14π., 6ρ., 10ασ. & 3κλ. σε 32’), που είναι το ισχυρότερο «όπλο» που έχει στα χέρια του.

Υγ.2: Δεν ξέρω αν και πόσο ήξερε τι μπορεί να κάνει ο Παπαπέτρου μέσα στο γήπεδο, ο τρόπος που χρησιμοποίησε τον Ιωάννη σε άμυνα κι επίθεση, πάντως, δείχνει μπασκετική ευφυΐα και του επέτρεψε να κάνει μία ονειρική επιστροφή (17π. & 2κλ. με 5/6 βολ. & 5/8 σουτ σε 21’) και να βρει ρυθμό και ψυχολογία, λίγες μόλις ημέρες πριν την πρώτη του φορά στο ΣΕΦ, ως αντίπαλος!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!