Μπορεί η Μακάμπι να παίξει άμυνα;

Μπορεί η Μακάμπι να παίξει άμυνα;

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μπορεί η Μακάμπι να παίξει άμυνα;
Πώς μπορεί να ταιριάξει ένας προπονητής με αμυντικογενή φιλοσοφία σε μια φύσει επιθετική ομάδα όπως η Μακάμπι Τελ Αβίβ; Η Euroleague Greece εστιάζει στη συνεργασία του Γιάννη Σφαιρόπουλου με την ισραηλινή ομάδα και στα… φοιτητικά του χρόνια, δίπλα σε Σβι Σερφ και Πίνι Γκέρσον.

Οι προπονητές συνηθίζουν να λένε ότι η αγωνιστική φιλοσοφία μιας ομάδας εξαρτάται από τα υλικά που διαθέτει. Γιατί με κρέας, δεν μπορείς να μαγειρέψεις ψάρι και το αντίστροφο. Στην περίπτωση της συνεργασίας του Γιάννη Σφαιρόπουλου με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, υπάρχει κι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο πρέπει να συνυπολογιστεί. Ο έμπειρος τεχνικός δεν δημιούργησε μια ομάδα η οποία φέρει την ταυτότητά του, την ανέλαβε στα μέσα της χρονιάς με απώτερο σκοπό να βάλει τη σφραγίδα του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίξει και ο ίδιος νερό στο κρασί του, πέρα από αυτό που επίσης είναι αναγκαίο να πράξουν οι παίκτες της Μακάμπι στο προσεχές διάστημα.

Δεν γίνεται να φταίνε μόνο οι προπονητές

Στο πρόσφατο παρελθόν η Euroleague Greece ασχολήθηκε έντονα με το ζήτημα «προπονητής» στη Μακάμπι γιατί πολύ απλά αυτό που συμβαίνει στον ισραηλινό σύλλογο δεν έχει προηγούμενο. Στοιχειοθετεί μοναδικό φαινόμενο στη διοργάνωση. Για την ακρίβεια, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα γίνει ο 8ος προπονητής που θα κοουτσάρει τη Μακάμπι με αφετηρία τη σεζόν 2014-15! Το συγκεκριμένο γεγονός επιδεικνύει το (μηδαμινό) επίπεδο υποστήριξης που έχει ο θεσμός του προπονητή στην «ομάδα του λαού». Μάλιστα, ο Νέβιν Σπάχια είναι ο μακροβιότερος αλλά και ο μοναδικός που άρχισε και τελείωσε αγωνιστική περίοδο. Μένει να φανεί αν στη Μακάμπι πήραν το δίδαγμα, δηλαδή, ό,τι δεν γίνεται να φταίει πάντα ο προπονητής.

Ο Σφαιρόπουλος ξέρει που πήγε…

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί… παλιοσειρά στην Euroleague αλλά και τα παράσημα από τους 122 αγώνες που προηγήθηκαν (ως πρώτος προπονητής) δεν είναι δα και λίγοι. Είναι μπαρουτοκαπνισμένος, κυρίως όμως γνωρίζει το περιβάλλον στο οποίο θα εργαστεί, ασχέτως του ότι θα το ζήσει για πρώτη φορά από κοντά. Ο Θεσσαλονικιός προπονητής έχει συνεργαστεί με δύο από τους τρεις προπονητές που έγραψαν ιστορία με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Υπήρξε συνεργάτης του Σβι Σερφ στον ΠΑΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, αλλά και του Πίνι Γκέρσον στον Ολυμπιακό. Προφανέστατα, πρόκειται για τους δύο ανθρώπους με τους οποίους είτε ήδη έχει συζητήσει είτε θα συζητήσει για το ιδιαίτερο περιβάλλον της Μακάμπι. Μαζί με τον Ντέιβιντ Μπλατ, θεωρούνται εξάλλου οι πιο πετυχημένοι προπονητές στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας.

Μετάλλαξη ή προσαρμογή;

Μάλλον όμως ήρθε η στιγμή να βάλουμε στην εξίσωση και τους αριθμούς, οι οποίοι αιτιολογούν το εισαγωγικό σημείωμα του κειμένου. Αποφεύγοντας την επικίνδυνη περιήγηση σε τεχνικά θέματα, οι ομάδες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ανέκαθεν ξεκινούσαν από την άμυνα. Αυτή ήταν η βάση τους. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να διακριθεί, έχοντας εντελώς διαφορετική βάση στο παιχνίδι της. Προς αυτήν την κατεύθυνση στελεχώθηκαν και οι ομάδες των προηγούμενων ετών. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους μέσους όρους του Ολυμπιακού (του Γιάννη Σφαιρόπουλου) και της Μακάμπι, στην τελευταία τετραετίας

ΣΕΖΟΝΟΜΑΔΑΕΠΙΘΕΣΗ (μ.ο.)ΑΜΥΝΑ (μ.ο.)
2017/18ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ75.675
ΜΑΚΑΜΠΙ81.384.3
2016/17ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ77.6 74
ΜΑΚΑΜΠΙ77.783.1
2015/16ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ76.169.2
ΜΑΚΑΜΠΙ7579.2
2014/15ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ74.871.1
ΜΑΚΑΜΠΙ7778.3

Οι αποστάσεις είναι αρκετά μεγάλες καθώς με εξαίρεση την περίοδο 2014-15, σε όλες τις άλλες σεζόν το παθητικό της Μακάμπι ήταν τουλάχιστον κατά εννιά πόντους παραπάνω σε σχέση με τον Ολυμπιακό του Σφαιρόπουλου. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι, η φιλοσοφία μιας ομάδας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτει. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ προσπάθησε να ανταποκριθεί στις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ, χάθηκε όμως στη μεγάλη διαφορά μεταξύ του γρήγορου και του βιαστικού, με συνέπεια να έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που ανταποκρίθηκε στους στόχους της.

Έχει πολύ δουλειά ο Σφαιρόπουλος

Αυτό το συμπέρασμα αναδεικνύεται από τις μέχρι στιγμής αμυντικές επιδόσεις της Μακάμπι. Υπάρχουν ασφαλώς και χειρότερα, όπως η αποτελεσματικότητα της Γκραν Κανάρια. Η Μακάμπι έχει την 5η χειρότερη της Euroleague δεχόμενη 82.7 πόντους κατά μέσο όρο. Με βαθύτερη ματιά οδηγεί και σε άλλα συμπεράσματα. Η ισραηλινή ομάδα επιτρέπει τους αντιπάλους της να σουτάρουν με 40% έξω από τη γραμμή του τριπόντου, κυρίως όμως το υψηλότατο 56.6% στα δίποντα. Τους οδηγεί επίσης σε 12.8 λάθη κατά μέσο όρο, ενώ δεν συνηθίζει να δίνει πολλές ελεύθερες βολές (σ. σ.16 κατά μέσο όρο).

Νοέμβριος και πάλι

Για όσοι πιστεύουν στις συμπτώσεις, ήταν και πάλι Νοέμβριος (του 2014) όταν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε το ντεμπούτο του στην Euroleague. Για την ακρίβεια, στις 7 Νοεμβρίου 2014 είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό στη νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι με 57-62 για την 4η αγωνιστική της διοργάνωσης. Αυτό το στοιχείο μάλλον έχει μεγαλύτερη σημασία ενόψει της σημερινής πρεμιέρας του απέναντι στην Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη, σε σχέση με τις «πρεμιέρες» των υπολοίπων προπονητών της Μακάμπι στην τελευταία τετραετία. Με νίκη είχαν αρχίσει οι Νέβιν Σπάχια, Ραμί Χαντάρ, Γκάι Γκούντες.

ΣΕΖΟΝΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣΑΓΩΝΑΣ
2014/15

Γκάι Γκούντες

Μακάμπι-Λιμόζ 92-76

2015/16

Γιαν Τάμπακ

Μακάμπι-ΤΣΣΚΑ 82-88

Ερέζ Εντελσταϊν

Αρμάνι-Μακάμπι 99-97

Ραμί Χαντέρ

Μακάμπι-Γαλατάσαραϊ 98-92

Λιόρ Λούμπιν

Μακάμπι-ΤΣΣΚΑ 76-80

Άιναρς Μπαγκάτσκις

Ρεάλ-Μακάμπι 80-75

2017/18

Νέβιν Σπάχια

Μπάμπεργκ-Μακάμπι 71-88