Αμυντικό «τέρας» με σπάνιο… μαέστρο!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Αμυντικό «τέρας» με σπάνιο… μαέστρο!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας πιστεύει ότι η νίκη επί της Φενέρμπαχτσέ κατέδειξε περίτρανα ότι το εφετινό μοντέλο του Παναθηναϊκού, θα εξαρτάται κατ’ αρχήν από την άμυνα και την δημιουργία, γι’ αυτό και θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Η επίθεση μπορεί παραδοσιακά να «κόβει» τα περισσότερα εισιτήρια και συνήθως να προκαλεί περισσότερο ενθουσιασμό, στην περίπτωση του εφετινού Παναθηναϊκού, τα πράγματα δείχνουν ότι θα είναι αρκετά διαφορετικά, χωρίς αυτό κατ’ ανάγκη να σημαίνει ότι το ρόστερ στερείται επιθετικής ποιότητας και πληθώρας λύσεων στο σκοράρισμα. Τουναντίον μάλιστα!

Όπως και στην επιβλητική νίκη (90-63) επί της Χίμκι, έτσι και στην «πεντακάθαρη» επικράτηση (85-80) επί της δευτεραθλήτριας Ευρώπης, Φενερμπαχτσέ, οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και το κυριότερο, πρώτο σκόρερ τον Ματ Λοτζέσκι (13π.), που στο πρώτο ματς του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος», κόντρα στη ρωσική ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, είχε περάσει απαρατήρητος, χωρίς να καταφέρει να σκοράρει.

Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα, όμως, ο 33χρονος guard, όπως και ο Νίκος Παππάς (12π.) που σκόραρε μόνο στο 2ο μέρος, επιβεβαίωσαν ότι ο Τσάβι Πασκουάλ «χτίζει» μία ομάδα που στηρίζεται σε ολόκληρη την 12άδα και που ενδεχομένως θα έχει σε κάθε παιχνίδι και διαφορετικούς πρωταγωνιστές, αλλά και ταυτόχρονα θα στηρίζει όλη τη φιλοσοφία και τον αγωνιστικό προσανατολισμό της στην άμυνα και τα ριμπάουντ στα μετόπισθεν και στην επιθετική δημιουργία μπροστά.

Για την άμυνα τα είπαμε και στο αμέσως προηγούμενο blog, χωρίς το παθητικό των 80 πόντων κόντρα στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να σημαίνει ότι οι «πράσινοι» υστέρησαν. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Παναθηναϊκός «καθάρισε το ματς χάρη στην σαφή υπεροχή του κάτω από τα καλάθια (32-26 τα ριμπάουντ), τις έξι περισσότερες έξτρα επιθέσεις και την «σκυλίσια» άμυνα που έπαιξε από το τέλος της 3ης μέχρι τα μέσα της 4ης περιόδου, όταν εδραίωσε μία διψήφια διαφορά πόντων (+12).

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι η ενέργεια που έβγαλε ο κόσμος στις κερκίδες ήταν σαφώς πιο ηλεκτρισμένη μετά από διαδοχικά πετυχημένα plays που έβγαλε στην άμυνα, παρά στα καλάθια που σκόραρε στην επίθεση, όπου την μεγάλη διαφορά έκανε η μεγάλη ροπή που παρουσιάζουν οι «πράσινοι» στο να δημιουργήσουν ένα εύκολο καλάθι για τον πιο ελεύθερο συμπαίκτη τους, παρά εκτελέσουν με ατομική πρωτοβουλία.

Υπ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, ο σχεδιασμός του καλοκαιριού βαθμολογείται με κάτι περισσότερο από άριστα. Ο εξάστερος μπορεί να πήρε πολλούς και καλούς παίκτες στην μετεγγραφική αγορά (με καλύτερο όλων τον Παπαπέτρου), η μεγάλη αλήθεια όμως, είναι ταυτόχρονα «κράτησε» τον καλύτερο και τους πιο χρήσιμους από την περυσινή ομάδα.

Η απόφαση να ξοδευτεί το μεγαλύτερο μέρος του budget στην παραμονή του Καλάθη και στην ανανέωση των Παππά και Λοτζέσκι, έδωσε στον Πασκουάλ την ευκαιρία να διατηρήσει τον άνθρωπο που θα βάζει το στίγμα του κάθε βράδυ, ανεξαρτήτως αν θα σκοράρει ή όχι, μαζί με δύο παίκτες που καμία άμυνα δεν θα μπορεί να αψηφήσει.

Στην περίπτωση του 29χρονου αρχηγού της ομάδας, τα νούμερα στα δύο παιχνίδια με Χίμκι και Φενέρ σε συνδυασμό με τις δύο νίκες του «τριφυλλιού», καταδεικνύουν πόσο θεμελιώδη ρόλο παίζει στον εφετινό Παναθηναϊκό, η δημιουργία αλλά και η αμυντική συνεισφορά του “Nick the quick”. Φανταζόσαστε ποτέ ότι οι «πράσινοι» θα κέρδιζαν καθαρά δύο ποιοτικούς αντιπάλους με τον Καλάθη να έχει συνολικά 9π. με 3/17 σουτ;

Κι όμως, ο Παναθηναϊκός νίκησε γιατί ο φυσικός του ηγέτης έπαιξε άμυνα για σεμινάριο και ταυτόχρονα μοίρασε κατά μέσο όρο 9 ασίστ στο παιχνίδι (18 στο σύνολα), κάνοντας τα πράγματα πιο εύκολα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Γι’ αυτό και τον θεωρώ από τώρα στους βασικούς υποψηφίους για τον τίτλο του MVP της εφετινής Euroleague.

Από ‘κει και πέρα, για δεύτερο διαδοχικό βράδυ εξαιρετικές εντυπώσεις άφησαν ο Παπαπέτρου (11π. & 4ρ. με 5/9 σουτ), ο Λάσμε (10π. & 4ρ. με 5/6 σουτ) και ο Τόμας (11π. με 5/7 σουτ), θετικός ήταν ο Λεκαβίτσιους, ενώ εκτιμώ ότι ο Λάνγκφορντ θα χρειαστεί χρόνο για να βρει ρυθμό και να προσφέρει σε σταθερή βάση, με βάση τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα.

Υγ.: Η αναλογία των ασίστ (26) με τα λάθη (9) αποδεικνύει τον πολυδιάστατο τρόπο επίθεσης της ομάδας, ενώ το υψηλό ποσοστό σε δίποντα (60,5%) και τρίποντα (42,3%), δείχνει το πόσο οι «πράσινοι» επιδιώκουν το εύκολο καλάθι και το ελεύθερο σουτ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!