Ο Ζούρος αναλύει το φαινόμενο «Σενγκέλια»

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ο Ζούρος αναλύει το φαινόμενο «Σενγκέλια»
Ο Ηλίας Ζούρος γνωρίζει καλά τον Τόκο Σενγκέλια από την εθνική Γεωργίας και αναφέρει στην Euroleague Greece άγνωστες πτυχές του φόργουορντ της Μπασκόνια.

Ο Τόρνικε Σενγκέλια δεν έγινε γνωστός στην Ευρώπη φέτος, ωστόσο αυτή τη σεζόν έχει ανεβάσει επίπεδο το παιχνίδι του και ταυτόχρονα το προσωπικό του status. Ο Γεωργιανός φόργουορντ μετά από 16 παιχνίδια στην Euroleague μετρά 15.3 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και σουτάρει με 64.5% στα δίποντα και 27.3% στα τρίποντα.

Δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος να μιλήσει για τον Σενγκέλια και τη βελτίωσή του από τον Ηλία Ζούρο. Οι δυο τους συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εθνική Γεωργίας και ο Έλληνας τεχνικός με αφορμή την επικείμενη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό μίλησε στην Euroleague Greece αναλύοντας το φετινό φαινόμενο «Σενγκέλια».

Coach πες μας αρχικά ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Σενγκέλια ως παίκτης;

Θα σας ξαφνιάσω γιατί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Τόκο δεν είναι στον τρόπο που αγωνίζεται, αλλά στη νοοτροπία του. Πρόκειται για έναν από τους πιο συνεπείς και τους πιο επαγγελματίες παίκτες που γνωρίζω. Να φανταστείτε όταν τελειώνει η σεζόν όλοι οι παίκτες σκέφτονται τις διακοπές τους κι αυτός δε σταματά την προπόνηση.

Ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού και οι διακοπές του να είναι το πολύ 6-7 μέρες.

Συνεπώς θα τον χαρακτήριζες δουλευταρά από όσο καταλαβαίνουμε;

Χωρίς αμφιβολία. Θα σας πω κάτι για το φετινό καλοκαίρι ώστε να καταλάβετε πως δεν είναι τυχαία η βελτίωση που παρουσιάζει. Προσέλαβε προπονητή για ατομική βελτίωση και στη συνέχεια ταξίδεψε σε ειδικό κέντρο στις ΗΠΑ ώστε να δυναμώσει το σώμα του. Ο Τόκο ψάχνεται συνέχεια σε ότι αφορά το μπάσκετ. Σε αυτό το επίπεδο είναι από τους λίγους που δουλεύουν ακατάπαυστα.

Στα παρκέ της Euroleague δείχνει να έχει προσθέσει πολλά στοιχεία στο παιχνίδι του..

Πράγματι ο Τόκο διαθέτει αρκετά καλά στοιχεία και μου αρέσει που προσπαθεί να τα βελτιώσει. Αρχικά είναι πολύ δυνατός στο ανοικτό γήπεδο. Κατεβάζει τη μπάλα μόλις βρει την ευκαιρία και έχει την ικανότητα να τελειώσει το coast to coast. Επίσης έχει βελτιώσει αρκετά το low post παιχνίδι του. Ειδικά σε περιπτώσεις που ο αντίπαλος τον αντιμετωπίζει με παγίδα, μπορεί πλέον να διαβάσει την άμυνα και να πάρει τη σωστή απόφαση για την ομάδα του.

Διαθέτει εκρηκτικό πρώτο βήμα το οποίο του δίνει πλεονέκτημα όταν βρίσκεται με πρόσωπο στο καλάθι στη γραμμή των τριών πόντων γιατί τους περνάει εύκολα. Γενικότερα είναι καλός στο ένας εναντίον ενός κάτι που βέβαια ίσχυε ανέκαθεν.

Τέλος προσωπικά μου αρέσει πού που συνέχεια ψάχνει να το επιθετικό ριμπάουντ, παλεύει να πάρει καλύτερη θέση και σπάνια δε θα διεκδικήσει το επιθετικό ριμπάουντ.

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία πρέπει να βελτιώσει κι άλλο;

Σίγουρα το μακρινό του σουτ. Σας λέω με σιγουριά πως δουλεύει πάρα πού στο μακρινό του σουτ με σκοπό να το βελτιώσει σημαντικά.

Στην άμυνα δεν είναι κακός, απλά είναι υπερβολικά επιθετικός κάποιες φορές κι αυτό τον οδηγεί συχνά σε εύκολα φάουλ.

Πες μας λίγα λόγια και για τον χαρακτήρα του. Πως είναι η συνεργασία μαζί σου;

Μια χαρά. Ο Τόκο διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα και βγάζει ηγετικότητα στο γήπεδο. Πολλές φορές σε κρίσιμα σημεία ενός αγώνα θα αποφασίσει με το ένστικτο. Αυτό δε σημαίνει σίγουρα πως θα ευστοχήσει, αλλά και μόνο που παίρνει την απόφαση δείχνει το «μέγεθός» του. Είναι coachable και άκρως συνεργάσιμος. Δεν έχω παράπονο.

Θεωρείς πως το κίνητρό του είναι να γίνει το καλύτερο «τεσσάρι» στην Euroleague;

Ήδη είναι από τα καλύτερα φόργουορντ της διοργάνωσης, αλλά στόχος του είναι το ΝΒΑ. Κάθε φορά που μιλάμε μου αναφέρει πως θέλει να επιστρέψει στο ΝΒΑ, θέλει μία ακόμη ευκαιρία.

Αυτός είναι κι ο λόγος που δουλεύει τόσο πολύ στη βελτίωση του σουτ του. Στις ΗΠΑ τον θεωρούν «τριάρι» και για αυτό το λόγο θέλει να αποκτήσει καλύτερη και πιο συνεπή επαφή με το καλάθι από μακρινή απόσταση.