Όταν η ιστορία άλλαξε από τα χέρια του Σαρπ! (vid)

Αντωνία Σπανού
Όταν η ιστορία άλλαξε από τα χέρια του Σαρπ! (vid)
Η Μακάμπι Τελ Αβίβ υποδέχεται την Ζαλγκίρις Κάουνας και τις δυο ομάδες θα τις ενώνει για πάντα ένα τεράστιο τρίποντο και μια από τις κορυφαίες στιγμές της Euroleague.

Μερικές φορές ένα παιχνίδι μπάσκετ μπορεί να δείξει με «μαγικό» τρόπο πως η μοίρα παίζει τα πιο περίεργα παιχνίδια, όταν εκείνη το αποφασίσει.

Μερικές φορές όλοι περιμένουν κάτι και τα πάντα αλλάζουν σε μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου.

Μερικές φορές μπορείς να βρεθείς από τον παράδεισο στην κόλαση με μια ανάσα.

Και μερικές φορές η ιστορία γράφεται με κρότο και έμφαση ώστε τα γραμμένα να μείνουν για πάντα με τα πιο χρυσά χρώματα.

Μια τέτοια στιγμή έχει γραφτεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ στις 6 Απριλίου του 2004 με πρωταγωνίστριες να είναι η Ζαλγκίρις Κάουνας και Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Οι δύο ομάδες μετά από 13 χρόνια για την 10η αγωνιστική της Euroleague βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλά δεδομένα να είναι διαφορετικά, αλλά με κοινή ιστορία που θα τις ακολουθεί αιώνια και θα μας...αναγκάζει να τα θυμόμαστε με θαυμασμό.

Οι δύο ομάδες έπαιζαν σε ένα παιχνίδι που είχε χαρακτήρα τελικού και ο νικητής θα πήγαινε στο Final 4.

Η Nokia Arena φόρεσε τα... καλά της και περίμενε να υποδεχθεί την ομάδα έκπληξη εκείνης της σεζόν, που έκανε άπαντες να θαυμάζει την πορεία της.

Στην... πρώτη γραμμή δεν ήταν άλλος από τον σημερινό προπονητή των Λιθουανών, Σαρούνας Γιασισκεβίτσιους.

Το ματς πήγε στην «κόψη του ξυραφιού» και αυτός που έμελλε να γίνει ήρωας, όχι μόνο για εκείνο το ματς αλλά και για την ιστορία γενικότερα, ήταν ο Ντέρικ Σαρπ.

Με το σκορ στο 91 – 94 για την Ζαλγκίρις ο Γκιέντριους Γκούστας κέρδισε το πέμπτο φάουλ του Γιασισκεβίτσιους και μαζί την δυνατότητα να πάει στην γραμμή των βολών και να τελειώσει το ματς για την ομάδα του, μαζί με την ιστορική συγκυρία.

Με 2 δευτερόλεπτα να μένουν στο ρολόι, σίγουρα κάπου στον κόσμο ακούστηκε ότι στο μπάσκετ τίποτα δεν τελειώνει πριν την λήξη της κόρνας, αλλά δεν ήταν πολλοί εκείνοι που πίστευαν τελικά σε μια τέτοια ιστορική ανατροπή.

Μέσα στους πολλούς δεν ήταν ο Ντέρικ Σαρπ, που πήρε την μπάλα από την επαναφορά και με την λήξη πέτυχε ένα από τα μεγαλύτερα τρίποντα του σύγχρονου μπάσκετ, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Εκεί οι μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης, με τον Βούισιτς να το παίρνει πάνω του συνέχισαν την επική τους ανατροπή, είχαν πλέον το μομέντουμ του αγώνα και τα πάντα έγιναν πιο απλά.

Το τελικό σκορ έγραψε 107 – 99, αλλά λίγοι το θυμούνται. Εκείνο το τρίποντο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν μπει ποτέ και κάθε φορά που οι δύο ομάδες συναντιούνται στα παρκέ ο αέρας από ένα ιστορικό παρελθόν συντροφεύει τα παιχνίδια τους.

Για την ιστορία η νίκη αυτή έστειλε την Μακάμπι στο Final 4, όπου τελικά ήταν και η πρωταθλήτρια της διοργάνωσης, πρόσθεσε ακόμα μια χρυσή σελίδα ιστορίας στο τεράστιο βιβλίο της.