Μπάμπεργκ - Μακάμπι Τελ Αβίβ 71-88 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μπάμπεργκ - Μακάμπι Τελ Αβίβ 71-88 (vid)
Μπορεί σε… μπόι να μη σου γεμίζει το μάτι, αλλά ο Πιέρ Τζάκσον ήταν πραγματικός γίγαντας για τη Μακάμπι, καθώς πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση και την οδήγησε στο επιβλητικό πέρασμα (71-88) από την έδρα της Μπάμπεργκ. Κορυφαίος ο Ζήσης (16π., 5ασ., 4ρ.) για τους γηπεδούχους.

Ο βραχύσωμος (1.78μ.) έκανε τρομερό παιχνίδι, πλησίασε το triple double, πήρε από το χέρι τη Μακάμπι και την οδήγησε σε μια εντυπωσιακή νίκη. Κυρίως στην τελευταία περίοδο ο 26χρονος γκαρντ σημείωσε 14 πόντους με 3/3 προσπάθειες τριών πόντων!

Μέσα από την επιθετική άμυνά της και το εύκολο καλάθι στο ανοιχτό γήπεδο, η Μπάμπεργκ είχε τον έλεγχο του ρυθμού στο πρώτο δεκάλεπτο. Οι Γερμανοί προηγήθηκαν με 14-8 (6’) και παρότι δεν είχαν την ίδια επιθετική αποτελεσματικότητα στην εξέλιξη της περιόδου έφτασαν έως το +8 (20-12, 9’). Η Μακάμπι είχε συγκεκριμένη φιλοσοφία στο παιχνίδι της δίχως πολλά μακρινά σουτ και με ξεκάθαρη πρόθεση να χτυπήσει μέσα στη ρακέτα.

Μέχρι τα μισά της δεύτερης περιόδου η Μπάμπεργκ διατήρησε αυτό το μαξιλαράκι των οκτώ πόντων (30-22) αλλά όταν σταμάτησαν να μπαίνουν τα τρίποντα αλλά και… ατόνισε η άμυνα άρχισαν και τα προβλήματα. Η Μακάμπι διατήρησε ικανοποιητικό επίπεδο δημιουργίας, συνέχισε να χτυπάει κοντά στο καλάθι με τους Παραχούσκι, Τόμας και Τάιους, κάπου εκεί όμως ανέλαβε πρωτοβουλίες ο Πιερ Τζάκσον. Έτσι η Μακάμπι απάντησε με επιμέρους σκορ 6-15 μέχρι το τέλος της περιόδου – σε αυτό το διάστημα ο Τζάκσον σημείωσε επτά πόντους – και απέκτησε το προβάδισμα με 36-37 στο ημίχρονο πατώντας πάνω στο 67% που είχε στα δίποντα.

Ο Νίκος Ζήσης ανέλαβε ηγετικά καθήκοντα στην 3η περίοδο και μαζί με τους Ραντόσεβιτς, Χίκμαν ουσιαστικά κράτησαν όρθια την Μπάμπεργκ καθώς σημείωσαν τους 18 από τους 23 πόντους της ομάδας τους σε αυτό το δεκάλεπτο. Από την άλλη πλευρά η Μακάμπι πήρε βοήθειες από τους Ρολ, Τάιους κι έτσι διατηρήθηκαν οι λεπτές ισορροπίες στο παιχνίδι στο τέλος του δεκαλέπτου (59-55). στο παιχνίδι διατηρήθηκαν οι λεπτές ισορροπίες.

Η Μακάμπι συνέχισε να λειτουργεί στους ρυθμούς του Πιέρ Τζάκσον. Ο Αμερικανός είχε εξαιρετική παρουσία και είτε με προσωπικούς πόντους είτε δίνοντας τελικές πάσες στον Άλεξ Τάιους έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα του να ξεφύγει με 67-75 μετά τη συμπλήρωση 35 λεπτών αγώνα. Μάλιστα, μέχρι εκείνο το σημείο ο Τζάκσον ήταν ο μοναδικός παίκτης της Μακάμπι που είχε ευστοχήσει σε τρίποντα έχοντας 4/4 προσπάθειες (σ. σ. οι υπόλοιποι είχαν 0/8) για να έρθει όμως ένα τρίποντο από τον Ρολ και να οδηγήσει τη διαφορά στο +11 (67-78). Το σερί της Μακάμπι έφτασε έως το 0-19 (67-86, 38’)

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Τζάκσον έβαλε τα τρίποντα αλλά η Μακάμπι είχε αγωνιστικό πλάνο σε αντίθεση με την Μπάμπεργκ η οποία επέμεινε σε τραβηγμένες προσπάθειες έξω από τα 6.75.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: 27 πόντοι και μόλις τέσσερα χαμένα σουτ, εννιά ασίστ, επτά ριμπάουντ και δύο κλεψίματα. Κοινώς τα έκανε όλα ο καταπληκτικός Πιέρ Τζάκσον

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ρολ και Τάιους αποδείχθηκαν εξαιρετικοί συμπρωταγωνιστές του Τζάκσον για την Μακάμπι. Ο πρώτος αξιοποίησε τους χώρους που δημιουργήθηκαν από την προσαρμογή της άμυνας της Μπάμπεργκ στον Τζάκσον και ο δεύτερος απλά τελείωσε τις τελικές πάσες του Αμερικανού.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Όσοι περίμεναν με ανυπομονησία το ντεμπούτο του Νόρις Κόουλ μάλλον απογοητευτήκαν. Μια εντυπωσιακή πιρουέτα στο 3ο δεκάλεπτο ήταν το μοναδικό που έδειξε ο Αμερικανός ο οποίος ήταν φανερά εκτός κλίματος. Για την Μπάμπεργκ, ο Ντάνιελ Χάκετ μάλλον ήταν νευρικός αν και παλιοσειρά στην Euroleague.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το εκρηκτικό δίλεπτο της Μακάμπι από το 33:30 έως το 35:30 όπου με 11-0 σερί απέκτησε διαφορά πάνω στην οποία πάτησε για να πετύχει τη νίκη.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Δύο επιθετικά ριμπάουντ με τόσο αθλητικότητα δεν εξηγείται για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ούτε φυσικά το 20% στα τρίποντα

Τα δεκάλεπτα: 20-14, 36-37, 59-55, 71-88