Euroleague History

Gazzetta team

Γάνδη, 1988

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Philips Milano - Άρης 87-82
Maccabi - Partizan 87-82

ΤΕΛΙΚΟΣ
Philips Milano - Maccabi 90-84

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Τα αναρίθμητα τσάρτερ της χαράς και την πανδημία Πανελλήνων που συντρόφευσε τον Άρη με τον ανεπιτήδευτο πόθο να τον δει πρωταθλητή Ευρώπης. Αλλά με θυρεό στο πανδοχείο «Auberge du Pecheur» (όπου δεν κατέλυσε απλώς, αλλά απομονώθηκε η αποστολή) μια μαύρη γάτα, η απορία προκύπτει αβασάνιστα: που πας ρε Καραμήτρο (Ξανθέ);

Μόναχο, 1989

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Maccabi - Άρης 99-86
Jugoplastika - Barcelona 87-77

ΤΕΛΙΚΟΣ
Jugoplastika - Maccabi 75-69

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

To πρωτοποριακό και συνάμα προφητικό για το μέλλον, στιλ παιχνιδιού της Γιουγκοπλάστικα, η οποία παρουσίασε την μπασκετική απάντηση στο «total football» του Αγιαξ και της Εθνικής Ολλανδίας: παίκτες χωρίς θέση, κίνηση χωρίς την μπάλα, isolation game, εκμετάλλευση της αδύνατης πλευράς, αλλεπάλληλες συνεργασίες, επιθετική άμυνα και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Σαραγόσα, 1990

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Barcelona - Άρης 104-83
Jugoplastika - Lomoges 101-83

ΤΕΛΙΚΟΣ
Jugoplastika - Barcelona 72-67

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Το ξύλο που κοντέψαμε να φάμε με τον συχωρεμένο τον Φίλιππο Συρίγο ενώ μπαίναμε σε ένα ταξί για τον μικρό τελικό. Οι Αρειανοί ήταν απογοητευμένοι, έβλεπαν να κοντοζυγώνει το τέλος της αυτοκρατορίας και μας μούνταραν, ενώ ο («πιο ηλίθιος πεθαίνεις») ταξιτζής φρενάρισε και μας έδωσε βορά στο πλήθος. «Νόμιζα ότι ήταν φίλοι σας και θέλατε να τα πείτε» δικαιολογήθηκε!

Παρίσι, 1991

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Barcelona - Maccabi 101-67
Pop 84 Split - Scavolini Pesaro 93-87

ΤΕΛΙΚΟΣ
Pop 84 Split - Barcelona 70-65

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του τελικού, μετά από ένα καλάθι που πέτυχε ο Κούκοτς και ενώ γύριζε στην άμυνα, πέρασε μπροστά από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, όπου ο Μάλκοβιτς ζαλισμένος από τη διαγραφόμενη ήττα και έχοντας στην πλάτη τη χατζάρα του Ρενέσες, του χάιδεψε τα οπίσθια και (αργότερα είπε αστειευόμενος ότι) του έδωσε και μια οδηγία στα πεταχτά!

Κων/πολη, 1992


ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Partizan - Philips Milano 82-75
Badalona - Estudiantes 91-67

ΤΕΛΙΚΟΣ
Partizan - Badalona 71-70

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Την φοβερή ατάκα του συχωρεμένου προφέσορα Νίκολιτς που δεν έδινε ούτε του αγγέλου του νερό, προς τον Ομπράντοβιτς λίγα λεπτά μετά το μυθικό τρίποντο του Τζόρτζεβιτς και τη στέψη της Παρτίζαν. «Ζέλικο, καλό είναι αυτό το Κύπελλο Πρωταθλητριών, δεν λέω, αλλά προσγειώσου και κοίτα να νικήσεις το Σάββατο τη Σλόγκα Κράλιεβο, για να μη χάσεις το πρωτάθλημα»!

Αθήνα, 1993

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Limoges - Real Madrid 62-52
Beneton - PAOK 79-77

ΤΕΛΙΚΟΣ
Limoges - Beneton 59-55

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Την μεταστροφή του Μάλκοβιτς που οδήγησε στον θρίαμβο τη Λιμόζ επιβάλλοντας το «delay basketball» και τη δηκτική δήλωση του Πέρο Σκάνσι ότι «απόψε πέθανε το μπάσκετ και εν πάση περιπτώσει εάν ο Μάλκοβιτς το ευαγγελίζεται ως μέλλον, εγώ λέω να ασχοληθώ με την πιτσαρία μου στο Σπλιτ».

Τελ Αβίβ, 1994

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 77-72
Badalona - Barcelona 79-65

ΤΕΛΙΚΟΣ
Badalona - Ολυμπιακός 59-57

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Την κραυγή μου «πρέπει να μπει» στο σουτ του Πάσπαλι. Είχα την ευτυχία να μεταδίδω (μαζί με τον Γιάννη Καραλή στην ΕΡΤ) τον πρώτο τελικό ελληνικής ομάδας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, αλλά η ρουφιάνα η μπάλα βρήκε σίδερο, όπως και στις επόμενες απόπειρες του Ολυμπιακού να αλλάξει τη μοίρα του. Αλλιώς το χε σκηνοθετήσει ο Θεός, που είπε και ο Ιωαννίδης!

Σαραγόσα, 1995

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Real Madrid - Limoges 62-49
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 58-52

ΤΕΛΙΚΟΣ
Real Madrid - Ολυμπιακός 73-61

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Την τρομερή δήλωση του Ομπράντοβιτς το βράδυ του τελικού για τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης του Σαμπόνις, που την ίδια στιγμή φόρτωνε τις αποσκευές του για Πόρτλαντ μεριά: «Όλη τη χρονιά τον ικέτευα να μην περιμένει να ανέβουν οι υπόλοιποι παίκτες στο IQ του, γιατί αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, αλλά να προσπαθήσει να κατέβει αυτός στο δικό τους»!

Παρίσι, 1996

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Barcelona - Real Madrid 76-66
Παναθηναϊκός - CSKA Moscow 81-71

ΤΕΛΙΚΟΣ
Παναθηναϊκός - Barcelona 67-66

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Τον Παναγιώτη Γιαννάκη να το ξεκόβει από την πρώτη στιγμή στον Υπεύθυνο Επικοινωνίας της FIBA Φλόριαν Βάνιγκερ που τον πήρε αγκαζέ οδηγώντας τον στην αίθουσα Τύπου του «Μπερσί»: «Βρες διερμηνέα, διότι εγώ θα τιμήσω την πατρίδα μου και θα μιλήσω στα ελληνικά»!

Ρώμη, 1997

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Ολυμπιακός - Olimpija Ljubljana 74-65
Barcelona - Lyon 77-70

ΤΕΛΙΚΟΣ
Ολυμπιακός - Barcelona 73-58

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Τον αλληγορικό και.... ζαχαροπλαστικό τρόπο με την οποίο προσπάθησε να ανορθώσει ο Ντούντα τα ποσοστά και κατ' επέκταση το φρόνημα των παικτών του στο ημίχρονο, όταν ο Ολυμπιακός είχε 9 στα 31 σουτ: « «Δεν σας αρέσει η σοκολάτα μπρε; Ούτε η σαντιγί; Σας αρέσουν και τα δύο, ε; Φανταστείτε αγάπες μου, ότι το καλάθι είναι ένα ωραίο γλυκό που δεν πρέπει να αφήσετε να σας το πάρουν οι άλλοι»!

Βαρκελώνη, 1998

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Kinder Bologna - Patizan 83-61
AEK - Beneton 69-66

ΤΕΛΙΚΟΣ
Kinder Bologna - AEK 58-44

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Την βελόνα που είχε κολλήσει στο pick up του Ιωαννίδη ότι τάχα το «Κύπελλο δεν είναι αυτοσκοπός», αλλά και τη μομφή του προς τον Ντούντα και τον Ζοτς: «Μονάχα όποιος έχει καταρράκτη στα μάτια, δεν βλέπει ότι ο Ολυμπιακός και η Μπενετόν. παίζουν ακριβώς τα ίδια συστήματα, αυτά που χρησιμοποιεί και η Εθνική Γιουγκοσλαβίας».

Μόναχο, 1999

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Kinder Bologna - Teamsystem Bologna 62-57
Zalgiris - Ολυμπιακός 87-81

ΤΕΛΙΚΟΣ
Zalgiris - Kinder Bologna 82-74

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Τη δίκην... ξωτικού με ημερομηνία λήξεως εμφάνιση της Ζαλγκίρις Κάουνας, που πήγε, θριάμβευσε και απήλθε, λανσάροντας ως κύριο χαρακτηριστικό στην επιθετική άμυνα της τις συνεχείς αλλαγές σε όλα τα σκριν. Αυτή η καινοτομία που υποστηρίχθηκε από την ταχύτητα και το ένστικτο των παικτών της υπήρξε εισήγηση του (γιου του Ντον) Ντόνι Νέλσον, ο οποίος καθόταν στην εσχατιά του πάγκου της και έγινε ασμένως δεκτή από τον Καζλάουσκας.

Θεσσαλονίκη, 2000

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Παναθηναϊκός - Efes Pilsen 81-71
Maccabi - Barcelona 90-84

ΤΕΛΙΚΟΣ
Παναθηναϊκός - Maccabi 73-67

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Τον Οντετ Κάτας σε όλες τις φάσεις: να οργιάζει, να πανηγυρίζει ξέφρενα για τον τίτλο του Παναθηναϊκού, να χαρίζει τη φανέλα του στον Καλαϊτζή, να κλαίει από τη λατρεία των οπαδών της Μακαμπί, οι οποίοι-στην κορύφωση της χαρμολύπης και της υπερηφάνειας για το άξιο τέκνο τους-τον πήραν σηκωτό στο αεροδρόμιο και άρχισαν να του ψάλουν το «τραγούδι της μάνας».

Παρίσι, 2001

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Παναθηναϊκός - Efes Pilsen 74-66
Maccabi - CSKA Moscow 86-80

ΤΕΛΙΚΟΣ
Maccabi - Παναθηναϊκός 81-67

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Μια παλιά μεγάλη Μοτορόλα (την περιβόητη παντόφλα) που έγινε ιπτάμενος δίσκος και προσγειώθηκε στο παρκέ του «Μπερσί», κατά τη διάρκεια του τελικού! Απηυδισμένος από ένα από τα πολλά άσχημα σφυρίγματα του Ντοριζόν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έβγαλε από την τσέπη του το κινητό τηλέφωνο του και το εκσφενδόνισε προς τον λεγάμενο, αλλά δεν κατάφερε να τον πετύχει!

Μπολόνια, 2002


ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Beneton - Kinder Bologna 82-90
Παναθηναϊκός - Maccabi 83-75

ΤΕΛΙΚΟΣ
Παναθηναϊκός - Kinder 89-83

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Το πιο σατανικό κοουτσάρισμα στην ιστορία των Φάιναλ Φορ (και βάλε)! Το τι έκανε ο Ομπράντοβιτς εκείνες τις δυο μέρες είναι αδιανόητο και ξεπερνάει όχι απλώς τη λογική, αλλά ακόμη και την πιο διεστραμμένη φαντασία, με αποκορύφωμα τη βάρδια του Μποντιρόγκα ως πόιντ γκαρντ στα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα της κάθε κατοχής και ως πάουερ φόργουορντ στη συνέχεια. Ιδού τα εύσημα από τον Μεσίνα: «Αυτός δεν είναι προπονητής, αλλά κόμπρα»!

Βαρκελώνη, 2003

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Siena - Benetton 62-65
Barcelona - CSKA Moscow 76-71

ΤΕΛΙΚΟΣ
Barcelona - Benetton 76-65

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Τη δικαίωση του Πέσιτς που απάντησε έργω στον λόγο του Ιβκοβιτς (πριν από τον ημιτελικό Μπαρτσελόνα-ΤΣΣΚΑ Μόσχας) ότι «ο κύριος Σβέτισλαβ είναι ένας καλός θεωρητικός, αλλά αύριο θα του δείξω τι σημαίνει αγώνας Φάιναλ Φορ»! Παρεμπιπτόντως στο colpogrosso του τελικού ο Πέσιτς ρισκάρισε με σχήμα δίδυμων πύργων (Ντουένιας και Φέμερλινγκ), απέναντι στο οποίο οι της Μπενετόν βάραγαν τρίποντα στον γάμο του... Καραγκιόζη (4/25)!

Τελ Αβίβ, 2004

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Siena - Skiper Bologna 102-103
Maccabi - CSKA Moscow 93-85

ΤΕΛΙΚΟΣ
Maccabi - Skiper 118-74

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Τη μυθική ατάκα του Πίνι Γκέρσον στη συνέντευξη Τύπου των φιναλίστ (Μακαμπί Τελ Αβίβ- Σκίπερ Μπολόνια): «Ο Βούγιανιτς κάθεται δίπλα μου και λέει ότι δεν φοβάται, όμως όση ώρα μιλάει , στ' αυτιά μου φτάνει ένας περίεργος υπόκωφος ήχος. Πρέπει να είναι από τα... αρχίδια του να κουνιούνται από το φόβο»!

Μόσχα, 2005

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

CSKA Moscow - TAU Keramica 78-85
Maccabi - Παναθηναϊκός 91-82

ΤΕΛΙΚΟΣ
Maccabi - Tau Keramica 90-78

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Το «για τη... Λάρισα ρε γαμώ το» που ξεστόμισε ο Κόμματος. Όντας ο πρώτος Έλληνας παίκτης ο οποίος στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με μια ξένη ομάδα και μάλιστα είχε καθοριστική συμβολή, ο «Νες» φώναζε «Άντε μωρή ΑΕΛάρα, τρια ματς έμειναν για την Α' Εθνική» και την ίδια στιγμή, ο Γκέρσον του φώναζε «άντε ρε μαλάκα, κρύψε το σπασμένο δόντι σου γιατί σε βλέπει η γκόμενα στην τηλεόραση και θα σε χωρίσει»!

Πράγα, 2006

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Barcelona - CSKA Moscow 75-84
Maccabi - TAU Keramika 85-70

ΤΕΛΙΚΟΣ
CSKA Moscow - Maccabi 73-69

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Τη ραψωδία του Τσάρου των Ελληνορώσων! Ο Παπαλουκάς οδήγησε τους Μοσχοβίτες στον στοιχειωμένο τίτλο με τη συνωμοσία των τεσσαριών: το Νο 4 στη φανέλα, η 4η σεζόν του στην ΤΣΣΚΑ, το 4ο Φάιναλ Φορ της καριέρας του και η νίκη στον τελικό με διαφορά τεσσάρων πόντων! Παρεμπιπτόντως το 2002 ο Θοδωρής Τεό πήγε στην ΤΣΣΚΑ με τα... παρακάλια του Ευαγγελινού προς τον Ίβκοβιτς για να μη βαριέται μόνος του στη Μόσχα ο Χατζηβρέττας!

Αθήνα, 2007

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

CSKA Moscow - Unicaja 62-50
Παναθηναϊκός - TAU Keramica 67-53

ΤΕΛΙΚΟΣ
Παναθηναϊκός - CSKA 93-91

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Τον αθεόφοβο τον Ομπράντοβιτς στην μεν προπόνηση του Σαββάτου να αφήνει κατά μέρος την ΤΣΣΚΑ και να ανοίγει κουβέντα για το ΝΒΑ (που υποτίθεται ότι το απεχθανόταν) και τον αποκλεισμό των Μάβερικς από τους Γουόριορς, το δε βράδυ μετά τον τελικό σε ζωντανή σύνδεση της EΡΤ από το ξενοδοχείο «Caravel» να (τον ρωτώ ποιος είναι ο επόμενος στόχος και να) μου δίνει μια απλοϊκή, πλην σοφή απάντηση: «Η επόμενη προπόνηση, φίλε μου»!

Μαδρίτη, 2008

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Siena - Maccabi 85-92
TAU Keramika - CSKA Moscow 79-83

ΤΕΛΙΚΟΣ
CSKA - Maccabi 91-77

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Το...ξεγύμνωμα στο οποίο υπέβαλε τον ίδιο του τον εαυτό ο Μεσίνα μετά την κατάκτηση του τίτλου κι ενώ έντεκα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του τελικού ο Παπαλουκάς είχε ορμήσει πάνω του και του έσκασε ένα φιλί στην καράφλα: «Όταν καθόμαστε τα βράδια στο σπίτι μας και κουβεντιάζουμε, η γυναίκα μου, η Λάουρα μου λέει ότι είμαι καλός προπονητής, αλλά ο Ομπράντοβιτς είναι καλύτερος και γι αυτό με καθαρίζει στους τελικούς»!

Βερολίνο, 2009


ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Barcelona - CSKA Moscow 78-82
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 82-84

ΤΕΛΙΚΟΣ

Παναθηναϊκός - CSKA 73-71

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Τη... συμμετοχική δημοκρατία που αναδείχθηκε στο τελευταίο τάιμ άουτ του Παναθηναϊκού στον τελικό, με τον Ομπράντοβιτς να ρωτά τους παίκτες του εάν θεωρούν ότι πρέπει να κάνουν φάουλ. Όλοι απάντησαν «όχι» και έλαχε στον Ντου Νίκολας ο κλήρος να χωθεί ανάμεσα στα σκέλια του Σισκάουσκας, ο οποίος αστόχησε στο σουτ και με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε το «κοκομπλόκο», όπως έγραψε τον υπότιτλο του πέμπτου στέμματος ο Αντώνης Φώτσης.

Παρίσι, 2010

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Barcelona - CSKA Moscow 65-54
Partizan - Ολυμπιακός 80-83

ΤΕΛΙΚΟΣ
Barcelona - Ολυμπιακός 86-68

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Το «tap-in» του Τζος Τσίλντρες στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας του ημιτελικού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην Παρτίζαν Βελιγραδίου. Λες και είχε βάλει ελατήρια στα πόδια του ο «αφάνας» πήδησε μέχρι τον Θεό, μετά το άστοχο σουτ του Τεόντοσιτς, ισοφάρισε και έδωσε το δικαίωμα στην μεν ομάδα του να νικήσει στην παράταση και να προκριθεί στον τελικό, στον δε πάντοτε ευρηματικό Παναγιώτη Αγγελόπουλο να πει «η Παρτίζαν είναι αθάνατη και εμείς... αφάνατοι»!

Βαρκελώνη, 2011

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Παναθηναϊκός - Siena 77-69
Maccabi - Real Madrid 82-63

ΤΕΛΙΚΟΣ
Παναθηναϊκός - Maccabi 78-70

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Την απόλυτη στιγμή όχι μιας βραδιάς ή ενός Φάιναλ Φορ, αλλά μιας ολόκληρης ζωής: προτού καν λήξει ο τελικός, που προσπόρισε στον Παναθηναϊκό την έκτη κούπα του, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όντας όρθιος στον πάγκο, είχε ανοίξει την αγκαλιά του και ο Δημήτρης Διαμαντίδης όχι μονάχα υπέκυψε στον (προκλητικό) πειρασμό, αλλά έδωσε κιόλας μασημένη τροφή στους φωτορεπόρτερς που είχαν στηθεί στην γωνία, περιμένοντας να απαθανατίσουν τους πανηγυρισμούς των πρωταθλητών Ευρώπης.

Κωνσταντινούπολη, 2012

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Ολυμπιακός - Barcelona 68-64
CSKA Moscow - Παναθηναϊκός 66-64

ΤΕΛΙΚΟΣ
Ολυμπιακός - CSKA 62-61

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Θέλει και ρώτημα; Εδώ κάθε άλλη απάντηση θα συνιστούσε αδικία σε μια στιγμή που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ιστορική μνήμη: Το πεταχτάρι (όπως το αποκάλεσε πρώτος και το κατοχύρωσε ο Παπανικολάου) του Γιώργου Πρίντεζη, που έγραψε τον συγκλονιστικό επίλογο μιας τρομερής ανατροπής από το -19. λίγο αργότερα, την ώρα που ο Σπανούλης σήκωνε το ιερό δισκοπότηρο, οι οπαδοί του Ολυμπιακού φώναζαν ένα καθ' όλα προφητικό σύνθημα: «Κούπα και στο Λονδίνο»!

Λονδίνο, 2013

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

CSKA Moscow - Ολυμπιακός 52-69
Barcelona - Real Madrid 67-74

ΤΕΛΙΚΟΣ
Ολυμπιακός - Real 100-88

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Τη συγκίνηση του (σεσημασμένου για τα εξ απαλών ονύχων ερυθρόλευκα αισθήματα του) Γιώργου Μπαρτζώκα, που έγινε μάλιστα ο πρώτος Έλληνας προπονητής, ο οποίος ανέβηκε στον χρυσοποίκιλτο θρόνο. Αλλά και τον αυτοσαρκασμό του, όταν χωρίς κανένα κόμπλεξ από την περιρρέουσα ειρωνεία, πήγε σε ένα μαγαζί του Λονδίνου, μαζί με τη γυναίκα του και αγόρασε μια μπλούζα πάνω στην οποία εικονιζόταν ο Mister Bean! Για να σκάσει κιόλας προκαταβολικά ο Αντιτς!

Μιλάνο, 2014

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

CSKA Moscow - Maccabi 67-68
Barcelona - Real Madrid 62-100

ΤΕΛΙΚΟΣ
Maccabi - Real Madrid 98-86

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Το ραντεβού στο... ημίφως του Mediolanum Forum, στο οποίο προς χάριν μιας ρομαντικότερης ατμόσφαιρας (sic), διεξήχθη το Φάιναλ Φορ, ερήμην ημών, μετά από έξι χρόνια. Αλλά ήταν εκεί και ρούφηξαν το νέκταρ ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο MVP Ταιρίς Ράις (Πανιώνιος 2009-10) και ο Ντέηβιντ Μπλατ (Αρης, 2010), ο οποίος εμπιστεύθηκε το «small ball» και έκανε την τύχη του: την εβραϊκή, αλλά κι εκείνη που του έκλεινε το μάτι από Κλίβελαντ μεριά!

Μαδρίτη, 2015

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Real Madrid - Fenerbahce 96-87
CSKA Moscow - Ολυμπιακός 68-70

ΤΕΛΙΚΟΣ
Real Madrid - Olympiakos 78-59

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Το τρομακτικό κρεσέντο του Σπανούλη, ο οποίος τριάμισι λεπτά πριν από τη λήξη του ημιτελικού (φαίνεται πως με την άκρη του ματιού του) είδε τον μικρό γιο του να αναπαύεται στην αγκαλιά του Μορφέα και της μαμάς του και αποφάσισε να κάνει... φασαρία για να τον ξυπνήσει ! Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Bασίλης είχε 0/11 σουτ, αλλά ξαφνικά σαν να τον τσίμπησε μύγα τσε τσε εξερράγη: μέσα σε 205 δευτερόλεπτα έβαλε έντεκα πόντους με 3/3 τρίποντα και 1/1 δίποντο απέναντι σε τέσσερις διαφορετικούς αντιπάλους και οι Ρώσοι ξαναείδαν τον ουρανό σφοντύλι, όπως στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο.

Βερολίνο, 2016

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

CSKA Moscow - Lokomotiv Kuban 88-81
Fenerbahce - Laboral 88-77

ΤΕΛΙΚΟΣ
Fenerbahce - CSKA Moscow 96-101

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Την Ελλάδα που υπήρξε ωσεί... απούσα! Ο Ολυμπιακός δεν προκρίθηκε στα πλέι οφς, ο Παναθηναϊκός αποκλείσθηκε με sweep από τη Λαμποράλ Κούτσα, αλλά η αφεντιά μας έλαμπε δια της παρουσίας της και στις τέσσερις φιναλίστ: Ιτούδης και σία στην ΤΣΣΚΑ, Μπαρτζώκας και σία στη Λοκομοτίβ, Σλούκας στη Φενέρμπαχτσε και Μπουρούσης στη Λαμποράλ Κούτσα. Εντέλει, ο κλήρος του θριάμβου έπεσε στον Ιτούδη, που ανέβηκε για πρώτη φορά στη σόλο καριέρα του στο θρόνο και απέδειξε πως ενίοτε μπορεί όντως η αλεπού (Ομπράντοβιτς) να κάνει εκατό και το αλεπουδάκι εκατόν δέκα! Θα μου μείνει πάντως η απορία για το ακριβές περιεχόμενο του διαλόγου που διημείφθη ανάμεσα στους δυο «αδελφοποιτούς», όταν με το που ακούστηκε η κόρνα της λήξης του θρίλερ, ήρθαν φάτσα με φάτσα. Να κάτι που θα περιμένουμε με ανυπομονησία να το μάθουμε στις αυτοβιογραφίες τους!

Κωνσταντινούπολη, 2017

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Fenerbahce - Real Madrid 84-75
CSKA Moscow - Ολυμπιακός 78-82

ΤΕΛΙΚΟΣ
Fenerbahce - Ολυμπιακός 80-64

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Την επιστροφή του κόκκινου...βρικόλακα (από το -13 τούτη τη φορά) και τον τρόμο στα μάτια των παικτών της ΤΣΣΚΑ όταν αντίκρισαν και πάλι μπροστά τους το βαμπίρ που λέγεται ...Σπανούλης! Επίσης την κέντα στην οποία έπεσε και πάλι ο Ολυμπιακός όπως και το 2015 στη Μαδρίτη έπεσε πάνω στην οικοδέσποινα, η οποία στον τελικό της προηγούμενης σεζόν είχε ηττηθεί στην παράταση και συν τοις άλλοις δεν είχε αξιωθεί ποτέ να κατακτήσει τον τίτλο. Και βεβαίως το πόσο κολακευμένος ένιωσε ο Ομπράντοβιτς, ο οποίος μάλιστα ισοφάρισε σε τίτλους τη Ρεάλ Μαδρίτης (9) όταν εισέπραξε το κομπλιμέντο ότι μετά από τρία χρόνια η Φενέρμπαχτσε όντως πλάστηκε και λειτούργησε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του.

Βελιγράδι, 2018

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Real Madrid - CSKA Moscow 92-83

Fenerbahce - Zalgiris Kaunas 76-67

ΤΕΛΙΚΟΣ

Real Madrid - Fenerbahce 85-80

Ο Βασίλης Σκουντής Θυμάται:

Πρώτα απ’ όλα την απόλυτη αποθέωση που γνώρισε ο Luka Doncic, ο οποίος σε ρόλο «πάρ’ τα όλα», στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τη Real Madrid, ανακηρύχθηκε MVP της διοργάνωσης και όλα αυτά «κούμπωσαν» με τον προγενέστερο θρίαμβο του με την Εθνική Σλοβενίας. Και ως ενσταντανέ, θυμάμαι τη βαθιά υπόκλιση του Sarunas Jasikevicius μπροστά στον Zeljko Obradovic στη συνέντευξη Τύπου της παραμονής των ημιτελικών, στο κάστρο του Kalemegdan!

Βιτόρια, 2019

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ:

CSKA Moscow - Real Madrid 95-90

Fenerbahce - Anadolu Efes 73-92

ΤΕΛΙΚΟΣ:

Anadolu Efes - CSKA Moscow 83-91

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται:

Τη λύτρωση του Δημήτρη Ιτούδη που όλη τη σεζόν βίωνε την πίεση ή ακόμη και την αμφισβήτηση του ιδίου και της ομάδας του, χώρια οι σπόντες που επιτηδείως επέμενε να ρίχνει ο Βατούτιν! Μου μένουν οι σκηνές της αγαλλίασης μετά τη λήξη του τελικού, αλλά και οι πολύ ψαγμένες δηλώσεις του πριν, στη διάρκεια και μετά τον θρίαμβο. Ων κιόλας λάτρης της σημειολογίας, δεν θα ξεχάσω ποτέ την εξής ατάκα του: «Βλέπετε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, χωρίς να ξέρετε τι κρύβεται από κάτω. Πολλές φορές έχουμε θαυμάσει μεγάλους εφευρέτες, όπως ο Τόμας Έντισον. Τι έκανε, όμως, όταν δεν κατάφερνε να πετύχει αυτό που έψαχνε και επιζητούσε; Δεν είδαμε ποτέ τις ώρες που ξόδευε, δουλεύοντας. Το ίδιο συμβαίνει και σε μια ομάδα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.