Κίναν Εβανς: Τα σενάρια που υπάρχουν ως προς τη συμφωνία του Αμερικανού με τον Ολυμπιακό

Κίναν Εβανς: Τα σενάρια που υπάρχουν ως προς τη συμφωνία του Αμερικανού με τον Ολυμπιακό

Εβανς
Το Gazzetta παραθέτει τις πιθανές επόμενες κινήσεις του Ολυμπιακού σχετικά με την υπάρχουσα συμφωνία με τον Κίναν Εβανς μετά τον τραυματισμό του.

Ο Κίναν Έβανς έχει υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό παρά τη δικαιολογημένη διάψευση της ΚΑΕ όταν το θέμα πήρε διαστάσεις. Ο Αμερικανός γκαρντ με τη φανέλα της Ζαλγκίρις τη σεζόν 2023-24 πρόσφερε 17.3 πόντους με 43.5% στα τρίποντα, 2.8 ριμπάουντ. 3.9 ασίστ και όπως είναι λογικό πρόκειται για επιτυχία της «ερυθρόλευκης» διοίκησης το γεγονός πως τον πρόλαβε πριν βγει στην αγορά για τα καλά.

Ωστόσο μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζεις. Ο Εβανς την ώρα που η επόμενη του ομάδα έπαιζε στον μικρό τελικό της Euroleague αποχωρούσε υποβασταζόμενος και σε κατάσταση απόγνωσης. Λεπτομέρειες της ζημιάς δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά το γόνατο (στο άλλο πόδι από αυτό που είχε υποστεί ρήξη αχίλλειου τένοντα) αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ το διάστημα απουσίας του είναι μεταξύ 6-8 μηνών.

Τι ισχύει με το προσύμφωνο του Εβανς με τον Ολυμπιακό

Οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει υπογραφεί συμβόλαιο. Αυτό θα ήταν παράνομο από τη στιγμή που ο παίκτης έχει ενεργό συμβόλαιο με άλλη ομάδα. Οι Πειραιώτες για να είναι καλυμμένοι έχουν υπογράψει μία μορφής προσύμφωνου με τον Αμερικανό γκαρντ.

Αυτό το προσύμφωνο δεν έχει οποιαδήποτε νομική ισχύ, παρά αποτελεί μόνο μία επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών σε γραπτή μορφή. Ουσιαστικά δεσμεύει τον παίκτη πως δεν θα μιλήσει με άλλες ομάδες και δεν θα αλλάξει τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, είτε αυτοί αφορούν οικονομικά είτε τη διάρκεια.

Από την άλλη πλευρά δεσμεύει και την ομάδα φυσικά για παρόμοιους λόγους.

Τα σενάρια στην υπόθεση Ολυμπιακός – Έβανς

Η περίπτωση του Εβανς μετά τον τραυματισμό του και την πολύμηνη απουσία του αλλάζει τα δεδομένα. Ο Ολυμπιακός έχει το δικαίωμα να ξανασκεφτεί τα δεδομένα, να τα αναλύσει και να προχωρήσει.

Οι Πειραιώτες ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από την εμπειρία του Final Four. Δεν έχουν ασχοληθεί επί της ουσίας με το τι θα κάνουν με τον Αμερικανό γκαρντ, αλλά έχει ήδη υπάρξει επαφή με τον ατζέντη του χωρίς να αποκλείουμε και την επικοινωνία με τον ίδιο τον παίκτη.

Ας δούμε τα σενάρια που υπάρχουν. Ενα από τα ακόλουθα θα αποφασίσει ο Ολυμπιακός.

Σενάριο 1: Χαλάει οποιαδήποτε συμφωνία έχει υπάρξει μεταξύ των δύο πλευρών. Η ομάδα ερευνά την αγορά για να αποκτήσει κάποιον με τα χαρακτηριστικά του Εβανς και ο παίκτης γίνεται free agent όντας τραυματίας. Δε θα βρει ομάδα και θα περιμένει την deadline του Φεβρουαρίου στην Euroleague ενώ θα απέχει από τα παρκέ αρκετό διάστημα.

Σενάριο 2: Ο Ολυμπιακός επαναδιαπραγματεύεται με τον Εβανς. Υπογράφουν κανονικό συμβόλαιο με πολύ λιγότερα χρήματα για τον πρώτο χρόνο από αυτά που προέβλεπε το προσύμφωνο (γύρω στα 1.700.000 δολάρια), βάζουν πολλούς αστερίσκους προβλέποντας νέους τραυματισμούς, ωστόσο αν όλα πάνε καλά και μείνουν ευχαριστημένοι από τους λίγους μήνες που θα αγωνιστεί στο τέλος της σεζόν 2024-25, θα δεσμευτούν πως θα υπάρξει συνέχεια της συνεργασίας με πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που θα πλησιάζει τα νούμερα που συμφωνήθηκαν πριν περίπου 45 μέρες.

Σε αυτό το σενάριο η ομάδα θα χάσει λίγα χρήματα την πρώτη σεζόν, αλλά δε θα χάσει τον παίκτη ο οποίος αποδεδειγμένα έχει δείξει πως έχει τον τρόπο να επιστρέφει από σοβαρό τραυματισμό και να είναι πρωταγωνιστής. Πέρυσι υπέστη ρήξη αχίλλειου και φέτος έκανε απίθανα πράγματα.

Ο παίκτης θα αισθανθεί την ασφάλεια που του παρέχει ένας οργανισμός με τεράστιο brand name στην Euroleague, θα δουλέψει την αποκατάστασή του και θα έχει ισχυρό κίνητρο για να επιστρέψει δυνατός και ποιοτικός αποκομίζοντας και λίγα χρήματα.

Σενάριο 3: Τυπικά θα το αναφέρουμε. Να ισχύσει κανονικά το προσύμφωνο και οι όροι αυτοί. Αποκλείεται όμως.

Ο Ολυμπιακός στην αγορά για point guard

Ο Κίναν Εβανς θα ερχόταν στον Ολυμπιακό ως προσθήκη και όχι για να αντικαταστήσει κάποιον. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει έναν ακόμη χειριστή, θέλει έναν παίκτη που να παίζει στη θέση «1» και όχι στη θέση «2». Οι Πειραιώτες σε όποιο σενάριο κι αν καταλήξουν είναι δεδομένο πως θα βγουν στην αγορά για να αποκτήσουν point guard. Ωστόσο η ατυχία για αυτούς είναι πως είχαν συμφωνήσει με έναν ποιοτικό και έμπειρο παίκτη του οποίου τα χαρακτηριστικά ικανοποιούσαν σε σημαντικό βαθμό τα «θέλω» του Μπαρτζώκα, σε μία μικρή αγορά. Αυτή ακριβώς είναι η ατυχία. Η περιορισμένη αγορά παικτών που θα βγει στη free agency το καλοκαίρι.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.