Παναθηναϊκός: Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις ενόψει του Final Four

Παναθηναϊκός: Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις ενόψει του Final Four

Αταμαν Σλούκας
Το Gazzetta σας βάζει ακόμα περισσότερο στο κλίμα του Final Four του Βερολίνου, παραθέτοντας 10 πράγματα που προκαλούν ενδιαφέρον ενόψει της «πράσινης» επιστροφής στην τελική φάση της Euroleague ύστερα από 12 χρόνια.

Ραντεβού με την μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων 12 χρόνων δίνει ο Παναθηναϊκός στο Βερολίνο! Εκεί όπου πριν από 15 χρόνια είχε «ράψει» το... 5ο -τότε- αστέρι στη φανέλα με την κατάκτηση του 5ου πρωταθλήματος Ευρώπης. Για να ακολουθήσει το 6ο δύο χρόνια αργότερα στην Βαρκελώνη.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που οι «πράσινοι» σκαρφάλωσαν στην κορυφή της Euroleague, καθώς την αμέσως επόμενη χρονιά έμμελε να «γράψουν» την τελευταία τους συμμετοχή σε Final Four. Ακολούθησαν 12 χρόνια «λειψυδρίας» με το «τριφύλλι» να μένει μονίμως εκτός... ευρωπαϊκού νυμφώνος.

Λίγο πριν από την μεγάλη επιστροφή στα Final Four, το Gazzetta σας παραθέτει 10 πράγματα, κάποια λιγότερο γνωστά και κάποια... άγνωστα, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον ενόψει της «πράσινης» συμμετοχής στην τελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Τα 10 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε

  1. Αυτό θα είναι το 11ο Final Four του Κώστα Σλούκα, αλλά έχει αγωνιστεί στα εννέα από αυτά. Συγκεκριμένα το 2010 (το μοναδικό που δεν αγωνίστηκε), το 2012, το 2013, το 2015, το 2016, το 2017, το 2018, το 2019, το 2022 και το 2023 έχοντας κατακτήσει τρεις φορές το τρόπαιο.
  2. O Σλούκας χρειάζεται 41 βαθμούς ακόμα στο σύστημα αξιολόγησης (PIR) όσον αφορά τα Final Four προκειμένου να βρεθεί στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας πίσω του τον Βίκτορ Χριάπα.
  3. Ο Εργκίν Αταμάν πάει σε φάιναλ φορ με 3η διαφορετική ομάδα. Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2000 με την -τότε- Εφές Πίλσεν και μάλιστα με την τουρκική ομάδα συμμετείχε συνολικά σε πέντε Final Four (σ.σ. συμπεριλαμβάνεται και αυτό της Suproleague το 2001 στο Παρίσι). Το 2003 είχε οδηγήσει την Σιένα στο Final Four της Βαρκελώνης, ενώ επιστρέφει ως προπονητής του Παναθηναϊκού.
  4. Στο τελευταίο φάιναλ φορ του Παναθηναϊκού οι Καλαϊτζάκης και Μωραΐτης πήγαιναν γυμνάσιο, ο Βιλντόζα ξεκινούσε την καριέρα του στην Κίλμες, ο Γκριγκόνις ήταν 18 χρονών στην Ζάλγκιρις 2, ο Ναν ήταν λυκειόπαιδο στο Simeon Career Academy του Σικάγο, ο Τζέριαν Γκραντ ήταν πρωτοετής στο Notre Damme με συμπαίκτη τον Πατ Κόνατον, ο Μπαλτσερόφσκι ήταν παιδί του δημοτικού σε σχολείο της Πολωνίας, ο Σαμοντούροφ πήγαινε 4η δημοτικού, ο Μαντζούκας αποφοιτούσε από την 6η δημοτικού στα Ιωάννινα, ο Ιωάννης Παπαπέτρου ετοιμαζόταν για το κολέγιο του Τέξας, ο Αντετοκούνμπο πήγαινε σε λύκειο των Σεπολίων και αγωνιζόταν στον Φιλαθλητικό, όπως σε λύκειο της Θεσσαλονίκης βρισκόταν ο Μήτογλου, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ υπέγραφε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο στην Εστουδιάντες, ενώ ο Ματίας Λεσόρ βρισκόταν στο εφηβικό της Σαλόν. Ο μοναδικός που είχε βρεθεί στο ίδιο Final Four; Ο Κώστας Σλούκας έχοντας πανηγυρίσει και την κατάκτηση του τροπαίου με τον Ολυμπιακό.
  5. Όταν βρίσκεται ο Κέντρικ Ναν αγωνίζεται 30+ λεπτά ο Παναθηναϊκός έχει 8-5 ρεκόρ, σκοράρει 22.3 πόντους κατά μέσο όρο, έχει 3.7 ασίστ ανά παιχνίδι, με 3.3 εύστοχα τρίποντα και 51% ποσοστό ευστοχίας. Και το PIR στις 17.9 μονάδες.
  6. Ο Κώστας Σλούκας έχει 7-2 ρεκόρ στους ημιτελικούς έχοντας χάσει μόνο το 2019 ως παίκτης της Φενέρμπαχτσε και το 2022 ως παίκτης του Ολυμπιακού απέναντι στην Εφές. Εάν πάρει ο Παναθηναϊκός τη πρόκριση στον τελικό θα γίνει ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε τελικούς Euroleague με 8 τελικούς αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ματίας Σμόντις που έχει 7.
  7. Εάν ο Παναθηναϊκός κατακτήσει το τρόπαιο, τότε ο Λούκα Βιλντόζα θα γίνει ο 7ος Αργεντίνος που θα στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης μετά τους Σκονοκίνι (1998, 2001), Τζινόμπιλι (2001), Σάντσεζ (2002), Νοτσιόνι (2015), Καμπάτσο (2015, 2018) και Ντεκ (2023).
  8. Εάν ο Παναθηναϊκός κατακτήσει το τρόπαιο, τότε οι Όλεκ Μπαλτσερόφσκι και Ματίας Λεσόρ θα έχουν καταφέρει να πανηγυρίσουν τον τίτλο, τόσο της Euroleague όσο και του Eurocup. O Πολωνός σέντερ στέφθηκε Κυπελλούχος Eurocup πέρυσι με τη φανέλα της Γκραν Κανάρια, ενώ ο Γάλλος το 2021 ως παίκτης της Μονακό. Ανάλογο επίτευγμα έχουν επίσης οι Ρούντι Φερνάντεθ, Αλμπέρτο Αμπάλδε και Νικ Καλάθης.
  9. Σε ένα ιστορικό club μπορεί να μπει ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ εάν κατακτήσει ο Παναθηναϊκός την Euroleague. Συγκεκριμένα θα έχει πανηγυρίσει στην καριέρα του χρυσό μετάλλιο σε Mundobasket, χρυσό μετάλλιο σε Eurobasket και το τρόπαιο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Μερικά από τα ονόματα που το έχουν καταφέρει είναι αυτά των Πέτροβιτς, Σαμπόνις, Κούκοτς, Ναβάρο αλλά και νυν παίκτες του Final Four όπως οι Γιουλ, Ρούντι Φερνάντεθ και Σέρχιο Ροντρίγκεθ.
  10. Από όλους τους συμμετέχοντας στο Final Four, ο Μάριους Γκριγκόνις είναι ο πιο εύστοχος παίκτης από τη γραμμή των βολών έχοντας 334/369 βολές, ήτοι ποσοστό ευστοχίας που φτάνει το 90.5%!

Το πρόγραμμα του Final Four

Παρασκευή 24 Μαΐου

  • 19:00 Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε
  • 22:00 Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός

Κυριακή 26 Μαΐου

  • 18:00 Μικρός Τελικός
  • 21:00 Μεγάλος Τελικός

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.