Μπαρτσελόνα-Μακάμπι 92-89: Μια λαμπάδα στο μπόι του Λαπροβίτολα

Το απίθανο τρίποντο του Νίκολας Λαπροβίτολα κράτησε την Μπαρτσελόνα (22-11) ζωντανή στη μάχη της τετράδας καθώς αυτό έκρινε τη νίκη επί της Μακάμπι (19-14) με 92-89 στη Βαρκελώνη στέλνοντας οριστικά τους Ισραηλινούς στα Play In.

Ο τρομερός Αργεντίνος ευστόχησε από τα οκτώ πέντε, 5.3'' πριν το τέλος γλιτώνοντας την Μπαρτσελόνα από τα χειρότερα. Κι έτσι, δεδομένης της εξασφάλισης θέσης στα Playoff οι Καταλανοί συνεχίζουν να κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους σε ότι αφορά την τετράδα. Αντιθέτως, η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχασε κάθε ελπίδα γι' απευθείας πρόκριση στα Playoff και θα προσπαθήσει να την εξασφαλίσει μέσω της διαδικασίας των Play In.

Ο αγώνας

Μετά το ισορροπημένο πρώτο πεντάλεπτο, πλούσιο σε αστοχία και κακές επιλογές στην επίθεση, η Μπαρτσελόνα τιμώρησε τη Μακάμπι για τα τέσσερα λάθη της και προσπάθησε να χτίσει διαφορά (15-8). Εκεί αντέδρασε ο Μπόλντγουιν καθώς επίσης και ο Ντιμπαρτολομέο καθώς τα διαδοχικά τρίποντα του τελευταίου έφεραν την απόλυτη ισορροπία στο τέλος της περιόδου (19-19, 10’).

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν στο πρώτο μισό της δεύτερης περιόδου καθώς η Μακάμπι είχε φανταστική λειτουργία στην επίθεση εκτελώντας τόσο από κοντινή όσο και μακρινή απόσταση φθάνοντας στο +10 (25-35, 14’). Εκεί η Μπαρτσελόνα είχε το ένστικτο της επιβίωσης, κυρίως όμως κυκλοφόρησε με περισσότερη ταχύτητα την μπάλα στις επιθέσεις της, πήρε και τα επιθετικά ριμπάουντ γι’ αυτό έκανε και την ανατροπή με τα τρίποντα του Αμπρίνες (44-43ημ.).

Οι διαδοχικοί πόντοι του Τζάμπαρι Πάρκερ έκαναν τη διαφορά στις αρχές της 3ης περιόδου καθώς οδήγησαν την Μπαρτσελόνα στο +8 (60-52, 24'). Ο Αμερικανός σημείωσε 11 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο. Σ' εκείνο το σημείο και πάλι ο Τζος Νίμπο ήταν καταλυτικός στη διατήρηση της Μακάμπι στο παιχνίδι (62-56, 26'), ενώ η περίοδος έκλεισε με καλάθι του Μπάλντγουιν (70-63).

Οι φιλοξενούμενοι διεύρυναν το σερί τους στις αρχές της τελευταίας περιόδου (72-70, 31') και ακολούθησαν τα διαδοχικά τρίποντα του Ντιμπαρτολομέο για την απόλυτη ανατροπή (75-78, 34') σ' ένα σημείο όπου η Μπαρτσελόνα ήταν αδύναμη να ελέγξει την επιθετικότητα της Μακάμπι δεχόμενη 15 πόντους σε τέσσερα αγωνιστικά λεπτά! Το κρεσέντο της ομάδας του Όντεντ Κάτας συνεχίστηκε για το +5 (80-85) χάρη στα μακρινά σουτ του Ταμίρ Μπλατ. Στη δύσκολη στιγμή η Μπαρτσελόνα είχε... ζεστό τον Αμπρίνες στο δικό της 7-0 σερί.

Εκεί... κούμπωσαν υπέροχα για τους Καταλανούς δύο εύστοχες βολές του Βέσελι (89-85, 38'). Στην τελευταία του ευκαιρία ο Κόλσον αστόχησε σ' ένα ακόμη κρίσιμο μακρινό σουτ αλλά το λάθος του Κάλινιτς σε συνδυασμό μ' ένα λέι απ του Μπράουν διατήρησε το θρίλερ, ειδικά από τη στιγμή που ο Σατοράνσκι πέταξε στα σκουπίδια και νέα κατοχή της Μπαρτσελόνα. Στην κρισιμότερη επίθεση της Μακάμπι η μπάλα πήγε στα χέρια του Μπόλντγουιν κι αυτός την έβαλε στο καλάθι (89-89), 27.4'' πριν το τέλος. Εκεί η Μακάμπι επέλεξε άμυνα και είδε τον Νίκολα Λαπροβίτολα να την εκτελεί από τα οκτώ μέτρα μ' ένα απίστευτο τρίποντο. Η Μακάμπι βρήκε ελεύθερο σουτ με τον Μπόλντγουιν στην επίθεση των 5.3'' δευτερολέπτων αλλά αυτό ήταν απελπιστικά άστοχο.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Πού αλλού (;)... Στο απίθανο τρίποντο του Νίκολα Λαπροβίτολα από τα οκτώ μέτρα, στο σουτ της βραδιάς 5.3'' πριν το τέλος που έκρινε και τον αγώνα.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Με 15 πόντους, εννιά ασίστ και το σουτ του αγώνα, προφανώς αυτός ο τίτλος ανήκει στον Νίκολας Λαπροβίτολα.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Αυτόν τον ρόλο είχαν οι Βέσελι, Αμπρίνες, Πάρκερ και Σατοράνσκι.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Προφανώς ο Μπόλντγουιν κι ας αστόχησε στο τελευταίο σουτ μαζί με τους Νίμπο, Ντιμπαρτολομέο και Μπλατ.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο Ρίκι Ρούμπιο έκανε φανταστικό πρώτο πεντάλεπτο αλλά μετά χάθηκε ενώ ο Γιακουμπάιτις έπαιξε ελάχιστα. Λίγα πράγματα και από τον Νίκολα Κάλινιτς. Ο Λορέντζο Μπράουν έδωσε έξι ασίστ αλλά ήταν απελπιστικά άστοχος ενώ και ο Κόλσον δεν είχε τον ρόλο που μας έχει συνηθίσει αστοχώντας και σε δύο κρίσιμα σουτ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: 45 τελικές πάσες είχαν οι δύο ομάδες και συνολικά 26 επιθετικά ριμπάουντ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 90-92

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Μπαρτσελόνα θα αντιμετωπίσει στη Γαλλία την αδιάφορη Βιλερμπάν στην τελευταία αγωνιστική και η Μακάμπι θα φιλοξενήσει την Αρμάνι.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 44-43, 70-63, 92-89

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.