EuroLeague: Ο «βασιλιάς» Μάικ Τζέιμς και τα εντυπωσιακά νούμερα των Πίτερς, Ναν

Άλεκ Πίτερς Κέντρικ Ναν
Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat ρίχνει αναλυτική ματιά στους καλύτερους σκόρερ της EuroLeague, βλέποντας τη βελτίωση στο πρόσωπο του Μάικ Τζέιμς καθώς και τα εντυπωσιακά νούμερα των Άλεκ Πίτερς και Κέντρικ Ναν.

Και στο τέλος κερδίζει η επίθεση. Ή τουλάχιστον πάντα θα έχει τον πρώτο λόγο. Ειδικά όταν έχεις στην ομάδα σου τους συγκεκριμένους παίκτες που θα δούμε παρακάτω. Η EuroLeague κινείται στον αστερισμό των γκαρντ για μία ακόμα χρονιά, με μεγάλες επιθετικές βραδιές να κρίνουν παιχνίδια.

Μπροστάρης όλων φυσικά ο Μάικ Τζέιμς, στη σεζόν που ξεπέρασε τον Βασίλη Σπανούλη και έγινε ο αρχισκόρερ ολόκληρης της διοργάνωσης. Ο Αμερικανός φουλάρει για τη 2η θέση της κανονικής περιόδου με τη Μονακό και αποτελεί τον πρώτο μεταξύ όλων στον μέσο όρο των πόντων.

Οι πέντε κορυφαίοι σκόρερ της EuroLeague

  1. Μάικ Τζέιμς 19π.
  2. Μάρκους Χάουαρντ 18.6π.
  3. Γουέιντ Μπόλντγουιν 17.5π.
  4. Κίναν Έβανς 17.3π.
  5. Νίκολα Μίροτιτς 17.1π.

Στη λίστα ακολουθούν άλλοι τρεις γκαρντ, με τον Νίκολα Μίροτιτς να προσπερνά στην 5η θέση τον Σέιν Λάρκιν, έχοντας όμως μικρότερο δείγμα παιχνιδιών, τα 18. Ειδική μνεία αξίζει ο Μάρκους Χάουαρντ, που κάνει εντυπωσιακά πράγματα με την Μπασκόνια, σκοράροντας μέχρι και 100 πόντους σε μια εβδομάδα. Hats off για τις επιδόσεις του από το τρίποντο, αφού αποτελεί έναν high volume σουτέρ με 3.6/9.1 ανά παιχνίδι, όμως δημιουργικά υστερεί από τους υπόλοιπους της λίστας.

shot chart
Το shot chart του Μάρκους Χάουαρντ στην EuroLeague

Τρομερή σεζόν και από τον Γουέιντ Μπόλντγουιν, αλλά ο Κίναν Έβανς αξίζει να πάρει πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση. Τον περασμένο Ιανουάριο υπέστη ρήξη αχιλλείου αλλά όχι μόνο επέστρεψε, πραγματοποιεί και απίστευτη σεζόν. Ο Έβανς με τη Ζάλγκιρις φυσικά και έχει USG% στο επίπεδο των υπολοίπων (28.8%) αλλά σουτάρει με εξωφρενικά ποσοστά. Φτάνοντας να έχει 65.7% στο True Shooting, νούμερο που μοιάζει περισσότερο με σέντερ ο οποίος τελειώνει από κοντά τις φάσεις και όχι με γκαρντ που σουτάρει 5.5 τρίποντα ανά παιχνίδι.

Ο Μάικ Τζέιμς βελτιώθηκε και κάνει σεζόν MVP

Το να μπει υπό το πρίσμα του σκόρερ, παρότι κορυφαίος όσον αφορά τις επιδόσεις στην ιστορία της EuroLeague, δεν είναι δίκαιο. Ειδικότερα αν μπει στη σύγκριση με τον Μάρκους Χάουαρντ που τον ακολουθεί. Ο Τζέιμς φέρνει 19 πόντους μέσο όρο από τις εκτελέσεις του και άλλους 11.7 από τις ασίστ του, φτιάχνοντας μια πολύ εντυπωσιακή αλυσίδα δημιουργίας για τη Μονακό.

Ο Αμερικανός πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή σεζόν, κάτι που αποτυπώνεται σε όλα του τα νούμερα. Από τους 0.84 πόντους ανά κατοχή (3.5 ανά 4.1 κατοχές) που είχε ως εκτελεστής μετά το pick n' roll στην περσινή κανονική περίοδο, το φετινό του νούμερο έφτασε στο εντυπωσιακό 1.18, παρόλο που οι δράσεις του αυξήθηκαν (5.6 πόντους/4.7 κατοχές).

Όλα αυτά την ώρα που σουτάρει 38.7% από το τρίποντο ενώ μετράει 57.1% στο True Shooting, που παραδόξως πέφτει από το 79% των βολών του τη φετινή σεζόν.

shot chart
Το shot chart του Μάικ Τζέιμς στην EuroLeague

Τι κάνουν οι Ναν και Πίτερς

Μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ για τη Stoiximan Basket League, ο Παναθηναϊκός προχώρησε στη σπουδαία κίνηση με τον Κέντρικ Ναν. Ένα… υπερόπλο για τα δεδομένα της EuroLeague, πολλώ δε μάλλον με την αυτοπεποίθηση που παίζει. Όταν βρίσκεται και κάποιος ρυθμιστικός παράγοντας σαν τον Σλούκα δίπλα του, για να του πάρει μερικές ευθύνες προτού οδηγηθεί σε hero ball, ο Ναν είναι κίνδυνος για οποιαδήποτε άμυνα.

Και μπορεί να χρειάστηκε τον χρόνο προσαρμογής, μαθαίνοντας ακόμα τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις συνήθειες, αλλά από τις 9 Ιανουαρίου και έπειτα μετράει 12 συνεχόμενα παιχνίδια διψήφιος. Λατρεύοντας να πηγαίνει δεξιά μετά το κεντρικό pick n’ roll, μιας και από εκεί του είναι πολύ πιο εύκολο να εκτελέσει το pull up ως αριστερόχειρας. Κάτι που άλλωστε μαρτυρά και το 47% στο τρίποντο από τις 45 μοίρες της πλευράς εκείνης. Σε αυτά τα 12 παιχνίδια μετράει 1.03 πόντους ανά κατοχή σε τέτοιες καταστάσεις, έχοντας το ασύλληπτο νούμερο των 7.2 που παίρνει πάνω του, παρόλο που οι άμυνες θέλουν να προσαρμοστούν σε αυτόν.

shot chart
Το shot chart του Κέντρικ Ναν στην EuroLeague

Από πλευράς του Ολυμπιακού τώρα, ο Άλεκ Πίτερς είναι αυτό που λέμε η επιτομή της οικονομίας. Είναι τέτοια και η μορφή παιχνιδιού των «ερυθρολεύκων» τα τελευταία χρόνια με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που παίκτες όπως ο Πίτερς ή πέρσι ο Βεζένκοβ… ανθίζουν χωρίς να παίρνουν μεγάλο αριθμό προσπαθειών.

Ωστόσο αυτά που κάνει ο Αμερικανός φόργουορντ παραμένουν εντυπωσιακά. Ο Πίτερς φέρνει 1.3 πόντους ανά κατοχή στον Ολυμπιακό, νούμερο μεγαλύτερο από κάθε άλλον που αγωνίζεται για περισσότερα από 16 λεπτά στην EuroLeague. Αντιλαμβάνεται κανείς πως αν κοιτάξει αναλυτικότερα στα νούμερά του θα προκύψουν αδιανόητα συμπεράσματα. Όπως το ότι σουτάρει με ποσοστό μεγαλύτερο του 52% σε τέσσερις από τις πέντε θέσεις από το τρίποντο, ενώ το χαμηλότερό του είναι στο εξίσου εντυπωσιακό 48%.

Ο Πίτερς αποτελεί μακράν τον καλύτερο σουτέρ θέσης στη λίγκα, με 1.66 πόντους ανά κατοχή (3.6 ανά 2.2) σε catch n’ shoot καταστάσεις, έχοντας εξίσου εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα πίσω από σκριν (1.51 πόντοι ανά κατοχή), αποτελώντας τη Νο1 σταθερά του Ολυμπιακού σε όλη τη διάρκεια της σεζόν που διανύουμε.

shot chart
Το shot chart του Άλεκ Πίτερς στην EuroLeague
@Photo credits: eurokinissi