Ζάλγκιρις-Βίρτους 96-81: Έκανε το ντέρμπι... πάρτι

Η Ζάλγκιρις (12-18) έμεινε ζωντανή στο κυνήγι μιας θέσης στα Play In της Euroleague καθώς επικράτησε της Βίρτους (17-13) στο Κάουνας με 96-81 και μάλιστα μετά από αυτό το αποτέλεσμα η ιταλική ομάδα είδε τις πιθανότητές της να μειώνονται ακόμη περισσότερο γι' απευθείας συμμετοχή στα Playoffs.

Στην πραγματικότητα, η ομάδα του Λούκα Μπάνκι (σ. σ. αποβλήθηκε στα μισά της τελευταίας περιόδου με δύο τεχνικές ποινές σε είκοσι δευτερόλεπτα!) δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι καθώς αυτή ήταν η τέταρτη ήττα της στους τελευταίους πέντε αγώνες! Δίχως τους Χάκετ, Κορντινιέ και με τον Λούντμπεργκ σε κακή βραδιά δεν κατάφερε να βάλει τέλος στο αρνητικό σερί, ειδικά από τη στιγμή που η Ζάλγκιρις είχε ένα σωρό πρωταγωνιστές. Έβανς, Σάμνερ, Χέιζ και Λεκαβίτσιους έκαναν καταπληκτικό finish αγώνα καθώς στα τελευταία 13 λεπτά η Ζάλγκιρις έκανε επιμέρους σκορ 36-21! Κι έτσι οι Λιθουανοί διατήρησαν την ελπίδα για τα Play In αλλά θα χρειαστούν την τελειότητα και συνδυασμό αποτελεσμάτων για να τα καταφέρουν.

Ο αγώνας

Το εντυπωσιακό ξεκίνημα του Όγκνιεν Ντόμπριτς με 3/4 μακρινά σουτ μάλλον διέγραψε το αντίστοιχο του Ντοβίντας Γκεντράιτις βάζοντας τη Βίρτους σε θέση οδηγού (12-18, 5’). Η διακοπή του επιθετικού οίστρου του Σέρβου γκαρντ της ιταλικής ομάδας είχε κόστος, ειδικά από τη στιγμή που η Ζάλγκιρις έβγαλε αντίδραση και ισορρόπησε την κατάσταση (22-22, 10’).

Ο Αμπάς εξελίχθηκε σε παίκτης-κλειδί για τους φιλοξενούμενους στις αρχές της δεύτερης περιόδου καθώς αυτός σταμάτησε την προσπάθεια της Ζάλκγιρις να ξεφύγει στο σκορ και μάλιστα ανέκτησε την πρωτοπορία για την ομάδα του (28-31, 13’). Οι εναλλαγές στο σκοράρισμα συνεχίστηκαν μέχρι το τελευταίο λεπτό καθώς εκεί η Βίρτους έβγαλε δύο καλές άμυνες τις οποίες συνδύασε μ’ ένα πανέξυπνο play – σε επίθεση 0.9 δευτερολέπτων – που κατέληξε σε buzzer beater του Λούντμπεργκ και στο +6 (43-49) στο τέλος του ημιχρόνου.

Η Ζάλγκιρις χρειάστηκε περίπου τρία λεπτά για να φέρει ξανά τα... πάνω κάτω (53-51) εκμεταλλευόμενη τα αργά πόδια του Άντε Ζίζιτς κι ένα περισσότερο για να χτίσει και διαφορά (58-51, 24') με 9-0 σερί. Η ηγετική παρουσία του Σενγκέλια κράτησε τη Βίρτους η οποία ισοφάρισε (60-60, 26:30) με τρίποντο του Παγιόλα αλλά οι επιλογές που ακολούθησαν μέχρι το τέλος της περιόδου δεν ήταν αυτές που θα ήθελε ο Λούκα Μπάνκι κι έτσι η Ζαλγκίρις βρέθηκε ξανά στο +5 (68-63) χάρη στον Σάμνερ.

Από τα 4/8 τρίποντα στα πρώτα πέντε λεπτά του αγώνα, η Βίρτους συνέχισε με 4/15. Σε συνδυασμό με τη δυσκολία στην εύρεση σκορ μέσα από τη ρακέτα είδε τη Ζάλγκιρις να ξεφεύγει με διψήφια διαφορά (79-69, 34') καθώς ο (μέχρι τότε εξαφανισμένος) Λεκαβίτσιους πέτυχε διαδοχικά τρίποντα σ' ένα σημείο όπου οι γηπεδούχοι είχαν 52.4% στο μακρινό σουτ με 11/21 προσπάθειες. Προφανώς εκνευρισμένος από την εξέλιξη του αγώνα, ο Λούκα Μπάνκι διαμαρτυρήθηκε έντονα, δέχθηκε δύο τεχνικές ποινές σε 20 δευτερόλεπτα και αποβλήθηκε από το παιχνίδι, 5:48'' πριν το τέλος.

Κι έτσι η Ζάλγκιρις μπήκε στα τελευταία πέντε λεπτά με +13 (84-71), δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά από το να υπερασπιστεί αυτό το προβάδισμα κυρίως μέσα από την άμυνά της κι αυτό έκανε.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Χρονικά στο πρώτο πεντάλεπτο της τελευταίας περιόδου όπου η Ζαλγκίρις έχτισε διαφορά 13 πόντων. Ουσιαστικά, στο γεγονός ότι οι γηπεδούχοι είχαν επιθετική πολυφωνία αλλά και πολλαπλούς τρόπους εκτέλεσης εν αντιθέσει με τη Βίρτους. Το επιμέρους σκορ στα τελευταία 13 λεπτά του αγώνα ήταν 36-21.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Κίναν Έβανς έκανε ίσως το πιο ώριμο παιχνίδι του με προσπάθειες όταν έπρεπε και το μυαλό στη δημιουργία.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Σάμνερ, Χέιζ και Γκεντράιτις έκαναν εξαιρετική δουλειά αλλά τα δύο μεγάλα σουτ τα έβαλε ο Λεκαβίτσιους.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Σενγκέλια, Αμπάς και Λόμακς ήταν απελπιστικά μόνοι για τη Βίρτους.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η Ζάλγκιρις νίκησε το παιχνίδι παρότι οι Μάνεκ, Ουλάνοβας και Λεκαβίτσιους δεν έκαναν καλό παιχνίδι. Αστοχία, λάθη και κακή οργάνωση παιχνιδιού από τον Λούντμπεργκ για τη Βίρτους η οποία είχε αδύναμο κρίκο τον Άντε Ζίζιτς και σχεδόν απαρατήρητο τον Μίκι.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η ευστοχία από τη γραμμή των βολών ήταν ο κοινός παρονομαστής αλλά η απόσταση στο ποσοστό ευστοχίας, ήταν η ειδοποιός διαφορά. Η Ζαλγκίρις κινήθηκε κοντά στο 50% ενώ η Βίρτους κάπως βελτίωσε την αποτελέσματικότητά της στο τέλος (34.5%).

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Ζαλγκίρις ζευγάρωσε τις νίκες της καθώς είχε νικήσει με 79-82 και στην Μπολόνια

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Ζαλγκίρις υποδέχεται (21/3) την Μπασκόνια στο πρώτο από τα τρία εντός έδρας παιχνίδια που έχει μπροστά της μαζί με αυτά κόντρα σε Ρεάλ και Αρμάνι ενώ η Βίρτους θα αντιμετωπίσει (22/3) στο Βελιγράδι τον Ερυθρό Αστέρα πριν υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό.

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 43-49, 68-63, 96-81

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.