Ολυμπιακός: Σε ρόλο Ghostbusters οι «ερυθρόλευκοι»

Ολυμπιακός: Σε ρόλο Ghostbusters οι «ερυθρόλευκοι»
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες εξηγεί όσα έκανε ο Ολυμπιακός στο παρκέ και έφτασε στην άνετη επικράτηση επί της Ζαλγκίρις.

Το Κάουνας από πέρυσι κουβαλά μία κατάρα για τον Ολυμπιακό και μία μικρή και ήσυχη πόλη στη Βόρεια Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε πόλη των φαντασμάτων. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του ως άλλοι Νταν Ακρόιντ και Μπιλ Μάρεϊ ντύθηκαν όμως «Ghostbusters» (τρομερή ταινία του 1984) και έφυγαν από τη Λιθουανία με μία πολύτιμη νίκη.

Τέταρτη διαδοχική, τρίτη σερί εκτός έδρας και πάει λέγοντας.

Εννοείται πως δε συγκρίνονται τα δύο παιχνίδια και ποτέ καμία νίκη δε θα σβήσει τη στεναχώρια που προξένησε πέρυσι ο τελικός της Euroleague στους φίλους του Ολυμπιακού, αλλά μην πάμε και στο άλλο άκρο...

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τόσο γερές βάσεις που δεν πτοούνται ούτε από τέσσερις κομβικές απουσίες. Με τόσες έπαιξε χθες αφού έβλεπαν από την τηλεόρασή τους στον Πειραιά οι Μιλουτίνοφ, Γκος, Λονγκ και Λαρεντζάκης. Και; Οι προσθήκες των Πετρούσεφ και Ράιτ γέμισαν το ρόστερ του Μπαρτζώκα και ταυτόχρονα πρόσθεσαν ταχύτητα και ευελιξία στο παρκέ.

Ο Ελληνας coach ανήκει στην ελίτ των Ευρωπαίων προπονητών, έχει φρέσκες ιδέες και φροντίζει να παρουσιάζει για τρίτη διαδοχική σεζόν ένα εντυπωσιακό δημιούργημα. Το που θα φτάσει, ουδείς το γνωρίζει πέραν του χρόνου. Όμως σε κάθε περίπτωση αξίζει θαυμασμό και μία βαθιά υπόκλιση.

Γουοκαπ

Ο Γουόκαπ στα καλύτερά του

Φήμες λένε πως όταν έκλεισαν τα φώτα του γηπέδου ο Τόμας Γουόκαπ είχε πάρει μία σκούπα και καθάριζε το παρκέ. Σχολαστικά, όχι ξεπέτα. Ο Τεξανός γκαρντ έκανε τα πάντα στο παρκέ στο δίωρο της αναμέτρησης. Επωμίστηκε το μαρκάρισμα του Έβανς με την πολύτιμη βοήθεια του Φαλ για τις στιγμές που o point guard της Ζαλγκίρις ξεπερνούσε το εμπόδιό του.

Ο Τρινκιέρι είχε δώσει εντολή για «under» στο σκριν πάνω στη μπάλα, αλλά ο Γουόκαπ τον τιμώρησε. Στην αρχή με το floater που έχει προσθέσει στο παιχνίδι του εδώ και λίγους μήνες και μετά με σουτ από τα 6.75 λόγω της αυτοπεποίθησης που είχε «χτίσει» κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ο Γουόκαπ είχε υπομονή και ψυχολογία, τα δύο στοιχεία που μπορούν να εκτοξεύσουν την απόδοση οποιουδήποτε παίκτη, Πόσω δε μάλλον, κάποιου με τις δικές του ικανότητες. Ο Γουόκαπ αποτελεί βαρόμετρο για τους «ερυθρόλευκους» και έχοντας ξεπεράσει ένα κακό πνευματικά διάστημα, έχει επιστρέψει για τα καλά και φυσικά δεν καταλαβαίνει ούτε από κούραση, ούτε από Εθνική, ούτε από τίποτα.

Ο γοργοπόδαρος ΜακΚίσικ

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έπρεπε να καλύψει ο Μπαρτζώκας στο Κάουνας λόγω των απουσιών ήταν οι χειριστές του. Η Ζαλγκίρις παίζει επιθετική άμυνα, πιέζει αρκετά τη μπάλα, ρίχνει μπασκετικό ξύλο και υποχρεώνει τον αντίπαλο σε λάθη.

Ο Σακιέλ ΜακΚίσικ έχει δοκιμαστεί σε ρόλο χειριστή με τελευταία επιτυχημένη συνταγή το διπλό στη Βαλένθια. Αυτό έκανε και κόντρα στη Ζαλγκίρις. Ο Μπαρτζώκας του έδωσε τη μπάλα την οποία χειρίστηκε άψογα χωρίς να κάνει λάθη. Αξία αναφοράς και η θετική παρουσία του Μιχάλη Λούντζη στο διάστημα που έπαιξε. Τα πήγε αρκετά καλά σε αυτόν τον τομέα.

Ο «Σακ» όμως ήταν αυτός που εκμεταλλεύτηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τα αργά πόδια των παικτών της Ζαλγκίρις. Το ρόστερ που βρήκε ο Τρινκιέρι (τον θεωρώ πολύ καλό προπονητή) δεν διαθέτει αθλητικότητα και οι περισσότεροι παίκτες του έχουν αργά πόδια. Αυτά... χτύπησε ο ΜακΚίσικ και οι συμπαίκτες του.

Πρώτη φορά φέτος σκόραραν σε τόσους αιφνιδιασμούς, πρώτη φορά έτρεξαν τόσο και πρόλαβαν πολλές φορές τις αργές επιστροφές των γηπεδούχων. Το κάρφωμα στο φινάλε του ημιχρόνου ήταν το κάτι άλλο.

Και αναρωτιέμαι δύο πράγματα σχετικά με τον ΜακΚίσικ. Το πρώτο έχει να κάνει με το τι ρεκόρ θα είχε ο Ολυμπιακός αν δεν είχε λείψει ο «Σακ» το πρώτο τρίμηνο λόγω δικής του υπαιτιότητας. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ατάκα του Μπαρτζώκα στις 8 Νοεμβρίου όταν υπήρχαν σκέψεις (όχι εντός ομάδας, αλλά εκτός) για αντικατάσταση του Αμερικανού... « Οι πρόεδροι δεν μου χάλασαν ποτέ χατίρι. Εγώ στηρίζω τους παίκτες μου που έχουν κατακτήσει τίτλους. Δεν θα... πουλήσω τους παίκτες μου, όπως π.χ τον ΜακΚίσικ».

Ράιτ

Αμυνα με σκαμπανεβάσματα

Σκεφτόμουν να γράψω πως η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν εντυπωσιακή, αλλά δεν ήταν. Ήταν απλά καλή κατά κύριο λόγο, αλλά παρουσίασε και σκαμπανεβάσματα. Τα 14 επιθετικά ριμπάουντ της Ζαλγκίρις είναι πολλά, ωστόσο όπως επαναλαμβάνω συχνά αποτελούν τη θυσία των αλλαγών σε όλα τα σκριν της άμυνας. Λογικό είναι να βρεθεί αντίπαλος ψηλός με «ερυθρόλευκο» κοντό κοντά στο καλάθι.

Από την άλλη δε μου άρεσε καθόλου το γεγονός πως στην πρώτη περίοδο τα τρία πρώτα φάουλ τους πρόσφεραν 7 βολές στον αντίπαλο. Τον βοήθησαν να βρει ρυθμό. Οι βολές είναι ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσει ρυθμό η επίθεση.

Στα θετικά ο περιορισμός του Μπρέιντι Μάνεκ, ενός παίκτη ο οποίος με το μακρινό του σουτ από τη θέση «4» μπορεί αν δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε κάθε αντίπαλο της Euroleague.

Μπαρτζώκας

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει ταπεινά τη δουλειά του

Αν ψάχνετε για ενθουσιασμό, πανηγυρικό κλίμα, μεγαλεπίβολες δηλώσεις να κοιτάξετε αλλού. Ο Ολυμπιακός είναι από τις πιο ταπεινές ομάδες και έτσι συνεχίζει ακόμη. Οι Πειραιώτες κοιτάνε την δική τους «καμπούρα» και μόνο. Θα κοιτάξουν τις άλλες ομάδες στις τελευταίες δύο αγωνιστικές. Μέχρι τότε ενδιαφέρονται για τα δικά τους αποτελέσματα και πορεύονται με τα μάτια να κοιτούν στο έδαφος πιο συχνά από όταν κοιτούν τον ουρανό.

Η Euroleague είναι εκπληκτική, απαιτητική και απίθανα δύσκολη. Για να καταλάβετε ο Ολυμπιακός βρίσκεται μία νίκη μακριά από το πλεονέκτημα έδρας (ως προς το ρεκόρ και όχι ως προς τις ισοβαθμίες) και μία ήττα μακριά από τη διαδικασία των play in).

ΥΓ: Οι τρεις επόμενες εβδομάδες περιλαμβάνουν Βίρτους και Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, Εφές στην Κωνσταντινούπολη και Βιλερμπάν στον Πειραιά (διαβολοβδομάδα). Με 3-1 θα είναι καλά. Με 4-0 απίστευτα καλά και με 2-2 ξεχνάει το πλεονέκτημα έδρας και θα έχει στόχο τις θέσεις «5» ή «6».

ΥΓ 2: Αρχηγός είναι κάποιος για όσα κάνει εντός και εκτός παρκέ. Ο Κώστας Παπανικολάου ξύπνησε το πρωί και δεν μπορούσε να περπατήσει λόγω μέσης. Έκανε τα πάντα για να παίξει γνωρίζοντας πως η ομάδα τον είχε ανάγκη. Δεν το συζήτησε καν. Δεν το διαπραγματεύτηκε. Συγκινητικός και συγκλονιστικός ταυτόχρονα.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.