Ζάλγκιρις Κάουνας - Παναθηναϊκός 80-68: Έμεινε... παγωτό (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε κακό πρόσωπο στο παγωμένο Κάουνας και ειδικά στην επίθεση, γνωρίζοντας την ήττα από τη Ζάλγκιρις στην κατάμεστη «Zalgirio Arena» με 80-68. Κατώτερος των περιστάσεων σε επίθεση και άμυνα, προσπάθησε ο Κέντρικ Ναν (26π.), τρομερό ματς από τον Έβανς (24π., 5ασ., 5κλ., 3ριμπ.)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΟΥΝΑΣ: Γιώργος Κούβαρης

Οι «πράσινοι» ήθελαν πάση θυσία τη νίκη στο Κάουνας προκειμένου κάνουν ένα ακόμα βήμα για την προσέγγιση του πλεονεκτήματος έδρας. Όμως παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων και μάλιστα σε μια έδρα που «έβραζε» και δεν θύμιζε ούτε στο ελάχιστο τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην πόλη της Λιθουανίας.

Χωρίς επιθετικές λύσεις πλην του Κέντρικ Ναν ο οποίος έκανε τα... πάντα προκειμένου να αποτρέψει την ήττα των «πρασίνων» ενώ χαμηλό βαθμό πήραν και όσον αφορά την άμυνα. Η Ζάλγκιρις είχε προηγηθεί και με +12 πόντους (72-60) πέντε λεπτά πριν από το τέλος, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να παίξει το τελευταίο του χαρτί χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ήττα μακριά από το ΟΑΚΑ (σ.σ. μετά από αυτή από τη Μακάμπι στο Βελιγράδι) χάνοντας έδαφος όσον αφορά τη διεκδίκηση του πλεονεκτήματος έδρας. Ο Κίναν Έβανς ήταν εκείνος που ηγήθηκε της Ζάλγκιρις για την 10η νίκη της ομάδας του στη διοργάνωση, με το «τριφύλλι» να ρίχνει το ρεκόρ του στο 15-10.

Το ματς: Ζάλγκιρις Κάουνας – Παναθηναϊκός

Φρενήρης ήταν ο ρυθμός στο ξεκίνημα του αγώνα. Κυρίως από την Ζάλγκιρις καθώς είχε πετύχει 18 πόντους στο... πεντάλεπτο του ματς παίρνοντας διαφορά πέντε πόντων (18-13). Ο Μπιρούτις είχε πετύχει τους 8 πόντους της ομάδας του ενώ ο Παναθηναϊκός δεν εκμεταλλεύτηκε το καλό ξεκίνημα του Ναν στην επίθεση (8π., από τους 13π.) έχοντας αντιμετωπίσει πολλά αμυντικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, ακόμα και με τον τρελό ρυθμό στο ματς στη «φλεγόμενη» Zalgirio Arena, ο Παναθηναϊκός έκλεισε το δεκάλεπτο στο 25-25 έχοντας πάρει 13 πόντους από τον Ναν (2/3δίπ., 3/3τρ.) και 10 πόντους από τον Γκριγκόνις (2/2δίπ., 2/2τρ.).

Στην δεύτερη περίοδο ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πιο σκληρός στην άμυνα και με επιμέρους σκορ 8-2 προηγήθηκε με 27-33 έχοντας μπει στην εξίσωση του αγώνα και ο Ματίας Λεσόρ. Και πάλι. Οι «απαντήσεις» των γηπεδούχων ήταν άμεσες. Τα λεπτά που πήραν για «ανάσες» οι Ναν και Γκριγκόνις αποδείχθηκαν καθοριστικά και αυτό διότι η Ζάλγκιρις πραγματοποίησε δικό της επιμέρους 13-4 χάρη στα τρίποντα από Έβανς, Μάνεκ και Σάμνερ παίρνοντας προβάδισμα με 40-37 στο 18'. Μάλιστα εκτόξευσαν τη διαφορά στο +6 (44-38) με τη λήξη του ημιχρόνου που ήταν και η μεγαλύτερη υπέρ της λιθουανικής ομάδας.

Στο τελευταίο πεντάλεπτο της β' περιόδου δεν λειτουργούσε τίποτα σωστά για τους «πράσινους» οι οποίοι δέχτηκαν επιμέρους 17-5 (!!) πετώντας στα σκουπίδια την προσπάθεια που είχε προηγηθεί. Η άμυνα της Ζαλγκιρις είχε αναγκάσει τους «πράσινους» σε πολλά λάθη και κακές επιλογές στην επίθεση. Έκλεισαν το πρώτο μισό του αγώνα έχοντας 9/15 δίποντα, 5/9 τρίποντα (σ.σ. 0/3 στην β' περίοδο), 5/10 βολές, 9-2 ριμπάουντ, 7 ασίστ για 5 λάθη και 2 ασίστ, ενώ αντίστοιχα οι γηπεδούχοι είχαν μετρήσει 13/22 δίποντα, 5/12 τρίποντα, 3/5 βολές, 10-8 ριμπάουντ, 8 ασίστ για 4 λάθη και 5 κλεψίματα.

Στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου η Ζάλγκιρις έφτασε να προηγηθεί δύο φορές με +8 πόντους (46-38 και 49-41) αλλά ένα σερί 7-0 του Παναθηναϊκού έφερε το ματς στον πόντο (49-48) χάρη στους Ναν και Λεσόρ οι οποίοι είχαν αναλάβει τις επιθετικές πρωτοβουλίες της ομάδας τους. Όμως στην αντίπερα όχθη υπήρχε ο απίθανος Κίναν Έβανς ο οποίος δεν σταμάτησε να «πυροβολεί» έξω από τα 6.75 μέτρα και μάλιστα πάνω στις άμυνες του Τζέριαν Γκραντ. Κάπως έτσι η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι πήρε και πάλι προβάδισμα με 59-52 στο 27'. Τα «κενά» διαστήματα ήταν πολλά για τους «πράσινους» οι οποίοι είχαν πραγματικό βουνό να ανέβουν.

Η Ζάλγκιρις έλεγχε απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα και έκλεισε το 3ο δεκάλεπτο έχοντας διαφορά οκτώ πόντων (64-56) η οποία σύμφωνα με την εξέλιξη του αγώνα και της εικόνας που είχε παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά, αποτελούσε μαξιλαράκι ασφαλείας. Στο 35' ο δείκτης του σκορ είχε εκτοξευθεί και στο +12 (72-60) για λογαριασμό των γηπεδούχων, καθώς τίποτα δεν λειτουργούσε σωστά για την ελληνική ομάδα. Ο Κέντρικ Ναν προσπάθησε να κάνει την... ύστατη προσπάθεια ωστόσο ήταν, πλέον, αργά.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στην αντίδραση της Ζάλγκιρις μετά το +6 του Παναθηναϊκού στο 15' και έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους σκορ 17-5 άλλαξε το μομέντουμ του αγώνα ελέγχοντας πλήρως τον ρυθμό έως και το τέλος.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Κίναν Έβανς ήταν εκείνος που έκανε την διαφορά στο ματς για την Ζάλγκιρις βάζοντας «φωτιά» στην Zalgirio Arena με δύσκολα τρίποντα. Τελείωσε το ματς έχοντας 22 πόντους με 4/5 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 5 ασίστ, 5 κλεψίματα, 3 ριμπάουντ και κανένα λάθος.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Στα ρηχά ο Ντίνος Μήτογλου, ενώ πολύ άστοχος ήταν ο Βιλντόζα έχοντας 0/6 εντός παιδιάς.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Μπιρούτις στο ξεκίνημα του ματς και ο Σμιτς στη συνέχεια ήταν εκείνοι που συμπλήρωναν ιδανικά τον Κίναν Έβανς.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Ο Κέντρικ Ναν μπορεί να έκανε και λάθη (7 στο σύνολο!), αλλά ουσιαστικά ήταν εκείνος που «κουβάλησε» τον Παναθηναϊκό στο σκοράρισμα έχοντας 26 πόντους με 5/9 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 1/1 βολή

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 15 λάθη του Παναθηναϊκού για 12 ασίστ, τα χαμένα ριμπάουντ με την Ζάλγκιρις να έχει 10 επιθετικά όπως επίσης και καλό ποσοστό στα σουτ (26/44 δίποντα και 9/20 τρίποντα).

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει την Ζάλγκιρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ με 73-71.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον Άρη για την 17η αγωνιστική της Basket League (5/2, 17:15) ενώ η Ζάλγκιρις Κάουνας θα αντιμετωπίσει εντός έδρας την Γιουβέντους (5/2, 18:50) για το λιθουανικό πρωτάθλημα.

Τα δεκάλεπτα: 25-25, 44-38, 64-56, 80-68.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.