Ερυθρός Αστέρας - Βαλένθια 82-64: Επέστρεψε στις νίκες και κράτησε την ελπίδα... ζωντανή (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Με τον Νεμάνια Νέντοβιτς να το... παίρνει πάνω του και να ηγείται του Ερυθρού Αστέρα, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου επικράτησε τη Βαλένθια στο Βελιγράδι με 82-64 και επέστρεψε στις νίκες ενόψει του στόχου που είναι το πλασάρισμα στο play-in.

Ουσιαστικά ο Ερυθρός Αστέρας έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στη Βαλένθια. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του γνώριζαν καλά ότι εάν έφταναν τις τρεις σερί ήττες, εκ των οποίων οι δύο μέσα στην «Stark Arena» και από ομάδες που έχουν στόχο τα play-offs ή στην χειρότερη το play-in, τα πράγματα θα είχαν δυσκολέψει αρκετά. Όμως τέλος καλό, όλα καλά για την σερβική ομάδα καθώς κατάφερε να γίνει το αφεντικό του αγώνα μετά την 2η περίοδο και να φτάσει σε μια πολύτιμη νίκη.

Για... καλό και για κακό, οι Σέρβοι κατάφεραν να καλύψουν και τη διαφορά από την αναμέτρηση του α' γύρου στο «La Fonteta» όπου είχαν γνωρίσει την ήττα με 85-81. Όπερ και σημαίνει ότι στην περίπτωση της ισοβαθμίας (σ.σ. δύο νίκες χωρίζουν τις δύο ομάδες) θα έχουν το πάνω χέρι. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν εκείνος που έδωσε την μεγάλη ώθηση στον Ερυθρό Αστέρα και το ξέσπασμα με το οποίο πήρε το μομέντουμ και το προβάδισμα της νίκης.

Συγκεκριμένα πέτυχε 27 πόντους έχοντας 2/5 δίποντα, 6/7 τρίποντα και 5/5 βολές! Οι γηπεδούχοι είχαν 11/26 τρίποντα και ήταν από τα σημεία αναφοράς του ματς, με τον Μάικ Τόμπι προσθέτει 11 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Το ματς: Ερυθρός Αστέρας - Βαλένθια

Η Βαλένθια είχε έναν σκοπό στο ξεκίνημα του αγώνα, Να «κοιμήσει» τον Ερυθρό Αστέρα όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην του έδινε τη δυνατότητα να βρει ρυθμό και να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο βάζοντας και την εξέδρα στην εξίσωση του ματς. Και στο πρώτο δεκάλεπτο το κατάφερε. Και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε κρατήσει το σκορ σε χαμηλά επίπεδα (12-13) έχοντας φέρει το ματς εκεί ακριβώς που ήθελε. Μόνο που δεν υπήρξε συνέχεια. Η δεύτερη περίοδος ήταν εκρηκτική για τους γηπεδούχους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ξεκίνησε εντυπωσιακά την 2η περίοδο πραγματοποιώντας ένα τρομερό 12-0 σερί με το οποίο πήρε διαφορά 11 πόντων (24-13) βάζοντας παράλληλα και «φωτιά» στην «Stark Arena» του Βελιγραδίου. Χάνγκα και Τεόντοσιτς ήταν εκείνοι που ηγήθηκαν σε αυτό το σερί, με την διαφορά να φτάνει και στο +15 (31-16) στα μέσα της δεύτερης περιόδου. Έκτοτε ωστόσο οι παίκτες του Άλεξ Μουμπρού ξύπνησαν από τον «λήθαργο» που είχαν μπει και μπόρεσαν να «ψαλιδίσουν» τη διαφορά έως το τέλος του ημιχρόνου (39-30).

Ο Νέντοβιτς ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ερυθρού Αστέρα στο πρώτο μισό του αγώνα (11π.) όπου οι Σέρβοι είχαν μετρήσει 9/17 δίποντα και 6/10 τρίποντα, 16 ριμπάουντ και 11 ασίστ για 7 λάθη. Στον αντίποδα η Βαλένθια (9/19 δίποντα, 2/12 τρίποντα, 15 ριμπάουντ και 6 ασίστ για 4 λάθη) που έπαιζε χωρίς τον τραυματία Μπράντον Ντέιβις, οι Κρις Τζόουνς και Τζάρεντ Χάρπερ είχαν από 9 και 6 πόντους αντίστοιχα.

Ο Νέντοβιτς ξεκίνησε δυναμικά και στην 3η περίοδο του αγώνα και με άλλους 13 γρήγορους πόντους (από τους 15 της ομάδας του) κρατούσε το προβάδισμα για τον Ερυθρό Αστέρα στο +13 (54-41) και τον ίδιο να είχε φτάσει έως εκείνο το σημείο στους 24 πόντους. Η ισπανική ομάδα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα από την άμυνα των γηπεδούχων και το 3ο δεκάλεπτο έκλεισε με τον Ερυθρό Αστέρα να έχει το προβάδισμα με 61-49, ενώ είχε στείλει εκ νέου τη διαφορά στο +15 (61-46 στο 29').

Έκτοτε το ματς κύλησε στο... ρελαντί υπέρ του Ερυθρού Αστέρα καθώς η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου μπόρεσε να διατηρήσει την διαφορά σε διψήφια επίπεδα και μάλιστα στο +15 (72-57 στο 36') ελέγχοντας πλήρως τον ρυθμό της αναμέτρησης. Λίγο πριν από το τέλος ο δείκτης του σκορ έφτασε και στο +21 (82-61) υπέρ των γηπεδούχων.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο τρομερό 12-0 σερί του Ερυθρού Αστέρα στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, όπως επίσης και στην αφετηρία του δευτέρου ημιχρόνου όπου ο Νεμάνια Νέντοβιτς είχε πάρει «φωτιά» πετυχαίνοντας 13 από τους 15 πρώτους πόντους της ομάδας σ' εκείνο το χρονικό διάστημα.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Νεμάνια Νέντοβιτς υπέγραψε τη νίκη της ομάδας του έχοντας 27 πόντους με 2/5 δίποντα, 6/7 τρίποντα και 5/5 βολές.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οι Ισπανοί παίκτες της Βαλένθια (Κλαβέρ,Πουέρτο, Πραντίγια, Λόπεζ-Αροστέγι) δεν βοήθησαν καθόλου την ομάδα τους έχοντας στο σύνολο 0/6 εντός παιδιάς και 1/4 βολές.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ουσιαστικός ο Μάικ Τόμπι (11π., 4ριμπ., 3ασ.) βοήθησε δημιουργικά ο Τεόντοσιτς (6π., 7ασ.)

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα κάποιος παίκτης της Βαλένθια. Στη γενική μετριότητα όλη η ομάδα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 6/7 τρίποντα του Νέντοβιτς, την ώρα που ολόκληρη η Βαλένθια είχε 3/22!

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Η Βαλένθια είχε επικρατήσει στο ματς που είχε διεξαχθεί στην Ισπανία με 85-81.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Ερυθρός Αστέρας θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα (2/2, 21:00) για την 25η αγωνιστική της Euroleague ενώ αντίστοιχα η Βαλένθια θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για την αναμέτρηση με την Άλμπα (1/2, 21:00).

Τα δεκάλεπτα: 11-12, 39-30, 61-49, 82-64.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.