Μπασκόνια - Βαλένθια 62-77: Απέδρασε με τη νίκη και τη... διαφορά από τη Βιτόρια

Γιώργος Κούβαρης
Η Βαλένθια όχι μόνο επέβαλλε τους δικούς της όρους στην «Fernando Buesa Arena» κερδίζοντας την Μπασκόνια με 77-62 αλλά κάλυψε και το -14 από την αναμέτρηση του α' γύρου, παίρνοντας τον πρώτο λόγο στην πιθανότητα ισοβαθμίας στο τέλος της κανονικής περιόδου!

Διπλής σημασίας νίκη σημείωσε η Βαλένθια στη Βιτόρια απέναντι στην Μπασκόνια!

Εκτός του ότι πρόσθεσε μια σημαντική νίκη στο «σακούλι» της σεζόν κατάφερε να ανατρέψει το -14 από το παιχνίδι στη Βαλένθια και να αποκτήσει τον πρώτο λόγο σε περίπτωση που οι δύο ομάδες ισοβαθμίσουν στο τέλος της σεζόν. Ήδη βρίσκονται στο ίδιο ρεκόρ (12-11), κάτι που δείχνει και την σπουδαιότητα της νίκης για την ομάδα του Άλεξ Μουμπρού.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν σταθερά το πάνω χέρι στο ματς, με τους Βάσκους να πλησιάζουν μόνο στους 3 πόντους στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Έκτοτε η πλάστιγγα είχε γείρει στη Βαλένθια που είχε για πρώτο σκόρερ τον Μπράντον Ντέιβις με 19 πόντους.

Το ματς: Μπασκόνια – Βαλένθια

Η Βαλένθια ξεκίνησε πολύ πιο δυνατά το παιχνίδι και χάρη στην άμυνά της κατάφερε να ελέγξει το ματς και να βγάλει τους γηπεδούχους εκτός ρυθμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο επτάλεπτο είχε δεχθεί μόλις 5 πόντους από τους γηπεδούχους (5-12) και έκλεισε την πρώτη περίοδο έχοντας προβάδισμα με 13-16. Η Μπασκόνια σούταρε μόλις 1/9 τρίποντα ενώ είχε δύο τελικές πάσες για τέσσερα λάθη.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για την Μπασκόνια στο δεύτερο δεκάλεπτο και πολύ καλύτερα για τους φιλοξενούμενους. Στο 23' η Βαλένθια προηγήθηκε με +10 πόντους (17-27) έχοντας πάρει το μομέντουμ του αγώνα. Μια διαφορά η οποία έφτασε και στο +16 με τη λήξη του ημιχρόνου (29-45). Ο Μπράντον Ντέιβις έκανε την μεγαλύτερη «ζημιά» στους Βάσκους έχοντας 12 πόντους στο ημίχρονο, ενώ συνολικά η ομάδα του Μουμπρού είχε μετρήσει εξαιρετικά ποσοστά 12/19 δίποντα και 5/11 τρίποντα! Αντίθετα η Μπασκόνια είχε μόλις 1/14 τρίποντα, τα 1/6 εκ των οποίων ο Χάουαρντ.

Η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς προσπάθησε να επιστρέψει στο παιχνίδι ωστόσο δεν μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο από εννέα πόντους (44-53) στο 28'. Ο Τσίμα Μονέκε είχε ανεβάσει στροφές και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν εκείνος που άναψε την «σπίθα» για το ξέσπασμα της ομάδας. Όπως είχε γίνει και στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, τότε που η Μπασκόνια είχε βρεθεί και στο -17!

Πολύ καλή ήταν και η παρουσία του Τζόρνταν Θίοντορ στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μπασκόνια, κάτι που έφερε τους γηπεδούχους σε απόσταση μίας κατοχής (56-59) στο 32'. Αν και όλα έδειχναν ότι η Μπασκόνια θα έκανε την μεγάλη ανατροπή η Βαλένθια είχε «καθαρό» μυαλό για να σταματήσει τον ρυθμό των Βάσκων. Με ένα 6-0 βρέθηκε εκ νέου στο +7 (56-65) ενώ στη συνέχεια έγινε επιμέρους 1-13 για το 57-72 του 37'. Αυτό ήταν. Το ενδιαφέρον στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην τελική διαφορά, με τους φιλοξενούμενους να καλύπτουν και το -14 (84-98) από το παιχνίδι της «La Fonteta» στον α' γύρο.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο επιμέρους 13-1 της Βαλένθια όταν η Μπασκόνια είχε πλησιάσει στους τρεις πόντους στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου και έδειχνε να έχει πάρει το μομέντου.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Εξαιρετικό ματς από τον Μπράντον Ντέιβις ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 19 πόντους με 6/9 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 1/1 βολή.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Κρις Τζόουνς είχε 12 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη.

ΠΗΓΕ... ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Ο Τσίμα Μονέκε ξεχώρισε χωρίς ωστόσο να κάνει και κάτι το εντυπωσιακό.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ: Ο Μάρκους Χάουαρντ ήταν πολύ άστοχος με 3/14 εντός παιδιάς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Το τραγικό ποσοστό της Μπασκόνια στα τρίποντα με μόλις 5/31 εκ των οποίων 1/9 του Χάουαρντ.

ΤΙ ΈΓΙΝΕ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Η Μπασκόνια είχε νικήσει μέσα στην έδρα της Βαλένθια με 98-84.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Μπασκόνια υποδέχεται την Ομπραντόιρο (28/1, 18:00) για την 20η αγωνιστική της ACB ενώ αντίστοιχα η Βαλένθια θα φιλοξενήσει την Ουνικάχα Μάλαγα (28/1, 19:30).

Τα δεκάλεπτα: 13-16, 29-45, 48-58, 62-77.

@Photo credits: Euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.