Ολυμπιακός: Σουτάρει με καλύτερα ποσοστά εκτός έδρας

Ολυμπιακός: Σουτάρει με καλύτερα ποσοστά εκτός έδρας

Δημήτρης Οικονόμου
Αιζάια Κάνααν
Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Ρεάλ στη Μαδρίτη για την 23η αγωνιστική της EuroLeague και θέλει να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά του στο τρίποντο μακριά από το ΣΕΦ.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεστ στην EuroLeague από το να αντιμετωπίσει κάποιος τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ακόμα και χωρίς τον Έντι Ταβάρες να σκεπάζει με τα πελώρια χέρια του τις δύο ρακέτες. Πολλώ δε μάλλον για τον Ολυμπιακό των απουσιών του Φαλ, του Μιλουτίνοφ και ενδεχομένως του Γουίλιαμς Γκος, τον οποίον ο Γιώργος Μπαρτζώκας τοποθέτησε στη λίστα των αμφίβολων.

Κάτι που σημαίνει πως ο Ολυμπιακός απέναντι στη Ρεάλ θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από υπερβάσεις. Και κυρίως το μακρινό του σουτ, κάτι που έχει σε μεγαλύτερη ποσότητα στα εκτός έδρας αντί στα εντός. Φυσικά με άξονες τους δύο καλύτερους σουτέρ που διαθέτει στο ρόστερ, τον Άλεκ Πίτερς και τον Αϊζάια Κάνααν.

Οι δυο τους βγαίνουν μπροστά ακόμα και ταυτόχρονα μερικές φορές και παρόλο που θα περίμενε κανείς ο Ολυμπιακός να σουτάρει με μεγαλύτερα ποσοστά στο ΣΕΦ, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Οι «ερυθρόλευκοι» σουτάρουν με 38.4% από το τρίποντο στις 10 εκτός έδρας αναμετρήσεις τους και η πραγματικότητα είναι πώς κάτω από τον πήχη έχουν περάσει μόνο στην Ιταλία.

Κοντρα σε Βίρτους και Αρμάνι, ο Ολυμπιακός είχε τις χειρότερες εκτός έδρας επιδόσεις με 24.1% και 26.3% αντίστοιχα. Βέβαια το δείγμα θα μπορεί να συγκριθεί μόνο μετά το πέρας της κανονικής περιόδου και όταν ο Ολυμπιακός ολοκληρώσει τα ζευγάρια των αναμετρήσεων. Με δύο περισσότερα παιχνίδια στο ΣΕΦ οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 36.8% στο τρίποντο, σχεδόν 1,5 μονάδα κάτω από τα εκτός έδρας παιχνίδια, με πιο πολλές εκτελέσεις όμως αφού το 9.1/23.7 εκτός έδρας γίνεται 10.5/28.5 στο Φάληρο. Κάτι λογικό μιας και στην έδρα τους οι Πειραιώτες ανοίγουν περισσότερο τον ρυθμό.

Τα τρίποντα του Ολυμπιακού εκτός έδρας

  • Παναθηναϊκός - 15/32 3π.
  • Αρμάνι Μιλάνο - 5/19 3π.
  • Φενέρμπαχτσε - 7/19 3π.
  • Μακάμπι - 7/22 3π.
  • Μονακό - 11/23 3π.
  • Βίρτους Μπολόνια - 7/29 3π.
  • Βιλερμπάν - 11/26 3π.
  • Άλμπα - 10/23 3π.
  • Μπαρτσελόνα - 8/22 3π.
  • Μπασκόνια - 10/22 3π.

Η εξάρτηση από τους Πίτερς και Κάνααν

Προφανώς και δεν είναι κάτι συνταρακτικό. Το ποσοστό του Ολυμπιακού επηρεάζεται πολύ από τους Άλεκ Πίτερς και Αϊζάια Κάνααν. Παρόλο που ο πρώτος στο ΣΕΦ τα καταφέρνει όχι απλώς καλύτερα αλλά μετράει εξωφρενικά ποσοστά.

Ωστόσο πολλές φορές οι δυο τους μπορεί να δημιουργήσουν στατιστικό παράδοξο. Όπως για παράδειγμα στο παιχνίδι απέναντι στη Μονακό. Ο Ολυμπιακός έκλεισε με 11/23, το οποίο θεωρητικά είναι καλό ποσοστό. Αν όμως μπει στην εξίσωση ο Πίτερς με 4/5 και ο Κάνααν με 5/8 τότε μένει για τους υπόλοιπους παίκτες του Ολυμπιακού ένα ταπεινό 2/10.

Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μία φορά. Οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται όσο ποτέ το μακρινό τους σουτ για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στη Μαδρίτη, από τη στιγμή που δεν έχουν την ασφάλεια του ποστ παιχνιδιού του Φαλ και του επιθετικού ριμπάουντ από τον Μιλουτίνοφ. Ο Πετρούσεφ μπορεί να μπει στην εξίσωση ως strech 5 και να βοηθήσει αρκετά, αλλά πιθανότατα για ακόμα μια βραδια να εξαρτηθούν σχεδόν τα πάντα από τους Κάνααν και Πίτερς και το δικό τους νούμερο στο τρίποντο.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.