Βίρτους-Βιλερμπάν 73-63: Ηγέτης ο Χάκετ, ήρωας ο Πολονάρα

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βίρτους
Δύο... παλιοσειρές, ο Ντάνιελ Χάκετ και ο Ακίλε Πολονάρα έβγαλαν τη Βίρτους από εξαιρετικά δύσκολη θέση και την οδήγησαν στη νίκη επί της Βιλερμπάν στην Μπολόνια με 73-63 χάρη στο τρομερό τελευταίο δεκάλεπτο της ιταλικής ομάδας.

Η Βίρτους ένιωσε τον κίνδυνο μιας ήττας η οποία θα μπορούσε να την εκτροχιάσει από την τετράδα αλλά έδειξε χαρακτήρα και από το -9 στο τέλος της 3ης περιόδου έκανε επιμέρους σκορ 28-9 στην τελευταία έχοντας ηγέτη τον Ντάνιελ Χάκετ - ο οποίος έπαιξε και για τον απόντα Σενγκέλια - αλλά παίκτη-κλειδί τον Ακίλε Πολονάρα ο οποίος με την ενέργειά του άλλαξε τη ροή του αγώνα. Η δε Βιλερμπάν έχασε μια σπουδαία ευκαιρία καθώς για 25-26 αγωνιστικά λεπτά είχε τον έλεγχο του αγώνα κι έφτασε να προηγηθεί έως και με διψήφια διαφορά.

Ο αγώνας

Ο Αλεσάντρο Παγιόλα δεν επιχείρησε καμία προσπάθεια στη διάρκεια της συμμετοχής του στην πρώτη περίοδο αλλά ήταν αυτός που άλλαξε τη ροή της καθώς πρόσφερε δημιουργία, κλέψιμο και οργάνωση παιχνιδιού. Κι έτσι εκεί που η Βίρτους ήταν δυσλειτουργική στην επίθεση μέσα από τις τρεις τελικές πάσες και τα δύο κλεψίματα του διεθνούς Ιταλού βρέθηκε στο +9 (19-10) στο τέλος του δεκαλέπτου με buzzer beater του Αϊζάια Κορντινιέ.

Η εικόνα των γηπεδούχων ήταν απογοητευτική στο δεύτερο δεκάλεπτο. Επιθέσεις γεμάτες τσαπατσουλιά, διαδοχικά λάθη τα οποία έδωσαν το δικαίωμα στη Βιλερμπάν να βρει φάσεις στο transition κι έτσι οι Γάλλοι δεν βρήκαν απλά την ευκαιρία επιστροφής (22-19, 14’) αλλά προσπέρασαν κιόλας (24-26, 18’) με επιμέρους σκορ 5-16. Μια απλή συνεργασία μεταξύ Πάρις Λι (7 ασίστ) και Γιουσούφα Φαλ (12π.) ήταν ικανή για τη διατήρηση του προβαδίσματος (27-32) των φιλοξενούμενων στο ημίχρονο. Στο τέλος αυτού είχε οκτώ πόντους με 2/12 σουτ και γενικώς η Βίρτους 3/17 τρίποντα (17.6%).

Ο Φαλ συνέχισε να κυριαρχεί στις ρακέτες και η Βίρτους να χτυπάει το κεφάλι της στο γαλλικό τείχος. H Βιλερμπάν είχε ρυθμό στην επίθεση και ανέβασε τη διαφορά (34-44, 26'). Οι διαδοχικοί πόντοι του Τζόρνταν Μίκι έδωσαν πνοή στην ιταλική ομάδα αλλά παραμένοντας ευάλωτη στη ρακέτα το ξέσπασμά της δεν οδήγησε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς στο τέλος της περιόδου η Βιλερμπάν διατήρησε το μαξιλαράκι των εννιά πόντων (45-54).

Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν στην τελευταία περίοδο με τρία κλεψίματα μα δεν αξιοποίησαν κανένα από αυτά για να... επιβαρύνουν τη θέση της Βίρτους. Τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται κι αυτό κατάλαβαν (περίπου) τρία λεπτά αργότερα. Ο Πολονάρα έδωσε τρομερή ενέργεια στη Βίρτους η οποία έτρεξε ένα εντυπωσιακό επιμέρους σκορ (16-2) και πήρε το προβάδισμα 60-56 (36'). Καθώς οι φιλοξενούμενοι τα είχαν χαμένα, η ιταλική ομάδα είχε δύο ευκαιρίες για να τελειώσει το παιχνίδι. Δεν τις αξιοποίησε, δεν ένιωσε όμως και κίνδυνο λόγω της αστοχίας των παικτών της Βιλερμπάν έξω από τη γραμμή των βολών. Τελικώς τη χαριστική βολή έδωσε ο Μπελινέλι ο οποίος σούταρε τρία τρίποντα μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα. Το τρίτο ήταν εύστοχο και η Βίρτους εξασφάλισε τη νίκη.
ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Βίρτους... κατάπιε τη Βιλερμπάν στην τελευταία περίοδο καθώς έκανε επιμέρους σκορ 18-2 κι εκεί που ήταν στο -10, πάτησε σε διαφορά έξι πόντων (62-56) βγάζοντας τρομερές άμυνες, βρίσκοντας μακρινά σουτ και γενικώς έχοντας ενέργεια στο παιχνίδι της.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Ντάνιελ Χάκετ πραγματοποιεί εντυπωσιακή χρονιά, απόντος του Σενγκέλια χρειάστηκε να κάνει το κάτι παραπάνω και το έκανε καθώς ήταν φανταστικός στην τελευταία περίοδο.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Καλός ο Κορντινιέ, θετικός και ο Τζόρνταν Μίκι αλλά αυτός που άλλαξε το παιχνίδι στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν ο Ακίλε Πολονέρα.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Τζάμπα η τρομερή προσπάθεια του Γιουσούφα Φαλ και του Πάρις Λι.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο Λάιτι κάνει κακή χρονιά, δεν φάνηκαν καθόλου και οι Σκοτ, Τζάκσον για τη Βιλερμπάν

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Βίρτους ήταν αλάνθαστη στα τελευταία οκτώ λεπτά του αγώνα και σε συνδυασμό με τη βελτίωση του ποσοστού της στο μακρινό σουτ έκανε αυτό το 18-2 σερί που τελείωσε τον αγώνα.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Δεν έχει μεγάλη σημασία αλλά η Βίρτους είχε νικήσει με 84-87 στη Λιόν.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Βίρτους θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει τη Φενέρμπαχτσε και η Βιλερμπάν στο Μόναχο για τον αγώνα με την Μπάγερν.

Τα δεκάλεπτα: 19-10, 27-32, 45-54, 73-63.