Αντρέα Τρινκιέρι: Η 6η αλλαγή προπονητή στη φετινή Euroleague

Γιώργος Κούβαρης
Τρινκέρι
Πριν καλά-καλά μας αποχαιρετήσει το 2023 και λίγο μετά το τέλος του α' γύρου, έχουν σημειωθεί έξι αλλαγές προπονητών στις ομάδες της Euroleague! Το Gazzetta παρουσιάζει τις εν λόγω αλλαγές στους πάγκους της διοργάνωσης.

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά αισίως... έξι είναι οι αλλαγές στους πάγκους των ομάδων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μέχρι σήμερα. Δεν πέρασε ένα 24ωρο από την αυλαία του α' γύρου στην Eurolegue και το 1/3 των ομάδων έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην τεχνική ηγεσία τους.

Η 6η κατά σειρά (και τελευταία μέχρι στιγμής) ομάδα που αντικατέστησε προπονητή ήταν η Ζάλγκιρις Κάουνας καθώς έδωσε τα ηνία στον Αντρέα Τρινκέρι, ο οποίος πήρε τη θέση του Κάζις Μακσβίτις. Βέβαια πριν από δύο εβδομάδες η λιθουανική ομάδα είχε στηρίξει ανοικτά τον 46χρονο προπονητή, τόσο μέσα από τα social media και μάλιστα με κάθε επισημότητα, όσο και δια στόματος του GM της Ζάλγκιρις, Παούλιους Γιανκούνας. Παρόλα αυτά το νέο έτος θα βρει στην άκρη του Λιθουανικού πάγκου τον άλλοτε τεχνικό της Μπάγερν, ο οποίος αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι από το Μόναχο και έκτοτε ήταν «free agent» στην αγορά των προπονητών.

Οι υπόλοιπες πέντε ομάδες της Euroleague που προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή τη φετινή σεζόν ήταν η Βίρτους Μπολόνια, ο Ερυθρός Αστέρας, η Μπασκόνια, η Βιλερμπάν και η Φενέρμπαχτσε.

Βίρτους Μπολόνια

Λούκα Μπάνκι αντί Σέρτζιο Σκαριόλο

Πριν ξεκινήσουν καλά-καλά οι επίσημες υποχρεώσεις των ομάδων και λίγο μετά την εξαιρετική παρουσία της εθνικής ομάδας της Λετονίας στο Mundobasket υπό τις οδηγίες του Λούκα Μπάνκι, η Βίρτους Μπολόνια πήρε «διαζύγιο» με τον Σέρτζιο Σκαριόλο δίνοντας τη σκυτάλη στον συμπατριώτη του, Ιταλό τεχνικό. Οι λόγοι που «χώρισαν» οι δύο πλευρές δεν είχαν κάνουν με το αγωνιστικό κομμάτι όσο με το εξωαγωνιστικό.

Αφορμή αποτέλεσαν κάποιες δηλώσεις του Σκαριόλο σε συνέντευξη Τύπου, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς είχε αφήσει αιχμές στη διοίκηση λέγοντας ότι «θα πρέπει να ρωτήσετε τη διοίκηση, εκείνη μου ανέθεσε αυτήν την ομάδα για να την κάνω ανταγωνιστική κάνοντας ό,τι είναι δυνατό με τα διαθέσιμα μέσα. Αναμφίβολα φέτος το ρόστερ έχει λιγότερο επιθετικό ταλέντο εν συγκρίσει με πέρυσι». Αυτό ήταν και ποτήρι που ξεχείλισε για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μιας και είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Σκαριόλο με τους Τορόντο Ράπτορς έχοντας συζητήσει το ενδεχόμενο να αναλάβει την τεχνική τους ηγεσία.

Ερυθρός Αστέρας

Γιάννης Σφαιρόπουλος αντί Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Ύστερα από τρεις σερί ήττες στην Euroleague από Ζάλγκιρις (εκτός), Μονακό (εντός) και Βίρτους Μπολόνια (εκτός) στο ξεκίνημα της σεζόν (1-3 το ρεκόρ έως τότε) η διοίκηση του Ερυθρού Αστέρα έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο οποίος και αποτέλεσε παρελθόν από την ομάδα. Είχε αναλάβει την τεχνική της ηγεσία πριν από έναν χρόνο περίπου έχοντας σε 34 ματς στην Euroleague 17 νίκες και 17 ήττες.

Τη θέση του πήρε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος είχε παραμείνει χωρίς ομάδα για περίπου 19 μήνες ύστερα από τη λύση της συνεργασίας του με την Μακάμπι τον Φεβρουάριο του 2022 και δη μετά από έναν αποκλεισμό στον ημιτελικό Κυπέλλου από τη Χάποελ. Μέχρι στιγμής ο Έλληνας τεχνικός μετράει 5-8 ρεκόρ ως προπονητής του Ερυθρού Αστέρα.

Μπασκόνια

Ντούσκο Ιβάνοβιτς αντί Ζοάν Πεναρόγια

Το άσχημο ξεκίνημα της Μπασκόνια στην Euroleague με μία νίκη και τέσσερις ήττες στα πέντε πρώτα ματς, στάθηκε αρκετό για να στερήσει από τον Ζοάν Πεναρόγια τη θέση του στην άκρη του πάγκου των Βάσκων. Στις 30 Οκτωβρίου και ύστερα από τις τρεις συνεχόμενες ήττες από Μπάγερν (εντός), Ζάλγκιρις (εντός) και Παναθηναϊκό (εκτός), ο 54χρονος προπονητής αποτέλεσε παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια.

Σε αυτήν την περίπτωση υπήρχε... ντόμινο, καθώς ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργος. Δεν πέρασαν δύο εβδομάδες από το «διαζύγιό» του με τον Ερυθρό Αστέρα και επέστρεψε σε... γνώριμα λημέρια. Και μάλιστα με επιτυχία καθώς ύστερα από 12 ματς έχει σημειώσει 8-4 ρεκόρ οδηγώντας την Μπασκόνια στο 9-8 στο σύνολο με το κλείσιμο του α' γύρου.

Βιλερμπάν

Τζιανμάρκο Ποτζέκο αντί Τι Τζέι Πάρκερ

Επισφαλής ήταν η θέση του Τι Τζέι Πάρκερ σχεδόν από το ξεκίνημα της χρονιάς. Ακολούθησε και το 0-4 ύστερα από τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της Euroleague με ήττες από Ερυθρό Αστέρα (εκτός), Παρτίζαν (εντός), Εφές (εκτός) και Φενέρμπαχτσε (εκτός) για (του) δοθεί η χαριστική βολή. Στις 20 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από την Ασβέλ το επίσημο διαζύγιο με τον 39χρονο τεχνικό και πέντε μέρες αργότερα επισημοποιήθηκε η πρόσληψη του Τζιανμάρκο Ποτζέκο.

Αν και έκλεισε μόλις δύο μήνες στην τεχνική ηγεσία της Βιλερμπάν, ο Ιταλός τεχνικός μόνο... σίγουρος δεν πρέπει να θεωρείται καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλη αλλαγή προπονητή στις τάξεις της γαλλικής ομάδας. Υπό τις οδηγίες του Ποτζέκο η Βιλερμπάν έχει 2-11 ρεκόρ στην φετινή Euroleague.

Φενέρμπαχτσε

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αντί Δημήτρη Ιτούδη

Αν μη τι άλλο η κίνηση που προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση δεν ήταν άλλη από την απομάκρυνση του Δημήτρη Ιτούδη από την τεχνική ηγεσία της Φενέρμπαχτσε! Οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει επιβεβαιώθηκαν στο «άψε-σβήσε» και στις 13 Δεκεμβρίου ο έμπειρος Έλληνας προπονητής και μέχρι πρότινος και ομοσπονδιακός της Εθνικής Ελλάδας, αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο της Φενέρ ύστερα από ενάμιση χρόνο. Φέτος είχε ξεκινήσει τη σεζόν με 6-7 ρεκόρ έχοντας τον Ιτούδη στην άκρη του πάγκου.

Την αμέσως επόμενη ημέρα η διοίκηση της τουρκικής ομάδας έδωσε την προπονητική μπαγκέτα στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος είχε παραμείνει εκτός πάγκων μετά το τέλος της συνεργασίας του με την Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής και έχοντας κοουτσάρει τέσσερα ματς στην Euroleague, ο Λιθουανός προπονητής μετράει ισάριθμες νίκες απέναντι σε Μονακό (εντός), Ζάλγκιρις (εντός), Άλμπα (εκτός) και Εφές (εκτός).

Ζάλγκιρις Κάουνας

Αντρέα Τρινκέρι αντί Κάζις Μακσβίτις

Ο Κάζις Μακσβίτις είχε βάλει πέρυσι υποψηφιότητα για το βραβείο του καλύτερου προπονητή της σεζόν στην Euroleague καθώς είχε καταφέρει να οδηγήσει την Ζάλγκιρις στα play-offs! Αν και τη φετινή σεζόν το πρώτο μισό δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελαν στο Κάουνας, ο Λιθουανός προπονητής (ο οποίος είναι και ομοσπονδιακός στην εθνική ομάδα της χώρας του) στηρίχθηκε ανοικτά από τη διοίκηση της ομάδας και τον GM, Παούλιους Γιανκούνας πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες.

Παρόλα αυτά η στήριξη κράτησε μόλις... 15 ημέρες καθώς λίγο πριν εκπνεύσει το 2023, η λιθουανική ομάδα ανακοίνωσε το «διαζύγιο» με τον 46χρονο τεχνικό. Φέτος η Ζάλγκιρις είχε στον α' γύρο μόλις 5-12 ρεκόρ με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 16η θέση της κατάταξης. Τη θέση του πήρε ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Αντρέα Τρινκέρι, ο οποίος ήταν ελεύθερος στην αγορά των προπονητών και θα κάνει ντεμπούτο στην πρεμιέρα του β' γύρου και δη στο εντός έδρας ματς με την Άλμπα Βερολίνου.

@Photo credits: INTIME