Παναθηναϊκός: Ο Ναν και ο Σλούκας ξέρουν καλά τον δρόμο!

Παναθηναϊκός: Ο Ναν και ο Σλούκας ξέρουν καλά τον δρόμο!

Newsroom
Κέντρικ Ναν Κώστας Σλούκας ΠαναθηναΪκός
Κώστας Σλούκας και Κέντρικ Ναν υπέγραψαν τα «διπλά» του Παναθηναϊκού σε Μόντε Κάρλο και Μιλάνο. Το Gazzetta αναλύει τους διαφορετικούς... τρόπους με τους οποίους ηγήθηκαν των «πρασίνων».

Η αποστολή του Παναθηναϊκού στη διπλή αγωνιστική μόνο εύκολη δεν ήταν. Οι «πράσινοι» πέραν από τις νίκες που ήθελαν να βάλουν στο σακούλι τους, ζούσαν ένα διαρκές τεστ χαρακτήρα. Στο Βελιγράδι και την Κωνσταντινούπολη δεν τα κατάφεραν, η Ρεάλ αποδείχθηκε ζόρικη για τα… δόντια τους, αλλά οι ίδiοι ένιωθαν πως βρισκόταν πολύ κοντά σε μία νίκη-δήλωση.

Ο Γκριγκόνις σφράγισε με ένα σουτ την πρώτη κόντρα στη Μονακό, αλλά προηγουμένως ο Ναν και ο Σλούκας έβαλαν το… νερό στο αυλάκι. Όπως ακριβώς έκαναν και με το παραπάνω στο Μιλάνο. Στο τεστ χαρακτήρα οι «ζόρικοι» βγήκαν μπροστά, κάνοντας αυτό που γνωρίζουν καλύτερα. Ο ένας στο κομμάτι των αποφάσεων και ο άλλος του σκοραρίσματος, ώστε να ξεχωρίσουν μεταξύ ίσων σε αυτές τις δύο σπουδαίες εμφανίσεις του Παναθηναϊκού.

Ο Ναν δε μαρκάρεται

Όσοι γνώριζαν από τους Χιτ τον Κέντρικ Ναν δεν είχαν την παραμικρή αμφιβολία για το ταλέντο του στο σκοράρισμα. Πολλώ δε μάλλον για το επίπεδο της EuroLeague, ο Αμερικανός όχι απλώς ανήκει στο top-tier αλλά κουβαλάει και μια άγνοια κινδύνου ένεκα των παραστάσεών του. Το απέδειξε απέναντι στον Ταβάρες, όντας ο μοναδικός ατρόμητος γκαρντ απέναντί του στην Ευρώπη.

Το απέδειξε και κόντρα στον Μέλι, όταν έπαιξε υποδειγματική άμυνα πάνω του αλλά εκείνος βρήκε τρόπο να του βάλει στο πρόσωπο ένα μεγάλο δίποντο. Δε θα πτοηθεί ούτε από μερικές άστοχες προσπάθειες όπως στο Μόντε Κάρλο, αφού έχει τέτοια τυφλή εμπιστοσύνη στα χέρια του που θα ξανασουτάρει. Και θα το κάνει γιατί έχει το ταλέντο να σκοράρει αλλά και την ελευθερία από τον Αταμάν!

Από τη στιγμή που τα πόδια του… βαστάνε, άλλωστε και πέρσι έκανε μια γεμάτη σεζόν, τότε το μόνο που θα μπορούσε να τον κρατήσει πίσω θα ήταν να φανεί «αλαζόνας». Κάτι τέτοιο όχι απλώς δε συμβαίνει, αλλά ο Ναν μετατράπηκε άμεσα σε καθοριστικότατο κομμάτι των «διπλών» του Παναθηναϊκού, με το προσωπικό σερί κόντρα στη Μονακό και τα μεγάλα σουτ με την Αρμάνι.

Στους Ιταλούς φανέρωσε και το απρόβλεπτο στοιχείο του. Όταν απομονώσει κάποιον τότε πολύ δύσκολα μαρκάρεται και η ευχέρειά του να σκοράρει από απόσταση του δίνει ένα ακόμα τεράστιο πλεονέκτημα. Ο Παναθηναϊκός πήρε από εκείνον 8 πόντους σε iso καταστάσεις στο Μιλάνο, με χαρακτηριστική αυτήν που εκτοξεύει τη διαφορά στους έξι, λίγο πριν το φινάλε.

Οι εκτελέσεις του Ναν στη διπλή αγωνιστική

  • Pick n’ roll: 11 πόντοι/12 κατοχές
  • Iso: 8 πόντοι/7 κατοχές
  • Transition: 7 πόντοι/5 κατοχές
  • Drive: 2 πόντοι/2 κατοχές
shot chart
Το Shot Chart του Κέντρικ Ναν στις δύο τελευταίες αγωνιστικές της EuroLeague

Η ενορχήστρωση είχε την υπογραφή του Σλούκα

Δε χρειάζεται να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του. Ο Κώστας Σλούκας ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στην ελίτ της EuroLeague, αλλά αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει βοήθησε τον Παναθηναϊκό να φύγει αλώβητος από δύο δύσκολες έδρες. Ο 33χρονος γκαρντ διακρίνεται για το άψογο decision making στο παρκέ. Γνωρίζουν άπαντες πως θα πάρει τη σωστή απόφαση για την ομάδα του.

Το έδειξε και χωρίς να έχει την μπάλα στα χέρια, όταν ζήτησε να κάνουν χώρο οι συμπαίκτες του για να παίξει iso ο Ναν πριν το μεγάλο του σουτ. Κόντρα στη Μονακό διέγνωσε πως πρέπει να φορέσει τον μανδύα του εκτελεστή, με ένα μεγάλο τρίποντο ισοφάρισης και το λέι-απ που έκοψε τη διαφορά στην crunch time.

Ο απολογισμός του; Έκλεισε με 17 πόντους και άλλους 9 που δημιούργησε από τις 4 ασίστ του. Στο Μιλάνο η δουλειά μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αυτήν τη φορά έδωσε βάρος στη δημιουργία και δίπλα στους 9 πόντους του μοίρασε άλλους 15 μέσα από τις 7 τελικές του πάσες.

Συνολικά δηλαδή 50 από τους 165 πόντους της ομάδας του προήλθαν από τα χέρια του. Και κυρίως η ηρεμία στα κρίσιμα που έδειξε στον Παναθηναϊκό τον δρόμο. Η σιγουριά πως θα γίνει το σωστό, ασχέτως της κατάληξης. Και τελικά όλα πήγαν καλά για τους «πράσινους» που πλέον στοχεύουν απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα να οικοδομήσουν ακόμα περισσότερο, χτίζοντας το δικό τους νικηφόρο σερί.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.