Ολυμπιακός: Ο Κάνααν αυτό που έπρεπε, ο ΜακΚίσικ αυτό που... έλειπε

Ολυμπιακός: Ο Κάνααν αυτό που έπρεπε, ο ΜακΚίσικ αυτό που... έλειπε

Δημήτρης Οικονόμου
Αϊζάια Κάνααν
Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες απέναντι στη Βιλερμπάν και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat ρίχνει φως στην απόδοση δύο εκ των πρωταγωνιστών, του Αϊζάια Κάνααν και του Σακίλ ΜακΚίσικ.

Ακόμα και μετά την ήττα από τη Βίρτους, ακόμα και με τον σκληρό τρόπο που αυτήν ήρθε, τα ελαφρυντικά ήταν υπαρκτά για τον Ολυμπιακό. Μια ομάδα που δεν έχει καταφέρει να παίξει πλήρης, όσον αφορά όχι τις μονάδες αλλά την κατάστασή τους. Ο Ολυμπιακός τότε λέγαμε πως έπρεπε να περιμένει τον Γουίλιαμς Γκος να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Και ακόμα πρέπει.

Τι άλλαξε δύο μέρες μετά; Μπορεί ένας παίκτης να αλλάξει ολόκληρη την ιστορία του rotation; Ο Σακίλ ΜακΚίσικ μέσα σε ένα δεκάλεπτο υπενθύμισε σε όλους πόσο διαφορετική μπορεί να γίνει η second unit των «ερυθρολεύκων» όταν εκείνος νιώσει καλά. Όταν ο Γκος δεν υπήρχε ένεκα τραυματισμού, ο Μπαρτζώκας προσπάθησε να τον χρησιμοποιήσει ακόμα και ως point guard, όπως για παράδειγμα στο παιχνίδι με τη Ρεάλ.

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση κυρίως πνευματικά, ο ΜακΚίσικ μπήκε στην αναμέτρηση κόντρα στη Βιλερμπάν και τα έκανε όλα τέλεια, δίνοντας άλλη αίγλη στο παιχνίδι της ομάδας του. Η αρχή μπορεί να έγινε με τα μακρινά σουτ, αλλά ο Αμερικανός επί της ουσίας έφερε πολλά περισσότερα στο παρκέ. Και αυτά δεν περιορίζονται καν στην ενέργεια που μπορεί να δίνει στην άμυνα, όπως για παράδειγμα στη φάση με το κλέψιμό του και το λέι-απ στο transition.

Ο 33χρονος πλέον φόργουορντ είναι ικανός να λειτουργήσει με την μπάλα στα χέρια. Να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία και να δημιουργήσει το κάθετο ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα. Σε ένα ενδεχόμενο ταίριασμα μαζί με τον Γουίλιαμς Γκος, ο Μπαρτζώκας πιθανότατα θα έχει στο παρκέ αυτό που σκέφτεται, μιας και ο πρώην γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης αρέσκεται πολύ στο να «χτυπάει» το δεύτερο rotation της άμυνας και από εκεί να διαβάζει τις φάσεις για τον ίδιο ή τους συμπαίκτες του.

Χωρίς την απειλή του ΜακΚίσικ και σε μία ομάδα που άλλαζε διαρκώς λόγω τραυματισμών rotation, με τον ίδιο τον Γκος να μένει έξω, αυτό ήταν αδύνατο να γίνει. Δεν είναι όμως διόλου τυχαία η εικόνα της δεύτερης περιόδου τόσο με τη Βιλερμπάν, όσο και με τη Βίρτους, με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει να έχει την ίδια ένταση, κάτι που αποτελεί και αυτοσκοπό άλλωστε.

Ο ΜακΚίσικ, λοιπόν, για να επιστρέψουμε σε εκείνον προσέφερε τους 5 από τους 13 πόντους του στο transition. Άλλο ένα κλειδί που οι «ερυθρόλευκοι» έδειχναν να έχουν χάσει. Για μια ομάδα που ορισμένες των περιπτώσεων έχει δείξει σημάδια εγκλωβισμού στο πέντε εναντίον πέντε, αυτού του είδους οι πόντοι μοιάζουν βγαλμένοι από χρυσάφι. Πόσους πετύχαινε ο Ολυμπιακός στο transition πριν την αναμέτρηση κόντρα στη Βιλερμπάν; Η απάντηση είναι 8.2, ενώ στη Λυών πέτυχε 12!

Το στατιστικό που...καμουφλάρει ο Κάνααν και το 50%

Αν βάλει κανείς τα παιχνίδια του Ολυμπιακού σε μια σειρά κατάταξης με βάση το τρίποντο, θα φτάσει στο πολύ απλοϊκό συμπέρασμα, πως όταν σουτάρει καλά συνήθως κερδίζει. Πράγμα που φυσικά δεν είναι παράδοξο, το αντίθετο μάλιστα.

Από τα έξι παιχνίδια που έχει σουτάρει πάνω από το 40% έχει επικρατήσει στα τέσσερα. Η αλήθεια όμως βρίσκεται στα… ψηλά γράμματα ή στη στατιστική του Κάνααν. Ο Αμερικανός σκόρερ έχει καμουφλάρει τις κακές βραδιές των συμπαικτών του τόσο με την Μπασκόνια όπου πέτυχε 5/8 τρίποντα (7/21 οι υπόλοιποι), όσο και με τη Μονακό που είχε το ίδιο ποσοστό (6/15 οι υπόλοιποι).

Επί της ουσίας δεν αρκεί να σουτάρει καλά μόνο εκείνος. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει και έδειξε άλλη μια φορά κόντρα στη Βιλερμπάν έρχεται σε συνάρτηση με ό,τι χρειάζεται η ομάδα του στα κρίσιμα. Να πάρει πάνω του μπάλες και εκτελέσεις, μερικές φορές βγαλμένες μέσα από το προσωπικό του ρεπερτόριο.

shot chart
Το shot chart του Κάνααν με τη Βιλερμπάν

Οι δικοί του 9 σερί «καθάρισαν» τη Βιλερμπάν.όταν πίστεψε πως μπορεί να επιστρέψει, σκοράροντας μάλιστα σχεδόν με κάθε τρόπο, πέραν του χαρακτηριστικού του catch n’ shoot. Μέσα σε όλα αυτά συνέχισε να διατηρεί το ποσοστό του από το τρίποντο στο 50% μετά τα 4/7 που πέτυχε κόντρα στη Βιλερμπάν, μετρώντας συνολικά στη διοργάνωση 45/90.

Το σκοράρισμα του Κάνααν κόντρα στη Βιλερμπάν

  • Hand off: 2 πόντοι/3 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 6 πόντοι/3 κατοχές
  • Κοψίματα: 3 πόντοι/1 κατοχή
  • Πίσω από σκριν: 3 πόντοι/1 κατοχή
  • Pick n’ roll: 2 πόντοι/1 κατοχή
  • Transition: 3 πόντοι/1 κατοχή
@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.