Ολυμπιακός: Έχει τη λύση σε κάθε πρόβλημα

Ολυμπιακός: Έχει τη λύση σε κάθε πρόβλημα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ παίζοντας με ένα σέντερ και και αναλύει όσα έκαναν παίκτες και προπονητές στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός νίκησε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας τον Παναθηναϊκό και μάλιστα χωρίς να παίξει μπροστά στον κόσμο του. Πέραν από το ιδανικό ξεκίνημα στην Euroleague και την κατάκτηση του μικρότερου σε αξία τίτλου της χρονιάς, οι «ερυθρόλευκοι» επιμήκυναν το ψυχολογικό προβάδισμα που είχαν από την περασμένη διετία.

Είναι πλέον γνωστό πως ο Μπαρτζώκας υποστηρίζει το μπάσκετ των πολλών και όχι το μπάσκετ του ενός, αλλά το να επιβληθείς εκτός έδρας παίζοντας με ένα σέντερ στην Euroleague πλησιάζει τα όρια ενός μικρού άθλου. Πέρυσι σε πολλά βράδια με απουσίες βασικών παικτών βγήκαν μπροστά άλλοι και… καθάρισαν. Κάτι ανάλογο συνέβη και χθες.

Ο Μιλουτίνοφ έπαιξε και για τον Φαλ. Ο Πίτερς και για τον Σίκμα. Ο Γουόκαπ για όλους. Οι τρεις τους δε βγήκαν από το παρκέ μετά το ημίχρονο. Ο Μπαρτζώκας περιόρισε το rotation χρησιμοποιώντας μόλις εφτά παίκτες. Κάνααν και Γουίλιαμς Γκος συμπρωταγωνίστησαν στη νίκη βλέποντας τον Λαρεντζάκη και τον Παπανικολάου να μη βρίσκουν ρυθμό.

Ο Σέρβος άφησε τα… κόκαλά του στο παρκέ και νομίζω γύρισε σπίτι, έβαλε μία παγωμένη βότκα (την άξιζε πέρα για πέρα) και χώθηκε σε μία μπανιέρα γεμάτη πάγο. Ο Βεζένκοβ τελείωσε με 17 πόντους με 7/9 σουτ, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 4 κλεψίματα. Α, λάθος μου. Ο Πίτερς ήθελα να γράψω. Για τον πιστό «Θωμά» δεν υπάρχουν λόγια. Επίθεση, άμυνα, τα πάντα. Φήμες λένε πως σκούπισε και τα αποδυτήρια φεύγοντας συνεχίζοντας την ιαπωνέζικη παράδοση. Ο Κάνααν έβαλε τεράστια σουτ και μπήκε στο μυαλό των αντιπάλων του ενώ ο Γκος μεταμορφώθηκε στην τελευταία περίοδο και στην παράταση.

Για να νικήσεις με έναν σέντερ χρειάζονται υπερβάσεις, πολλές υπερβάσεις και ο Ολυμπιακός τις έκανε. Για να κάνεις υπερβάσεις χρειάζεσαι έναν καλό προπονητή κι ο Μπαρτζώκας δεν είναι απλά καλός, είναι σπουδαίος. Καθοδήγησε ιδανικά τους παίκτες του, πανέτοιμος ως προς την τακτική και γενικά αν και δεν χρειάζεται να το προσωποποιούμαι έκανε και αυτός ένα άτυπο 2-0 επί του Αταμάν.

Αύξησε την πίεση πάνω στη μπάλα

Οι Πειραιώτες βρέθηκαν πίσω με 10 πόντους διαφορά λίγο πριν την ανάπαυλα, με 17.000 οπαδούς εναντίον τους, με τον ενθουσιασμό να βρίσκεται στο μέρος των γηπεδούχων και έχοντας τον μοναδικό τους σέντερ με δύο φάουλ.

Ομως είναι ομάδα που δεν τα παρατά ποτέ. Το πρώτο και βασικότερο πράγμα που άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο ήταν η πίεση στη μπάλα. Ενδεικτική η πρώτη κιόλας φάση του τρίτου δεκαλέπτου. Ο Κάνααν πίεσε τον Γκραντ, αυτός έχασε την ισορροπία του και άλλαξε η κατοχή με τζάμπολ. Εκείνη την ώρα όσοι παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια τον Ολυμπιακό, κατάλαβαν τι θα ακολουθούσε.

Ο «Ησαϊας» έβαλε 14 πόντους, ευστόχησε σε μεγάλα προσωπικά σουτ, προσπάθησε να παίξει με το μυαλό του Σλούκα, αλλά αμυντικά αυτά που έκανε ήταν πέραν φαντασίας. Του αξίζουν συγχαρητήρια για τη νοοτροπία του. Μπορεί να είναι φύσει παίκτης επίθεσης, αλλά ποτέ δεν αμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα όταν τα έχει ανάγκη η ομάδα του.

Γκος

Καλές αποφάσεις, χωρίς βιασύνη

Ο Ολυμπιακός δεν άντεχε χθες να έχει ταυτόχρονα στον πάγκο, τους Γουόκαπ και Μιλουτίνοφ. Επρεπε όμως να πάρουν ανάσες στη δεύτερη περίοδο. Ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε και βρέθηκε στο +10. Δεν ξέρω αν ήταν η καλή άμυνα των «πράσινων» στο δεύτερο δεκάλεπτο ή η κακή επιθετική λειτουργία των «κόκκινων». Πιθανότατα και τα δύο.

Σίγουρα οι Πειραιώτες έβγαλαν μία μικρή βιασύνη, είχαν κακές αποστάσεις και γενικά δεν ήταν καλή η επιθετική τους λειτουργία. Η παρουσία του Γουόκαπ κυρίως μετά το ημίχρονο πρόσφερε την ηρεμία και το «καθαρό» μυαλό που χρειαζόταν η ομάδα στο παρκέ.

Αυτή η ηρεμία δημιούργησε και καλύτερες προϋποθέσεις στις επιλογές. Οι αποστάσεις διορθώθηκαν, η βιασύνη εγκαταλείφθηκε, η επιπλέον πάσα επανεμφανίστηκε όπως και η κίνηση μακριά από τη μπάλα.

Με δύο σέντερ ο Αταμάν, με τρία γκαρντ ο Μπαρτζώκας

Όταν ο αντίπαλος έχει έναν σέντερ στο ρόστερ οφείλεις να του βγάλει το «λάδι», οφείλεις να τον φθείρεις και να του επιτεθείς. Ο Παναθηναϊκός το έκανε μόνο για ένα δεκάλεπτο (8’ – 18’) και στη συνέχεια τίποτα. Ο Αταμάν είχε την έμπνευση να παίξει με Μπαλτσερόφσκι και Λεσόρ μαζί στο παρκέ, αλλά δεν λειτούργησε και εγκατέλειψε την ιδέα πριν πάθει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Ο Μπαρτζώκας από την άλλη, πήγε για αρκετή ώρα με τρία γκαρντ. Το συγκεκριμένο σχήμα λειτούργησε αρκετά καλά, πρόσφερε σημαντικές λύσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ και έβαλε τα θεμέλια για τη νίκη.

Στην τελευταία περίοδο μπήκαν πολλά μεγάλα σουτ. Με τρίποντο του Γκος και του Γουόκαπ πέρασε ο Ολυμπιακός με 66-69. Με 2/2 ο Γκριγκόνις έκανε το 72-69 και αμέσως ισοφάρισε με νέο εύστοχο σουτ από τα 6.75 ο Γουόκαπ. Με εντυπωσίασε ο Λιθουανός του Παναθηναϊκού. Μοιάζει να είναι σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο πιο αναλώσιμος ξένος, αλλά ήταν καταπληκτικός και έδειξε τις ικανότητές του όταν έχει καλούς παίκτες δίπλα του και όχι αμφιβόλου αξίας.

Η εμφάνιση του Ερνανγκόμεθ ήταν βγαλμένη από τις καλύτερες εκδοχές της Euroleague. Ο Ισπανός ταλαιπώρησε αρκετά την άμυνα του Ολυμπιακού. Μακρύς παίκτης με μέγεθος.

Γουόκαπ

Η άμυνα στον Σλούκα και η θέληση του Ελληνα γκαρντ

Όταν μοιράζεσαι άπειρες ώρες καθημερινά για πολλά χρόνια μπορείς να καταλάβεις τον τρόπο σκέψης του άλλου. Ήταν λογικό ο Σλούκας να θέλει να νικήσει «μόνος του» την πρώην ομάδα του. Στον Ολυμπιακό φάνηκε να έχουν καταλάβει πως θα ήταν ένα από τα βράδια που ο Ελληνας γκαρντ θα πήγαινε περισσότερο στην εκτέλεση και λιγότερο στη δημιουργία. Και αυτό ακριβώς συνέβη.

Μόλις ευστόχησε σε αυτό το πρώτο σουτ από τη γωνία ήταν δεδομένο πως θα έπαιρνε την κατάσταση στα χέρια του. Για αυτό πήρε μεταγραφή και για αυτό έχει ένα τεράστιο συμβόλαιο. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν συγκλονιστικός στο σκορ, αλλά σε δεύτερο σερί ματς με μηδέν ασίστ.

Η συνέχεια στην απόδοση του Σλούκα δεν ήταν ανάλογη για τέσσερις λόγους. Η άμυνα του Ολυμπιακού, η κούραση, δεν πήρε ίχνος βοήθειας από άλλον χειριστή συμπαίκτη του και δεν κατάφερε να διαχειριστεί το συναίσθημα της ανυπομονησίας.

Ο Ολυμπιακός τον αντιμετώπισε αποκλειστικά με flat άμυνα. Οι όποιες αλλαγές έγιναν σε σκριν ήταν λόγω ανάγκης που δημιουργήθηκε στη συγκεκριμένη κατοχή. Το ένστικτο του παίκτη παίζει ρόλο και κάπως έτσι έγιναν αλλαγές, όποτε έγιναν. Όσο κυλούσε ο χρόνος τόσο περισσότερο κουραζόταν και όσο περισσότερο κουραζόταν τόσο πιο βιαστικές αποφάσεις έπαιρνε.

Ο Σλούκας στο 35’ έκανε το 64-63 με σουτ κοντινής απόστασης. Στα επόμενα 8 λεπτά που αγωνίστηκε είχε 0/3 σουτ, μία ασίστ και 3 λάθη. Εκεί δεν βρήκε βοήθεια ούτε από τον Βιλντόζα ούτε από τον Γκραντ.

Σλουκας

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της πρεμιέρας

Μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη από τις 34 βραδιές. Δεν κρίθηκε το παραμικρό. Για τον Ολυμπιακό ήταν ιδανική αρχή. Φέτος έχει δύσκολο πρόγραμμα, αλλά και πέρυσι εξίσου δύσκολο ήταν και θυμάστε πως τα τρία «διπλά» σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Βιτόρια του έδωσαν ψυχολογία και τον κράτησαν από την αρχή μέχρι το τέλος στην πρώτη τριάδα της κατάταξης. Αν και φέτος δούμε ανάλογο ξεκίνημα θα είναι σημαντικό για την εξέλιξη της σεζόν.

Οι «πράσινοι» ξηλώθηκαν οικονομικά, πήραν κάποιους πολύ καλούς παίκτες για το επίπεδο της Euroleague, καλό προπονητή και ορισμένους παίκτες που μέσα από το Eurocup έδειξαν πως ίσως έχουν την προοπτική για κάτι παραπάνω. Είναι αρκετά νωρίς νομίζω για να απογοητευτούν, ωστόσο σίγουρα ένιωσαν στο πετσί τους πως έχουν μπόλικα… ψωμιά για να καταφέρουν όσα επανειλημμένα δήλωνε ο Αταμάν το καλοκαίρι.

Το παιχνίδι με την Μπάγερν αποκτά ένα μεγάλο «πρέπει» και είναι πολύ νωρίς για «πρέπει». Δεν εννοώ αγωνιστικά όσο κυρίως πνευματικά. Υπάρχει πίεση και μαζί υπάρχει μικρός κίνδυνος να απογοητευτεί λίγο ο κόσμος αν και επαναλαμβάνω δεν θα έπρεπε γιατί είναι πολύ νωρίς.

ΥΓ: Τι σου είναι το μπάσκετ… Ο Μιλουτίνοφ εξουθενωμένος αστοχεί σε lay up ανενόχλητος στο ξεκίνημα της παράτασης και ακολουθεί τάπα στον Σλούκα και απίστευτο κάρφωμα με τον Λεσόρ μπροστά του. Νομίζω πως ακόμη δεν κατάλαβε που βρήκε τη δύναμη για τα δύο αυτά άλματα.

ΥΓ 2: Ούτε ένα λέιζερ, ούτε ένα καπνογόνο. Ο Ολυμπιακός νίκησε και δεν έφυγε τρέχοντας για τη φυσούνα στο τέλος. Εγινε ένα κανονικό παιχνίδι. Μακάρι να ακολουθήσουν τα ίδια και στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ όλη τη σεζόν.

ΥΓ 3: Η αμφισβήτηση είναι η καύσιμη ύλη τους στο παρκέ.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.