Μπάγερν Μονάχου, Λάσο: Το «Λασίσμο» της νέας εποχής και ο παίκτης που θα κάνει το step up

Μπάγερν Μονάχου, Λάσο: Το «Λασίσμο» της νέας εποχής και ο παίκτης που θα κάνει το step up

Δημήτρης Οικονόμου
Πάμπλο Λάσο
Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Μπάγερν Μονάχου του Πάμπλο Λάσο στο «Παύλος Γιαννακόπουλος», με τους Βαυαρούς να έχουν... υψηλές βλέψεις για τη νέα σεζόν!

«Εννοείται ότι θα είμαι χαρούμενος αν πετύχω τα ίδια με τη Ρεάλ, αλλά η επιτυχία δεν καθορίζεται μόνο με το αν κερδίσεις την EuroLeague». Τάδε έφη Πάμπλο Λάσο. Η Μπάγερν Μονάχου με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωράει, θέλοντας να κάνει το μπασκετικό της brand name αντάξιο του ποδοσφαιρικού.

Και για να συμβεί αυτό οι Γερμανοί έχουν το δικό τους πλάνο, μακροπρόθεσμο με στόχους και ορισμένα κουτάκια στα οποία πρέπει να βάλουν τικ. Το νέο γήπεδο που χτίζεται και θα αφήσει την... κουρασμένη και παλαιά Audi Dome να περάσει στην ιστορία, αποτελεί μέρος του σχεδίου αυτού.

Ο Πάμπλο Λάσο είναι ένα ακόμα από τα μεγαλύτερα κομμάτια του παζλ. Μετά τον Αντρέα Τρινκιέρι, οι Βαυαροί βγήκαν στην αγορά και από τη στιγμή που ο Λάσο ήταν ελεύθερος, με τα όσα συνέβησαν μια σεζόν πριν στην αγαπημένη του Ρεάλ, η λύση ήταν μονόδρομος.

Λασίσμο ως το 2025 και... άγιος ο Θεός. Τα κλειδιά περνάνε σε έναν από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στην Ευρώπη και η Μπάγερν θα ζήσει μία νέα εποχή, θέλοντας να κάνει ένα ακόμα βήμα αφού μέχρι πέρσι το ταβάνι της έμπαινε στα play-offs. Πώς; Μα φυσικά με τον δικό της τρόπο.

Το «Moneyball» της Μπάγερν

Για το Μόναχο δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η Μπάγερν μπορεί αλλά δε θέλει να ξοδέψει. Δε θα γίνει ποτέ Μονακό, καθώς η οικονομική λειτουργία της επιτάσσει διαφορετικές συνθήκες. Μπορεί τα λεφτά να υπάρχουν αλλά δε θα ξοδευτούν αλόγιστα.

Η κίνηση ενθουσιασμού της φετινής σεζόν λέγεται Σερζ Ιμπάκα. Ο Λάσο γνωρίζοντάς τον από την Ισπανία, θέλει να τον επαναφέρει στο τοπ επίπεδο, μετά την ισχνή παρουσία των τελευταίων ετών στο ΝΒΑ και να τον μετατρέψει στον rim protector της ομάδας.

Πάντοτε βασισμένος στην αθλητικότητα με τις ομάδες του, έφερε τον Ιμπάκα να κολλήσει δίπλα στον Λούτσιτς, τον Μπούκερ, τον Γκιλέσπι, τον πρώην... αντίπαλό του από την Μπαρτσελόνα, Μπολμάρο και τον Μπόνγκα. Με τον τελευταίο να έρχεται ως πρωταθλητής κόσμου έχοντας φουσκωμένα πανιά αυτοπεποίθησης, όπως και οι υπόλοιποι γηγενείς, Νιλς Γκιφάι και Αντρέας Ομπστ ή αλλιώς ό,τι πιο κοντινό στον Τζέισι Κάρολ του ρόστερ.

Μέσα σε όλα αυτά ο Λάσο προχώρησε στο δικό του moneyball. Σε κινήσεις με μεγαλύτερο ρίσκο αλλά λιγότερο κόστος, εκεί που άλλοι διστάζουν. Ο Σιλβέν Φρανσίσκο βρήκε διαβατήριο στην EuroLeague μετά την περσινή του εξαιρετική χρονιά στο Περιστέρι. Πολλοί μπορεί να πίστευαν ότι ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα, αλλά ένας τόλμησε να τον εμπιστευτεί.

Η ώρα του Κάρσεν Έντουαρντς

Ερχόμενος από την άλλη άκρη του πλανήτη και τις ΗΠΑ, ο Κάρσεν Έντουαρντς αρκετές φορές... τράκαρε με το rookie wall του και δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει βασικός πόλος σκοραρίσματος στη Φενέρμπαχτσε, μέχρι που ο Ιτούδης τράβηξε το χαρτί του Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Όμως ο Αμερικανός αποτελεί την επιτομή του «Moneyball». Αναζητώντας μια ομάδα που να τον εμπιστευτεί ως leading scoring guard με απεριόριστη ελευθερία και μπάλες στα χέρια. Υπάρχει πιο κατάλληλο πλαίσιο από αυτό του Λάσο; Μάλλον όχι! Ο Ισπανός θέλει να αφήσει τον Έντουαρντς να ξεδιπλώσει το πλούσιο επιθετικό του ταλέντο και να τον μετατρέψει σε ηγέτη της επίθεσης.

Στήνοντας γύρω του διάφορα αναχώματα με τα τεράστια χέρια των Μπολμάρο, Λούτσιτς, Μπόνγκα, Ιμπάκα να κρύβουν τον ήλιο. Ακόμα είναι φυσικά νωρίς, αλλά ένα μέρος των όσων σκέφτεται ο Λάσο θα εμφανιστεί στο παρκέ του ΟΑΚΑ για το «Παύλος Γιαννακόπουλος», λίγες μέρες πριν την έναρξη της EuroLeague.

ΘέσηΠρώτη πεντάδαΔεύτερη πεντάδαRotationRotation 2
PGΜπολμάροΦρανσίσκο
SGΈντουαρντςΓουάιλερ-ΜπαμπΟμπστ
SFΛούτσιτςΜπόνγκαΓουίμπεργκΓκιφάι
PFΜπούκερΡάντοντσιτςΧάρις
CΙμπάκαΓκιλέσπι

Το ξεκίνημα για την... υπό χτίσιμο νέα Μπάγερν μόνο εύκολο δεν είναι στην EuroLeague. Πρεμιέρα με την Άλμπα στο Μόναχο, ταξίδια σε ΟΑΚΑ, Μπασκόνια και Βαρκελώνη προτού υποδεχθεί τη Φενέρμπαχτσε σε μία πεντάδα αγώνων «φωτιά». Ποιος όμως μπορεί να ποντάρει απέναντί της και να μην πιστεύει πως για άλλη μια φορά θα υπερπηδήσει τον πήχη των προσδοκιών. Δύσκολο να σταθείς απέναντι στον Πάμπλο και το «Λασίσμο» του.