Παναθηναϊκός, Παπαπέτρου: Ο αμυντικός του ρόλος στην Παρτίζαν και οι 76 κατοχές στο pick n' roll που έγιναν 11

Παπαπέτρου
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου της Παρτίζαν ήταν ένας διαφορετικός παίκτης από αυτόν της πρώτης θητείας στον Παναθηναϊκό και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat αναλύει τα όσα άλλαξαν για εκείνον στη Σερβία, αλλά και το πόσο σημαντικός υπήρξε στην άμυνα του Ομπράντοβιτς.

Η επιστροφή του Ιωάννη Παπαπέτρου είναι γεγονός. Μετά από έναν χρόνο περιπλάνησης στην Παρτίζαν, ο Έλληνας φόργουορντ και πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού φοράει ξανά τα «πράσινα» και αποτελεί την προσθήκη Νο8 στο φετινό ρόστερ.

Έχοντας θητεύσει δίπλα στον Ομπράντοβιτς, έφτασε μία ανάσα με την Παρτίζαν από το Final-Four του Κάουνας, μέχρι εκείνο το επεισοδιακό δεύτερο παιχνίδι της σειράς να ανατρέψει τα δεδομένα. Οι Σέρβοι δεν κατάφεραν να φτάσουν στο Κάουνας και έχασαν μερικούς βασικούς παίκτες το καλοκαίρι.

Φυσικά ένας εξ αυτών είναι και ο Λεσόρ, που θα παραμείνει συμπαίκτης με τον Παπαπέτρου για ακόμα μια χρονιά. Οι δυο τους αποτέλεσαν κομμάτι μερικών πεντάδων του Ζοτς, που είχαν καλές επιδόσεις στην άμυνα. Στοιχείο που για την Παρτίζαν δεν υπήρχε σε αφθονία και ο Ομπράντοβιτς έπρεπε να καμουφλάρει.

Οι αμυντικές επιδόσεις του Παπαπέτρου στην Παρτίζαν

Χρησιμοποιώντας τον Παπαπέτρου σε πεντάδες μαζί με το μέγεθος του Έξουμ, τους ΛεΝτέι, Λεσόρ και τον Πάντερ, κατάφερνε να σταματά την επιθετική λειτουργία των αντιπάλων με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι συνήθως. Μην ξεχνάμε πως η Παρτίζαν είχε γενικότερα ζητήματα στην άμυνα, ούσα η προτελευταία στο Defensive Rating με 103.1 (103.2 η Βαλένθια). Άλλωστε ο 29χρονος φόργουορντ μπορεί να βρισκόταν για 20 λεπτά στο παρκέ και να μην είχε τόση επιρροή στην επίθεση, αλλά αυτό δε σημαίνει πως παρέμενε σημαντικός στο πλάνο.

Η πεντάδα που προαναφέραμε βρέθηκε για 80 λεπτά στο παρκέ της EuroLeague και έβγαλε +38 στον απολογισμό επίθεσης/άμυνας, ενώ με τον Μάνταρ αντί του Έξουμ το αντίστοιχο νούμερο έφτανε το +21 σε τρία λεπτά λιγότερο. Δείγμα του ότι ο Παπαπέτρου είχε συμμετοχή δίπλα στο βασικό rotation των Σέρβων και φυσικά αποτελούσε λύση ως πλαϊνός. Ο Ομπράντοβιτς τον χρησιμοποίησε και στις δύο θέσεις των φόργουορντ ανάλογα με την ανάγκη των σχημάτων που χρειαζόταν, κάτι που ενδεχομένως να ελευθερώσει και τα χέρια του Αταμάν στον Παναθηναϊκό.

Μιας και πιάσαμε όμως τη συζήτηση για την άμυνα, ο Παπαπέτρου έκανε σημαντικά πράγματα σε τομείς, που μπορεί να μην αναγνωρίζονται με πρώτη ματιά, όμως το Hudlinstat φέρνει στο φως. Ο Παπαπέτρου έχει και το μέγεθος αλλά και την αθλητικότητα να μείνει μπροστά σε κοντύτερους παίκτες.

Αυτό χρησίμευσε αρκετά στον Ομπράντοβιτς για να αντιμετωπίσει το pick n’ roll των αντιπάλων. Πολλές με τον Παπαπέτρου ως primary defender του χειριστή, που πολλές φορές προέκυπτε και από αλλαγές. Σε 24 τέτοιες περιπτώσεις, όπως μαρτυρά το Hudlinstat, δέχτηκε μόλις 6/24 σουτ από τους αντιπάλους του, τους οποίους και λόγω μάκρους κατάφερε να σταματάει ακόμα και κοντά στη ρακέτα, οδηγώντας τους στο χαμηλό 2/10.

1
Το Shot Chart των αντιπάλων του Παπαπέτρου στο pick n' roll

Ο εντελώς διαφορετικός ρόλος στον Παναθηναίκό

Βέβαια, όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι, ο Παπαπέτρου έκανε στην Παρτίζαν ένα βήμα πίσω. Δεν είχε σχέση με τον ρόλο του στον Παναθηναϊκό προτού να μετακομίσει στο Βελιγράδι, έχοντας χάσει αρκετές από τις ευθύνες που του αναλογούσαν στους «πράσινους». Για αυτόν τον λόγο και περιορίστηκε το σκοράρισμά του μόνο σε catch n’ shoot καταστάσεις.

Με αυτόν τον τρόπο εκδήλωσε το 27.4% των επιθέσεών του, σκοράροντας 1.14 πόντους ανά κατοχή. Ο δεύτερος τρόπος ήταν το ποστ, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό λειτουργούσε ως spot shooter μακριά από την μπάλα.

Μια ματιά στο USG% του μπορεί να το επιβεβαιώσει. Στην Παρτίζαν αυτό έπεσε κατακόρυφα, στο 14.4%, την ώρα που τις δύο προηγούμενες σεζόν στον Παναθηναϊκό, μιλώντας πάντα για τη EuroLeague είχε φτάσει στο 23.3% και το 22.2% αντίστοιχα. Κάτι βέβαια που φαινόταν λογικό σε μία στελέχωση που δεν είχε δίπλα του Πάντερ, Έξουμ και αντίστοιχου βεληνεκούς παίκτες που ζουν έχοντας την μπάλα στα χέρια.

Προτού αποχωρήσει, μάλιστα, είχε φτάσει στο σημείο να αποτελεί πέραν από τον αρχηγό του Παναθηναϊκού και τον βασικό χειριστή αλλά και κύριο εκφραστή του pick n’ roll. Σε μία σύγκριση που μιλάει από μόνη της, ο Παπαπέτρου εκτελούσε το 23% των επιθέσεών του από pick n’ roll τη σεζόν 2020-21. Σε απόλυτα νούμερα αυτό σημαίνει 76 κατοχές! Έναν χρόνο αργότερα αυτές οι κατοχές έγιναν 49, για να φτάσουμε στην Παρτίζαν και το αντίστοιχο νούμερο που έπεσε στις 11.

Δε μιλάμε δηλαδή για απλή μετάβαση, αλλά για έναν παντελώς διαφορετικό ρόλο στη Σερβία. Ρόλο που ενδεχομένως να αρέσει και στον Αταμάν, που θέλει τους παίκτες του να σουτάρουν από την περίμετρο, αλλά να συνδυάζουν και αθλητικότητα σε άμυνα και επίθεση, γυρνώντας στον αστερισμό των σούπερ σταρ που είναι οι γκαρντ του, ήτοι οι Σλούκας και Βιλντόζα...

1
Το shot chart του Παπαπέτρου στην EuroLeague με την Παρτίζαν

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.