Μήτογλου: To παρασκήνιο της «αθώωσής» του!

Ο Μήτογλου στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό!
Το Gazzetta σας βάζει στα ενδότερα του “Palais de Beaulieu” της Λωζάνης και αποκαλύπτει τα σημαντικότερα σημεία-κλειδιά που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην κατά το ήμισυ μείωσης της ποινής του 27χρονου Θεσσαλονικιού power forward κι άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του στην ενεργό δράση.

Η αλήθεια είναι ότι η ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας στο CAS, έβγαζε προς τα έξω μία συγκρατημένη αισιοδοξία για σημαντική μείωση της ποινής του Ντίνου Μήτογλου.

Ως γνωστόν, ο Έλληνας ψηλός που βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας στις 4 Μαρτίου του 2022 (σε έλεγχο μετά τον αγώνα Παναθηναϊκού-Αρμάνι Μιλάνου), στην πρωτόδικη απόφαση τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 32 μηνών από την αγωνιστική δράση και πήγε στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης, προσπερνώντας το δευτεροβάθμιο όργανο της FIBA.

Παρ' όλα αυτά, ούτε η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για την τελεσίδικη απόφαση της υπόθεσης δεν μπορούσε να ελπίζει ότι η ετυμηγορία της 3μελούς επιτροπής που εξέτασε τον “Mito”, θα του άναβε ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την άμεση επιστροφή στα παρκέ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, μία απόφαση που θα μείωνε την τιμωρία του μέχρι τους 20 μήνες και θα τοποθετούσε την αγωνιστική του επαναφορά στις αρχές του ερχόμενου Νοέμβρη, μέχρι την τελική ανακοίνωση της «αθώωσής» του, έμοιαζε με θρίαμβο! Και αυτό γιατί ο Μήτογλου θα κέρδιζε την σεζόν που έρχεται, από την άποψη ότι θα έβρισκε ομάδα μέσα στο καλοκαίρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα άρχιζε επισήμως προπονήσεις.

Τα νέα από την Ελβετία, όμως, αποδείχτηκαν ακόμη πιο ευχάριστα και ξεπέρασαν τις προσδοκίες και του ίδιου του Έλληνα παίκτη, που πλέον όχι απλά επιστρέφει στα γήπεδα στα τέλη του μήνα (28/07), αλλά πλέον είναι και διαθέσιμος για την προσπάθεια της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πως και γιατί ο Πιλάβιος και ο Μήτογλου κέρδισαν τις εντυπώσεις

Πριν μπούμε στην ουσία της υπόθεσης, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η πειθαρχική επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας τιμώρησε πρωτόδικα τον Ντίνο με αποκλεισμό 4 χρόνων (48 μήνες) από τους αγωνιστικούς χώρους, μία ποινή στην οποία αναγνωρίστηκε κατά 33% το ελαφρυντικό της «ουσιαστικής βοήθειας» (substantial assistance) προς το Δικαστήριο και γι' αυτό και μειώθηκε στους 32 μήνες!

Από την πρώτη ακροαματική διαδικασία, όμως, μέχρι την παράσταση του Μήτογλου στο CAS, πέρασε ένα διάστημα πέντε μηνών, στην διάρκεια του οποίου ο Έλληνας διεθνής power forward παρουσιάστηκε πολύ ενεργός στην προσπάθεια να «ξεσκεπάσει» το κύκλωμα που του χορήγησε τις απαγορευμένες ουσίες και προχώρησε σε καταγγελία και μήνυση απέναντι στην γιατρό που φέρεται να του χορήγησε τα εν λόγω σκευάσματα.

Η συμβολή του σε αυτό το κομμάτι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον διπλασιασμό του ποσοστού μείωσης της ποινής, που από το 33% στην πρωτόδικη απόφαση διπλασιάστηκε (66%) στη Λωζάνη. Το ανώτατο νούμερο μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 75%, αν κι εφόσον ο κατηγορούμενος «καρφώσει» τυχόν άλλους συναθλητές του που είχαν συμμετοχή, κάτι το οποίο δεν συνέβη στην περίπτωσή του.

Ο υποδιπλαδιασμός της ποινής του (από 32 σε 16 μήνες), πάντως, δεν θα είχε επιτευχθεί αν ο Έλληνας και ο Αμερικανός εκπρόσωπός του (Τζέικομπ Χάουαρντ) δεν τον είχαν προετοιμάσει άρτια, αν ο ίδιος δεν είχε μία εξαιρετικά αυθεντική και ανθρώπινη απολογία και αν η πειθαρχική επιτροπή της FIBA δεν είχε εξαντλήσει την αυστηρότητά της πρωτόδικα.

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος, ειδικότερα, έχοντας μακρά εμπειρία και μεγάλη ειδίκευση σε υποθέσεις διαιτησίας έπεισε τον Μήτογλου να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη νοοτροπία και τα σωστά βήματα απολογία και εκείνος αποδείχτηκε ένας «μαθητής» που ξεπέρασε τις προσδοκίες με την δεκτικότητα και την συνολική του «απόδοση».

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν είναι ότι στον πρώτο βαθμό η FIBA είχε τρόπον τινά και την «υποχρέωση» να ικανοποιήσει την WADA, που πάντα επιδιώκει τις παραδειγματικές τιμωρίες των αθλητών που βρέθηκαν «ντοπέ».

Στο CAS, όμως και με δεδομένο ότι ο αθλητής έχει πάντα εκτίσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος της ποινής του, υπάρχει πάντα μεγαλύτερο περιθώριο για επιεική αντιμετώπιση, ειδικότερα αν ο κατηγορούμενος έχει συμβάλλει στην πράξη για την σύλληψη και την δίωξη μελών του κυκλώματος που χορηγεί τις απαγορευμένες ουσίες σε αθλητές.

Κάπως έτσι, στο άκουσμα της ποινής των 16 μηνών, δικαιώθηκε μία σκληρή και πολύμηνη προσπάθεια που είχε στόχο να πείσει ότι το λάθος στο οποίο υπέπεσε ο καταξιωμένος Έλληνας μπασκετμπολίστας δεν εμπεριείχε δόλο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.