Euroleague Final Four 2023: Οι προβλέψεις των συντακτών του Gazzetta

Οι προβλέψεις για το Final Four
Ολυμπιακός, Μονακό, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ διεκδικούν μία θέση στην κορυφή της φετινής EuroLeague και οι συντάκτες του Gazzetta μεταφέρουν μέσα από μερικές γραμμές τις δικές τους προβλέψεις.

Οι προβλέψεις του Νίκου Παπαδογιάννη

Ολυμπιακός για χάρη του μπάσκετ

Όταν έσβησαν τα φώτα πέρυσι στο Βελιγράδι, έγραφα ότι ο Ολυμπιακός έσωσε το final four: οι έτεροι μνηστήρες έφεραν μαζί τους ελάχιστο κόσμο και ελάχιστο μπάσκετ, αφού η Εφές κατέκτησε το κύπελλο με τις αναθυμιάσεις, ενώ οι Ισπανοί αιώνιοι, του αιώνιου χασμουρητού, δεν έπαψαν να είναι τα αποπαίδια του ποδοσφαίρου. Το μπάσκετ το ερωτεύονται μόνο για πέντε λεπτά.

Δώδεκα μήνες αργότερα, η κατάσταση για τον Ολυμπιακό είναι καλύτερη, για τους υπόλοιπους χειρότερη: η Ρεάλ ακούει Λούκα και σκέφτεται Μόντριτς αντί για Ντόντσιτς, η Μπαρτσελόνα πανηγυρίζει για το έπος της ασπρόμαυρης μπάλας, ενώ η πλαστική Μονακό πληρώνει με ρούβλια, ζει σε κότερο και αναπνέει το χρυσάφι των φοροφυγάδων.

Ο Ολυμπιακός είναι μία κανονική ομάδα μπάσκετ, μπλεγμένη ανάμεσα σε παρείσακτους. Η θεία δίκη τον θέλει πρωταθλητή Ευρώπης. Οι κόκκινοι μονοπώλησαν τα βραβεία της σεζόν, έπαιξαν το ωραιότερο μπάσκετ, βγήκαν δυνατοί από μία κολασμένη σειρά προημιτελικών, και φέρνουν μαζί τους ζεστή εξέδρα, που θα περισώσει ξανά το final four από τη λησμονιά και από τη βαρεμάρα. Πιστεύω ότι θα πάρουν και το κύπελλο.

Οι προβλέψεις του Αντώνη Καλκαβούρα

Μετά από τόσα Final 4 έχω μάθει να μην προβλέπω τον νικητή

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όταν αρχίζουμε να φτιάχνουμε βαλίτσες ενόψει της κάλυψης του ετήσιου κορυφαίου ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μπαίνουμε στην διαδικασία των προβλέψεων, μοιραία το μυαλό γυρίζει στο παρελθόν. Η εμπειρία από τις 24 συνολικά προηγούμενες παρουσίες σε Final Four, από το μπάσκετ της εποχής του Γκάλη, του Γιαννάκη και του Φασούλα, έως την γενιά του Σπανούλη, του Διαμαντίδη, του Παπαλουκά και των μετεγενέστερών τους, μας έχει διδάξει ότι στο συγκεκριμένο τουρνουά, δεν υπάρχει ποτέ φαβορί.

Γι’ αυτό και οι τέσσερις ομάδες που δίνουν το παρών, θεωρούνται a priori πετυχημένες. Κατά συνέπεια, εκείνη που κατακτά το τρόπαιο είναι συνήθως η ομάδα που ελέγχει πιο αποτελεσματικά τις μικρές λεπτομέρειες, στηρίζεται στην καλύτερη καθοδήγηση και ταυτόχρονα διαθέτει τις σημαντικότερες προσωπικότητες και έχει «χτίσει» την μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην διάρκεια της σεζόν. Απ’ αυτή την άποψη, λοιπόν, ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να είναι στον τελικό και από ‘κει και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει.

Οι προβλέψεις του Κωνσταντίνου Μελάγιες

Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα και οριακός τελικός

Έφτασε η ώρα για αυτή τη διαδικασία που όλοι λατρεύουμε και τώρα μάλιστα γίνεται ακόμη πιο γλυκιά γιατί υπάρχει και ο Ολυμπιακός στην εξίσωση. Μετά από τόσα Final Four που έχω παρακολουθήσει γνωρίζω καλά πως κάθε ομάδα έχει 25% πιθανότητες κατάκτησης και πιστέψτε με δεν είναι κλισέ.

Τώρα οι δικές μου σκέψεις στέλνουν τον Ολυμπιακό με τη Μπαρτσελόνα στον τελικό. Η επιλογή των «ερυθρόλευκων» έγινε γιατί αυτή είναι η επιθυμία μου. Η επιλογή της Μπαρτσελόνα έγινε διότι πιστεύω πως είναι καλύτερη ομάδα από τη Ρεάλ.

Τώρα για τον τελικό, τι να πω... Μακάρι να το πάρει ο Ολυμπιακός, αλλά θα είναι οριακά τα πράγματα.

Οι προβλέψεις του Γιώργου Κούβαρη

Η ώρα του Σάρας

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και... τον πιάσανε. Όπως ακριβώς θέλει να πιάσει και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (ή Γιασικάβιτσους για να ακριβολογούμε) την κούπα στα χέρια του βράδυ της Κυριακής. Στην Κολωνία έχασε στον τελικό, στο Βελιγράδι δεν πήγε ποτέ στο ματς που έκρινε τον τίτλο και πλέον έχει την μεγάλη πρόκληση μπροστά του.

Αν και εφόσον και ο Βέσελι είναι στην γνωστή του κατάσταση χωρίς να έχει επηρεαστεί από το πρόσφατο πρόβλημα στη μέση θα δώσω τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τροπαίου στην Μπαρτσελόνα. Θέλετε λόγω του ότι ο Σάρας θα έχει και το κίνητρο που θα παίζει μπροστά στο κοινό που τον αγαπάει; Γιατί κακά τα ψέματα, μπορεί να απουσιάζει η Ζάλγκιρις, αλλά οι μπασκετόφιλοι Λιθουανοί θα βρίσκονται στις εξέδρες. Ο Μίροτιτς δεν θα έχει «ματσάρισμα» στον ημιτελικό από τη στιγμή που έχουν τεθεί εκτός τα «τεσσάρια» της Ρεάλ και θεωρώ ότι θα έχει η Μπάρτσα τον πρώτο λόγο.

Και θα ποντάρω στη Μονακό για αντίπαλό της στον τελικό. Φέτος έχει αποδειχθεί ότι η γαλλική ομάδα δεν «ματσάρει» καθόλου καλά στον Ολυμπιακό, τον οποίο και έχει κερδίσει δύο φορές σε ισάριθμα ματς. Θα υπάρχει και το αίσθημα για τη μεγάλη ρεβάνς, ενδεχομένως η άγνοια κινδύνου και από τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν προβλήματα απέναντι σε αθλητικές ομάδες, θα δώσω τον πρώτο λόγο στους Μονεγάσκους.

Οι προβλέψεις του Βασίλη Βλαχόπουλου

Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα θα ανταμώσουν ξανά μετά από 13 χρόνια

Η Μονακό νίκησε τον Ολυμπιακό και στους δύο αγώνες της κανονικής διάρκειας γιατί δεν του επέτρεψε να βγάλει συνεργασίες στο παρκέ και παράλληλα η ελληνική ομάδα σούταρε με 30% από μακρινή απόσταση. Το Final 4 είναι μια άλλη κατάσταση. Ο Ολυμπιακός είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, διαθέτει περισσότερους μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες και λογικά θα βρει στον τελικό την Μπαρτσελόνα.

Οι Καταλανοί δεν έπεισαν κανέναν στην κανονική διάρκεια, εμφάνισαν ανεξήγητες αγωνιστικές μεταπτώσεις και η απώλεια του Κόρι Χίγκινς μπορεί να απορροφηθεί. Θα βρουν απέναντί τους μια «λαβωμένη» Ρεάλ δίχως «4αρια» και με αρκετούς παίκτες οι οποίοι δεν είναι στο 100% από πλευράς υγείας. Συνοψίζοντας, Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα το ζευγάρι του τελικού.

Οι προβλέψεις του Μιχάλη Γκιουλένογλου

Η τρίτη φορά της Μπαρτσελόνα

Ένα Final Four σχεδόν καρμπόν με το περσινό και τη Μονακό αντί της Αναντολού Εφές. Αλήθεια, δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία ομάδα που είναι φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Ακόμη και αν πρόκειται για ένα συγκρότημα που έχει... ζωή δύο ετών και εμφανίζεται για πρώτη φορά στο τέλος της γραμμής, όπως η Μονακό.

Θα αρχίσουμε ανάποδα, τουλάχιστον χρονικά. Το περσινό πάθημα της Μπαρτσελόνα αρχίζει να γίνεται μάθημα. Και όσο... εφτάψυχη και αν είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, ειδικά η φετινή με την απίθανη ανατροπή στη σειρά με την Παρτίζαν, ο... πόντος θα πάει στην Μπάρτσα. Στη φαινομενικά τελευταία ευκαιρία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος θέλει να πάρει το τρόπαιο στο «σπίτι» του.

Πάμε στον άλλον ημιτελικό. Η Μονακό είναι μία ομάδα που δεν ταιριάζει στον Ολυμπιακό. Όχι επειδή επικράτησε και στα δύο ματς της κανονικής περιόδου. Δεν του ταιριάζει, κοιτώντας το ρυθμό ενός αγώνα. Και δεν μπορώ να είμαι τόσο σίγουρος για την έκβαση του αγώνα υπέρ των «ερυθρόλευκων». Όπως και να έχει, αν και νομίζω ότι η Μονακό θα φτάσει στον τελικό, εκεί η Μπαρτσελόνα (παρά την απουσία του Κόρεϊ Χίγκινς) θα έχει τον πρώτο λόγο και την εμπειρία των παικτών της (Μίροτιτς, Κάλινιτς, Λαπροβίτολα) για να πάρει μία κούπα που αναζητεί εδώ και 13 χρόνια.

Οι προβλέψεις του Νίκου Καρφή

Μονακό-Ρεάλ και Βασίλισσα στην κορυφή

Η Μονακό είναι μια ομάδα που δυσκόλεψε αρκετά τον Ολυμπιακό, υποχρεώνοντας τον σε δυο ήττες στη regular season. Η ομάδα του Μπαρτζώκα έχει παίξει το καλύτερο μπάσκετ μέχρι στιγμής στη διοργάνωση και διαθέτει αρκετά όπλα με μεγαλύτερο το... κοφτερό μυαλό του προπονητή της, ωστόσο δεν της ταιριάζουν πολύ οι Μονεγάσκοι. Μια ομάδα πολύ αθλητική που μπορεί να ματσάρει καλά τον Ολυμπιακό. Πάμε για θρίλερ στον πρώτο ημιτελικό, αλλά θεωρώ πως οι Μονεγάσκοι θα προκριθούν.

Στο clasico τώρα η Ρεάλ θα κοντραριστεί με τη Μπαρτσελόνα σε μια ματσάρα. Η Μπάρτσα είχε εύκολο έργο κόντρα στην Ζάλγκιρις, ενώ η Βασίλισσα επέστρεψε από την... κόλαση το 2-0 για να αποκλείσει τη Παρτίζαν και να πάει Final 4. Δίνω ένα μικρό προβάδισμα στη Ρεάλ, η οποία έχει δείξει και στο παρελθόν πως έχει τον τρόπο να παίρνει αυτά που θέλει στα μεγάλα ματς. Αντίθετα οι Καταλανοί πάνε πάντα με όνειρα στα Final 4, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις φεύγουν με σκυμμένο το κεφάλι. Επίσης είναι πιο έμπειρη ομάδα η Ρεάλ.

Στον τελικό θα στηρίξω πάλι τη Ρεάλ κόντρα στη Μονακό. Περισσότερη εμπειρία, παίκτες μπαρουτακαπνισμένοι σε μεγάλα ματς. Μια ομάδα αποφασισμένη να κάνει ότι χρειαστεί (flopping, σπάσιμο νεύρων του αντιπάλου) για να φτάσει στο τρόπαιο και την κορυφή.

Οι προβλέψεις της Σταυρούλας Μουστακάτου

Ο Ολυμπιακός να σπάσει την παράδοση

Γράφω χωρίς να έχω κατανοήσει πλήρως μέσα στα χρόνια ποια είναι τα στοιχεία μιας ομάδας που μπορούν να υπερκεράσουν κάθε εμπόδιο στο τελικό στάδιο της EuroLeague,ιδιαίτερα στην πιο συναρπαστική σεζόν της! Η εξίσωση της αποτελεσματικότητας, των προσωπικοτήτων, αλλά και της θέλησης, μπερδεύει και τους πιο δυνατούς λύτες.

Ο Ολυμπιακός που έδειξε και απέδειξε πως διαθέτει το τρίπτυχο θα βρεθεί απέναντι στη Μονακό της απόλυτης εκρηκτικότητας. Οι Μονεγάσκοι με την ασφάλεια της regular πήραν δυο νίκες σε ισάριθμους αγώνες, όμως το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε το know how ακόμη και έξω από τα δικά του νερά στη σειρά με τη Φενέρμπαχτσε και έχει για μένα το προβάδισμα. Όπως τα ηνία στο ζευγάρι της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ θα τα δώσω στην ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Η Ρεάλ πέρασε ως άτρωτη στην τετράδα, όμως κουβαλά τις πληγές της ειδικά στην μπροστά γραμμή! Συν του ότι είναι και καλύτερη.

Από εκεί πέρα σε έναν τελικό Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα, οι γραμμές γίνονται ακόμη πιο λεπτές, όμως οι «ερυθρόλευκοι» έσπασαν την παράδοση των ελληνικών ομάδων στην πρωτιά, γιατί όχι και την αντίστοιχη του τίτλου;

Οι προβλέψεις του Δημήτρη Οικονόμου

Στη «μονομαχία» δύο κόσμων επιλέγω του Μπαρτζώκα

Μία βραδιά και άλλη μία. Σε 80 λεπτά αναμένεται να κριθεί ο διάδοχος της Αναντολού Εφές στον ευρωπαϊκό θρόνο. Με τον Ολυμπιακό να διεκδικεί το δικό του μερίδιο πιθανοτήτων κόντρα στη Μονακό για αρχή. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν την ομάδα που τους κέρδισε δύο φορές και τίποτα δε θα είναι εύκολο. Όσο καλή ομάδα και αν είναι οι Μονεγάσκοι, όσα κορμιά και αθλητικότητα και αν έχουν, η πνευματική δυσκολία ενός Final Four αναμένεται να φανεί στο Κάουνας.

Από την άλλη πλευρά η Μπαρτσελόνα είναι πολύ καλύτερη ομάδα από τη Ρεάλ που χωρίς τον Ταβάρες δε θα είχε θέση στην τελική τετράδα. Στην «μονομαχία» των δύο κόσμων, του Μπαρτζώκα και του Σάρας, θα επιλέξω τον πρώτο για την κατάκτηση της κορυφής.