Ολυμπιακός - Μπασκόνια 86-78: Άξιζε την ιστορική πρωτιά και την πήρε (vid)

Ο Ολυμπιακός νίκησε την Μπασκόνια (86-78) και κατέκτησε δίκαια την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια της Euroleague.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε ιστορική πρωτιά στην regular season της Euroleague αφού επικράτησε της Μπασκόνια με 86-78. Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν δίκαια την πρώτη θέση στον «μαραθώνιο» των 34 αγωνιστικών, κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία ελληνική ομάδα, ωστόσο τα δύσκολα ακολουθούν. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του θα περιμένουν 24 ώρες να μάθουν ποια ομάδα θα αντιμετωπίσουν στα play-offs προκειμένου να κατακτήσουν τρεις νίκες θα μάθουν σε 24 ώρες τον αντίπαλό τους και να πάνε στο Final 4 του Κάουνας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να παίζει εντυπωσιακή άμυνα κάτι το οποίο υποχρέωσε την Μπασκόνια να βρει το πρώτο της καλάθι μετά από 4 λεπτά αγώνα, ωστόσο τα πολλά λάθη των παικτών του Μπαρτζώκα δεν έδωσαν και σημαντικό προβάδισμα (5-2). Παπανικολάου και Βεζένκοβ ήταν αυτοί που «ξεκλείδωσαν» κάπως την επίθεση των γηπεδούχων για το 10-4 (6’). Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να βελτιώσουν τον ρυθμό τους και επιβραβεύτηκαν για αυτό ολοκληρώνοντας την πρώτη περίοδο με 19-11.

Οι Βάσκοι έπαιζαν την πρόκριση και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουν το ματς να τους ξεφύγει. Ο Χάουαρντ με 3/3 τρίποντα δημιούργησε πολλά προβλήματα στην άμυνα των «ερυθρόλευκων» μειώνοντας σε 21-20 (12’). Ο Σλούκας βελτίωσε αρκετά τη δημιουργία και έτσι οι Πίτερς, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης πρόσφεραν πόντους που βοήθησαν τον Ολυμπιακό να επιστρέψει στο +8 (31-23, 15’). Η άμυνα του ΜακΚίσικ, αλλά και οι βοήθειες στο μαρκάρισμα του Χάουαρντ λειτούργησαν καταπληκτικά. Σε αντίθεση με την άμυνα των Βάσκων η οποία ήταν κακή για το επίπεδο και δεν την άφησαν ατιμώρητη οι Σλούκας, Βεζένκοβ, Λαρεντζάκης (45-30, 19’).

Η Μπασκόνια προσπάθησε να μπει ξανά στη διεκδίκηση της νίκης, αλλά έπεσε πάνω στον καταπληκτικό Παπανικολάου ο οποίος με ριμπάουντ, κλεψίματα, καλάθια και ασίστ βοήθησε να διατηρηθεί ο Ολυμπιακός με διψήφια διαφορά (53-40, 26’). Ο Χάουαρντ και πάλι με το που πάτησε παρκέ έκανε τη διαφορά βοηθώντας τους Βάσκους να τρέξουν ένα 9-0 σερί (53-49, 27’). Ο Γουόκαπ πήγε στον Αμερικανό της Μπασκόνια και τον σίγησε ενώ στην άλλη πλευρά τα δύο φόργουορντ (Παπανικολάου, Βεζένκοβ) συνέχισαν να κάνουν σπουδαία δουλειά (63-53, 29’).

Ο Ολυμπιακός είχε βρει ρυθμό, ο κόσμος με τραγούδια παρότρυνε για «κούπα στο Κάουνας» και με απελευθερωμένους τους παίκτες τα τρίποντα έμπαιναν το ένα μετά το άλλο κι έτσι με αυτόν τον τρόπο ο Πίτερς έκανε το 72-55 (32’).

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Όταν οι Βάσκοι μείωσαν στους 4 πόντους (53-49), ο Ολυμπιακός ανέβασε το επίπεδο πίεσης της άμυνάς του και στην επίθεση χάρη στη διαρκή κίνηση (με μπάλα και χωρίς) ξέφυγε με 17 πόντους (72-55) και έβαλε τέλος στα όνειρα των Βάσκων. Παρά την προσπάθεια των φιλοξενούμενων και τη χαλάρωση των γηπεδούχων το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν σε 80-72, αλλά στα δύο λεπτά που απέμεναν δεν μπορούσαν να καταφέρουν κάτι περισσότερο.

MVP: Ο Σάσα Βεζένκοβ πραγματοποίησε τρομερή εμφάνιση με double double (23π., 10ρ., 3ασ.). Σπουδαίος και ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Κώστας Σλούκας ήταν πολύ καλός και φαίνεται «ανεβασμένος» προσφέροντας 15 πόντους και 6 ασίστ.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Σε κακό βράδυ Κότσαρ και Χομς. Δε βοήθησαν καθόλου την ομάδα τους.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με (12/30) 40% στα τρίποντα, αλλά και 7 χαμένες βολές (18/25). Κυριάρχησε στα ριμπάουντ (44-31).

ΤΟ ΓΕΓΟΝΌΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η αποθέωση των οπαδών σε Γουόκαπ και ΜακΚίσικ για τις ανανεώσεις των συμβολαίων τους.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος στο ματς με τους Βάσκους και φρόντισε να εκμεταλλευτεί κάθε αδυναμία των Βάσκων στην αμυντική τους λειτουργία. Τα όποια ξεσπάσματα του Χάουαρντ δεν ήταν δυνατόν να δημιουργήσουν δυσκολίες στους Πειραιώτες οι οποίοι κατέκτησαν αυτό που άξιζαν. Την πρώτη θέση.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-11, 45-33, 66-55, 86-78

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.