Παρτίζαν-Ρεάλ 104-90: Πάρτι με καλεσμένη μια Βασίλισσα

Παρτίζαν
Με ρεσιτάλ στην επίθεση η Παρτίζαν επιβλήθηκε της Ρεάλ στο Βελιγράδι με 104-90 και χρειάζεται μια ακόμη νίκη για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκρισή της στα play-offs της Euroleague.

Στη Stark Arena στήθηκε ένα ακόμη τρελό πάρτι και μάλιστα με καλεσμένη... μια Βασίλισσα. Αυτός ήταν τουλάχιστον ο ρόλος της Ρεάλ Μαδρίτης από τις αρχές της τελευταίας περιόδου όταν η διαφορά πήγε στο +20 για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η δεύτερη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν ότι η Παρτίζαν είχε ένα σωρό πρωταγωνιστές καθώς έξι παίκτες τελείωσαν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων. Κι έτσι οι Σέρβοι απέχουν μια νίκη από τη μαθηματική εξασφάλιση της συμμετοχή τους στα play-offs καθώς έφτασαν τις 18 νίκες και πλεονεκτούν σε κάθε ισοβαθμία με Εφές και Μπασκόνια.

Ο αγώνας

Στο ισορροπημένο πρώτο δεκάλεπτο, η Παρτίζαν δεν κατάφερε να «κόψει» τις συνεργασίες των παικτών της Ρεάλ η οποία στο τέλος αυτού είχε οκτώ τελικές πάσες με δημιουργούν τους παίκτες της φροντ λάιν! Από την άλλη πλευρά, οι Ισπανοί δεν προστάτεψαν το αμυντικό ριμπάουντ δίνοντας τη δυνατότητα των δεύτερων επιθέσεων στους γηπεδούχους (17-18, 7’). Η περίοδος ολοκληρώθηκε με μια άστοχη προσπάθεια τριών πόντων του Κοζέρ (21-23) και με θετική παρουσία από τον Ιωάννη Παπαπέτρου.

Ο Ντάντε Έξουμ τα έκανε όλα στα πρώτα λεπτά της 2ης περιόδου (31-27, 13’) με δημιουργία, σκοράρισμα και σωστή ανάγνωση των φάσεων για να ακολουθήσει η δράση των Τζέιμς Νάναλι, Ματίας Λεσόρ η οποία οδήγησε σε διαφορά στο +13 (49-36, 19’). Η Ρεάλ έδειξε πανικοβλημένη, με αδυναμία στον έλεγχο του τρομερού ρυθμού των γηπεδούχων αλλά και ευάλωτη στη ρακέτα.

Η ενεργοποίηση του Μάριο Χεζόνια παράλληλα με την αλλαγή λογικής της Ρεάλ στην επίθεση (σ. σ. πήγε στο ένας εναντίον ενός και σε άλλες περιπτώσεις «ακούμπησε» την μπάλα στη ρακέτα) οδήγησαν από το -14 (55-41) στο -5 (61-56, 25’). Εκεί η αντίδραση του Ντάντε Έξουμ ήταν άμεση, ο Ιωάννης Παπαπέτρου επίσης έβαλε το… δαχτυλάκι του και η Παρτίζαν πάτησε ξανά σε διψήφια διαφορά (70-59, 27’). Ωστόσο, ο Χεζόνια ήταν αποτελεσματικός – σημείωσε 12 πόντους σ’ αυτή την περίοδο – και μαζί με τον Μούσα κράτησαν τη Ρεάλ στο παιχνίδι (78-70, 30’).

Στις αρχές της τελευταίας περιόδου ο Λεσόρ κάθισε στον πάγκο λόγω φάουλ και ο αντικαταστάτης του Άλεν Σμάλαγκιτς εξελίχθηκε σε παίκτης-κλειδί για την Παρτίζαν. Παράλληλα αρκετοί παίκτες της Ρεάλ, ειδικά ο Ουίλ Ταβάρες ο οποίος αποβλήθηκε με πέντε φάουλ στο 34', δεν διαχειρίστηκαν σωστά το ψυχολογικό κομμάτι του αγώνα κι εκεί τελείωσε το παιχνίδι καθώς η διαφορά πήγε στο +18 (94-76, 35').

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 49-38, 78-70, 104-90.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Τυπικά στο πρώτο μισό της τελευταίας περιόδου όπου η Παρτίζαν έκανε επιμέρους σκορ 16-6 και πήγε τη διαφορά στο +18. Ουσιαστικά, στο γεγονός ότι η σερβική ομάδα είχε ένα σωρό πρωταγωνιστές σε σημείο δυσκολίας διαχωρισμού του πολυτιμότερου παίκτη.

Ο MVP: Για να μην αδικηθεί κανείς εκ των Ντάντε Έξουμ, Ματίας Λεσόρ, είναι προτιμότερο να μοιραστούν τον τίτλο.

Ο ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Πολλοί. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έξανε καλό παιχνίδι, ενώ ο Άλεν Σμάλαγκιτς έκανε τη διαφορά στην τελευταία περίοδο.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Η Ρεάλ δεν πήρε τίποτε από τους Κοζέρ, Κορνελί ενώ Ταβάρες και Σέρχι Ροντρίγκεθ δεν ανταποκρίθηκαν και στην ψυχολογική πίεση του αγώνα βγάζοντας νεύρα.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Στο τέλος της τρίτης περιόδου ένας οξύθυμος φίλος της Παρτίζαν επιτέθηκε στους διαιτητές και η ασφάλεια του γηπέδου τον... συνόδευσε εκτός γηπέδου.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τι άλλο από τους έξι παίκτες της Παρτίζαν με διψήφιο αριθμό πόντων.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Ρεάλ επικράτησε στη Μαδρίτη με 105-97.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Παρτίζαν είχε τρομερό ρυθμό στην επίθεση και εντυπωσιακή πολυφωνία. Αυτή τη βοήθησε να αποκτήσει από νωρίς τον έλεγχο του αγώνα αλλά και να διαχειριστεί κάθε προσπάθεια επιστροφής της Ρεάλ στο παιχνίδι. Δικαίως επικράτησε αλλά και με τη διαφορά των 14 πόντων.

104

re