Μπαρτσελόνα-Άλμπα 72-56: Την «ξελάσπωσαν» οι εργάτες

Ο Κούριτς
Η Μπαρτσελόνα παρουσίασε προβληματική αγωνιστική εικόνα για τρία δεκάλεπτα αλλά με σωστή αντίδραση στην τελευταία περίοδο επικράτησε της Άλμπα Βερολίνου με και κλείδωσε το πλεονέκτημα της έδρας στα play-offs.

Επί 30 αγωνιστικά λεπτά, ο Σάρας Γιασικεβίτσιους ήταν σε έξαλλη κατάσταση βλέποντας τους παίκτες του να αποδίδουν τόσο κακό μπάσκετ. Γιατί το παιχνίδι πήγαινε έτσι όπως ήθελε η Άλμπα Βερολίνου και η δε Μπαρτσελόνα δεν έκανε στην επίθεση ούτε τα στοιχειώδη (43-42, 28'). Και αφού οι πρωταγωνιστές δεν ανταποκρίθηκαν, οι εργάτες σαν τον Σάνλι και τον Κάλινιτς πήραν την κατάσταση στα χέρια τους βγάζοντας την ομάδα τους από τη δύσκολη θέση και οδηγώντας την στην εξασφάλιση του πλεονεκτήματος της έδρας στα play-offs.

Ο αγώνας

Η Μπαρτσελόνα μπήκε στο γήπεδο με τη λογική της αντιμετώπισης ενός αδιάφορου (βαθμολογικά) αντιπάλου κι αυτό φάνηκε κυρίως από τη διάθεσή της στην άμυνα. Κάθισε πάνω και στο +6 (15-9) έπειτα από ισάριθμα λεπτά κι αυτό αξιοποίησε η Άλμπα. Οι Γερμανοί είχαν εξαιρετική σκέψη στον τρόπο εκδήλωσης των επιθέσεών τους (σ. σ. πέντε τελικές πάσες στην πρώτη περίοδο και 3/3 τρίποντα), έτρεξαν επιμέρους σκορ 4-12 και προηγήθηκαν με 19-21 στο τέλος της περιόδου.

Οι Καταλανοί παρέμειναν στο σκοτάδι γιατί η βελτίωση στην άμυνα δεν συνδυάστηκε με επιθετικές λύσεις. Κι έτσι με πέντε πόντους σε ισάριθμα λεπτά στη δεύτερη περίοδο βρέθηκαν στο -6 (24-30) ο Σάρας Γιασικεβίτσιους ήταν σε… έξαλλη κατάσταση στον πάγκο. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, η Μπαρτσελόνα συνέχισε να σκοράρει με «αίμα και ιδρώτα» αλλά δεν το πλήρωσε καθώς η Άλμπα αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε μ’ ένα τρομερό buzzer beater του Μάλτε Ντέλοου (34-35).

Η... κακοποίηση συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο καθώς οι δύο ομάδες ήταν απροσδιόριστα κακές και άστοχες στον επιθετικό τρόπο έκφρασής τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έπειτα από 7:30 αγωνιστικά λεπτά το επιμέρους σκορ ήταν 9-4 (43-39)! Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Άλμπα έκανε 5:30 αγωνιστικά λεπτά για να βρει καλάθι, μετά μέτρησε ακόμη 100 άγονα δευτερόλεπτα κι έτσι η Μπαρτσελόνα, μάλλον απρόσμενα, βρέθηκε στο +8 (50-42) στο τέλος της περιόδου.

Στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου Σανλί και Κάλινιτς συνέχισαν αυτό που ξεκίνησαν στα τελειώματα της 3ης περιόδου. Ο πρώτος ήταν ο παίκτης κλειδί για την Μπαρτσελόνα και καθώς ηγήθηκε του επιμέρους 8-3, οδήγησε την ομάδα του στο +15 (60-45, 32') και τη βοήθησε να αποβάλλει την πίεση. Εκεί ουσιαστικά τελείωσε και το παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα: 19-21, 34-35, 50-42, 72-56

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο πεντάλεπτο (28'-33') όπου η Μπαρτσελόνα έκανε επιμέρους σκορ 19-3 στέλνοντας τη διαφορά στο +17 (62-45).

Ο MVP: Ο Σερτάτς Σάνλι ηγήθηκε της Μπαρτσελόνα από τα μέσα της 3ης περιόδου έως και τις αρχές της τελευταίας, δηλαδή, εκεί που κρίθηκαν όλα.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Νίκολα Κάλινιτς έβαλε οκτώ πόντους στο διάστημα που έκρινε το παιχνίδι.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Μαοντό Λο και Τζάλιν Σμιθ ήταν απόντες στο παιχνίδι και ειδικά στο σημείο που η ομάδα του έχασε την επαφή με το σκορ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Πέραν του κάκιστου μπάσκετ για τρία δεκάλεπτα, ο τραυματισμός του Ταμίρ Μπλατ ο οποίος έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα καθώς ο Ισραηλινός στα μόλις 2:51 που αγωνίστηκε ήταν αρκετά καλός.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τίποτε λιγότερο από το 43-42 μετά από 28 αγωνιστικά λεπτά. Η Μπαρτσελόνα τελείωσε το παιχνίδι με 4/13 σουτ και σημείωσε μόλις 72 πόντους παρότι πήρε 14 επιπλέον επιθέσεις μέσα από επιθετικά ριμπάουντ και τα δε κλεψίματά της ήταν αντίστοιχα των λαθών της!

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Μπαρτσελόνα είχε δυσκολευτεί και στον αγώνα του πρώτου γύρου αλλά είχε νικήσει με 86-88.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Από τους αγώνες που δεν θα ήθελε να ξαναδεί κανείς, η Μπαρτσελόνα έκανε ένα από τα χειρότερα (επιθετικά) παιχνίδια της αλλά απέφυγε το αρνητικό ρεκόρ (σ. σ. είναι οι 69 πόντοι απέναντι στη Μονακό). Νίκησε χάρη σ' ένα πεντάλεπτο ξέσπασμα στη διάρκεια του οποίου ξέφυγε με διαφορά ασφαλείας. Εκεί χάθηκε και η ελπίδα της Άλμπα για μια μεγάλη νίκη.

η

ξκξ