Μπασκόνια-Άλμπα 93-87: Την «έσωσαν» τα ρεκόρ των Κότσαρ και Τόμπσον

Η Μπασκόνια... λαχάνιασε, τελικώς όμως ανέπνευσε υπό την έντονη πίεση της Άλμπα Βερολίνου καθώς επικράτησε στη Βιτόρια με 93-87 χάρη στους εκπληκτικούς Κότσαρ, Τόμπσον και διατήρησε το προβάδισμά της για την πρόκρισή της στα play-offs της Euroleague.

Οι Βάσκοι χρειάστηκαν αρκετά μεγάλα σουτ και το κορυφαίο παιχνίδι του Μάικ Κότσαρ στην Euroleague για να αποφύγουν το στραβοπάτημα και να διατηρηθούν σε τροχιά κατάκτησης μιας θέσης στα play-offs. Με 41 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ο Κότσαρ δεν έσπασε απλά το ατομικό ρεκόρ του αλλά έθεσε υποψηφιότητα και για τον τίτλο του MVP της αγωνιστικής. Καταπληκτικό παιχνίδι έκανε και ο Ντάριους Τόμπσον. Κι έτσι η Μπασκόνια κρατάει την τύχη της στα χέρια της γιατί έφτασε στις 16 νίκες και στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές θα υποδεχθεί τις Φενέρμπαχτσε, Βιλερμπάν ενώ θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Ο αγώνας

Προφανώς κανείς από τους δύο προπονητές δεν ένιωσε περήφανος για τις αμυντικές επιδόσεις της ομάδας του στο πρώτο δεκάλεπτο. Με τη διαφορά βέβαια ότι η Μπασκόνια ξέφυγε μεν με 21-13 (6’) αλλά πήρε οκτώ πόντους μέσα από κλέψιμο μπάλας και με ηγέτη τον Μαρίνκοβιτς (9π.). Η διαφορά έφτασε έως και στο +10 (25-15) για τους γηπεδούχους για να ακολουθήσει κάτι εντελώς απρόσμενο για τη ροή που είχε το παιχνίδι μέχρι εκείνο το σημείο.

Το black out της Μπασκόνια ήταν ασύλληπτο καθώς δεν βρήκε πόντο για επτά αγωνιστικά λεπτά εν αντιθέσει με την Άλμπα η οποία τα έβαζε από παντού. Οι Γερμανοί είχαν 5/9 τρίποντα στην πρώτη περίοδο και στα πρώτα λεπτά της δεύτερης διεύρυναν το σερί φτάνοντας στο 0-19. Έτσι προηγήθηκαν με 25-34 (14’) με κορυφαίους του Λο (12π.), Προσίδα (11π.). Εκεί, η παρέμβαση του Χάουαρντ (11π.) κράτησε την Μπασκόνια στο παιχνίδι (44-48ημ.).

Η απόπειρα της Άλμπα να ξεφύγει και πάλι στο σκορ προδόθηκε μέσα από την άμυνά της αλλά και το 11-0 σερί της Μπασκόνια (63-58, 26'). Οι Γερμανοί απέτυχαν να περιορίσουν τη δράση του Μάικ Κότσαρ, κυρίως όμως μέτρησαν κι αυτοί αρκετά λεπτά δίχως καλάθι. Δεν το πλήρωσαν γιατί συνήλθαν στα τελειώματα της 3ης περιόδου (68-67) καθώς επίσης και γιατί ο Χάουαρντ ήταν απελπιστικά άστοχος στις πολλές επιθέσεις της Μπασκόνια που ανέλαβε.

Οι εναλλαγές στο προβάδισμα συνεχίστηκαν στην τελευταία περίοδο (70-73, 34') και σ' ένα παιχνίδι τόσο λεπτών ισορροπιών, τα χαμένα λέι απ των παικτών της Μπασκόνια ήταν ισχυρό πλήγμα. Εκεί ο Ντάριους Τόμπσον πήρε το παιχνίδι στις πλάτες του με οκτώ διαδοχικούς πόντους (80-81, 37'). Η διαφορά των τεσσάρων πόντων (85-81), 100'' πριν το τέλος κάθε άλλο παρά ήταν μικρή γι' αυτό το παιχνίδι. Ο Μάικ Κότσας ήταν αυτός που έγραψε τον επίλογο του αγώνα με ένα καλάθι κι ένα κλέψιμο.

Τα δεκάλεπτα: 25-24, 44-48, 68-67, 93-87

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην κρίσιμη στιγμή η Μπασκόνια βρήκε τρία μεγάλα σουτ, κυρίως όμως είχε τους πρωταγωνιστές που χρειάστηκε καθώς Κότσαρ και Τόμπσον έκαναν τη διαφορά.

Ο MVP: Ο Μάικ Κότσαρ έκανε ρεκόρ καριέρας στην Euroleague στο σύστημα αξιολόγησης και ήταν ο πολυτιμότερος με 23 πόντους και 10 ριμπάουντ, όσο κι αν αδικεί αυτό τον εξίσου καταπληκτικό Ντάριους Τόμπσον ο οποίος επίσης τελείωσε το παιχνίδι με νταμπλ-νταμπλ (21π., 11ασ.) αλλά και ατομικό ρεκόρ στο σύστημα αξιολόγησης.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Γκιεντράιτις πλησίασε το νταμπλ-νταμπλ με εννιά πόντους και οκτώ ριμπάουντ, είχε συμμετοχή και στις τελευταίες καλές άμυνες.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Μάρκους Χάουαρντ έβαλε μεν 11 πόντους αλλά έσπασε τα καλάθια για την Μπασκόνια. Η Άλμπα πήρε λίγα πράγματα από τον Κουμάτζι και σχεδόν τίποτε από τον Μάτισεκ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Οι διαδοχικές εναλλαγές στο προβάδισμα μάλλον δεν ήταν αναμενόμενες. Όπως αναμενόμενο δεν ήταν και το timing που ήταν στον πάγκο ο Λουκ Σίκμα καθώς στο διάστημα της απουσίας του η ομάδα του δέχθηκε 7-0 σερί και το 80-81 έγινε 87-81.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Σε ένα τόσο αμφίρροπο και κλειστό παιχνίδι, η διαφορά στις ελεύθερες βολές υπέρ της Μπασκόνια (30-11) ήταν πραγματικά μεγάλη.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Ένα άστοχο σουτ του Μάρκους Χάουαρντ και τα δύο «άγονα» τελευταία λεπτά είχαν κοστίσει στην Μπασκόνια καθώς είχε ηττηθεί με 85-84 στον αγώνα του πρώτου γύρου στο Βερολίνο.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Μάλλον ελάχιστοι περίμεναν ότι η αδιάφορη Άλμπα Βερολίνου θα έβαζε την Μπασκόνια σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Τελικώς οι Βάσκοι βρήκαν τον τρόπο να φτάσουν στη 16η νίκη τους και το πέτυχαν γιατί στα κρίσιμα τελευταία λεπτά βρήκαν σουτ που κρίνουν αγώνες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.