Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 74-88: Υπήρχε διαφορά... Μίροτιτς (vid)

Με τον Νίκολα Μίροτιτς να κάνει ματσάρα στο ΟΑΚΑ σημειώνοντας 22 από τους 26 πόντους τους στο δεύτερο ημίχρονο, η Μπαρτσελόνα κατάφερε να νικήσει τον (για 35 λεπτά αξιόμαχο) Παναθηναϊκό με 88-74 και να «κλειδώσει» την παρουσία της στα play-offs .

Μπορεί να μην υπήρχε κίνητρο από πλευράς Παναθηναϊκού, μπορεί η Μπαρτσελόνα να «καιγόταν» για τη νίκη, αλλά οι «πράσινοι» μπόρεσαν να δείξουν ένα άκρως ανταγωνιστικό πρόσωπο, ακόμη και αν απουσίαζαν δύο κομβικοί παίκτες όπως είναι οι Μπέικον και Πονίτκα.

Για 35 λεπτά έβγαλαν το «refuse to lose» καθώς ήταν μέσα στο ματς (70-75) και διεκδικούσαν τις πιθανότητες που του αναλογούσαν ωστόσο στο τέλος «άδειασαν» σωματικά και ψυχολογικά και η ποιοτικότερη Μπαρτσελόνα έκανε τη... δουλειά για την οποία είχε πάει στο ΟΑΚΑ. Και αυτό χάρη στον φοβερό και τρομερό Νίκολα Μίροτιτς, ο οποίος ξεδίπλωσε τις ικανότητές του και ηγήθηκε των «μπλαουγκράνα» για την τελική επικράτηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέτυχε τους 22 από τους 26 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο έχοντας στη στατιστική του 5/5 δίποντα, 4/8 τρίποντα και 4/4 βολές! Παίκτης-κλειδί ήταν ο Μάικ Τόμπι (16π., 4/6τρ.) ενώ από τον Παναθηναϊκό πήγε... στράφι η εξαιρετική εμφάνιση του Γιώργου Παπαγιάννη (19π., 7ριμπ., 2ασ., 2ταπ.) ενώ καλό ματς έκαναν και οι Τόμας-Γκριγκόνις.

Το ματς

Εξαιρετικό ήταν το ξεκίνημα του αγώνα για τον Παναθηναϊκό καθώς δυσκόλευε τους προσπάθειες των «μπλαουγκράνα», ειδικά από την περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Γιασικεβίτσιους είχε 1/6 τρίποντα στο πρώτο τετράλεπτο, δίνοντας την ευκαιρία στους γηπεδούχους να πάρουν ψυχολογία στην επίθεση και να προηγηθούν σε πρώτη με +9 πόντους (14-5). Ένα διάστημα όπου είχαν 5/7 εντός παιδιάς ωστόσο τα προβλήματα δεν άργησαν να έρθουν. Οι Τόμας και Γκριγκόνις που ξεκίνησαν καλά το παιχνίδι φορτώθηκαν από νωρίς με 2 φάουλ αναγκάζοντας τον Σερέλη να ανακατέψει από νωρίς στην τράπουλα και να «ανεβάσει» τον Μαντζούκα στο «3».

Ο Παπαγιάννης ήταν εκείνος που εκμεταλλεύτηκε τα ελεύθερα σουτ που του έδωσε η Μπαρτσελόνα και με 4/4 εντός παιδιάς (9π.) βοήθησε τους «πράσινους» να προηγηθούν και με +11 πόντους (23-12) δύο λεπτά πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου. Όμως ένα 10-2 επιμέρους της Μπαρτσελόνα έως το τέλος του δεκαλέπτου το οποίο προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την πράσινη αστοχία στις βολές (0/4 στο τελευταίο λεπτό της α' περιόδου) έφερε τους Καταλανούς σε απόσταση μίας κατοχής (25-22).

Το επιμέρους της Μπαρτσελόνα έγινε και... 15-2 έχοντας πραγματοποιήσει την ολική ανατροπή στο ματς παίρνοντας προβάδισμα με 25-27. Οι «πράσινοι» κατάφεραν να σκοράρουν τους πρώτους πόντους της 2ης περιόδου ύστερα από τέσσερα λεπτά και αυτοί ήρθαν από βολές του Πάρις Λι. Εκεί που δεν είχε επιθετικό πρόβλημα, παρουσιάστηκε στην 2η περίοδο του αγώνα και αυτό λόγω της πιεστικής άμυνας της Μπαρτσελόνα. Και όσο ο Παναθηναϊκός «κολλούσε» στην επίθεση, άλλο τόσο «άνοιγαν» οι «μπλαουγκράνα» την «ψαλίδα» στο σκορ. Με το επιμέρους να φτάνει στο 22-4 η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με 27-34 στα μέσα του β' δεκαλέπτου.

Ήταν ξεκάθαρο ότι είχε πάρει ολοκληρωτικά το μομέντουμ του αγώνα. Το πρώτο εντός παιδιάς καλάθι του «τριφυλλιού» στην 2η περίοδο ήρθε ύστερα από έξι λεπτά με τον Ντέρικ Γουίλιαμς για να ακολουθήσει σερί 6-0 με το οποίο οι γηπεδούχοι πλησίασαν στον πόντο (33-34). Όμως δεν... κράτησε για πολύ καθότι ο Μάικ Τόμπι εκμεταλλεύτηκε τα σουτ που πήρε από την περιφέρεια και με 2/2 τρίποντα έφερε την Μπαρτσελόνα (μαζί με τη βοήθεια του Χίγκινς) για πρώτη φορά στο +9 (33-42) στα 40' πριν από το τέλος του ημιχρόνου (36-43).

Έκτοτε τη σκυτάλη πήρε ο Νίκολα Μίροτιτς. Μπορεί στο πρώτο ημίχρονο να είχε «σιγήσει» έχοντας μείνει στους 4 πόντους αλλά στην 3η περίοδο πήρε «φωτιά». Σε λιγότερο από δύο λεπτά είχε πετύχει 10 σερί πόντους (σ.σ. όλους της ομάδας του) και είχε στείλει τον δείκτη του σκορ στο +14 (39-53) για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Ακολούθησαν 6/6 βολές για το 45-53 ωστόσο ο σούπερ σταρ των «μπλαουγκράνα» ήταν... σεληνιασμένος (15π. στην 3η περίοδο) και κρατούσε τους Καταλανούς σε «διψήφιο» προβάδισμα (54-65 στο 27'). Όμως κάποιες καλές άμυνες του Αγραβάνη σε συνδυασμό με τα λάθη που ακολούθησαν των φιλοξενούμενων, βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να μειώσει σε 60-65 λίγο πριν από το τέλος της γ' περιόδου (60-68).

Οι «πράσινοι» κατάφεραν να βρεθούν σε απόσταση δύο κατοχών (62-68) στο 32' ενώ στη συνέχεια απώλεσαν δύο μοναδικές ευκαιρίες για να μειώσουν περισσότερο. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων κάθε επίθεση μετρούσε και για τις δύο ομάδες. Η Μπαρτσελόνα κρατούσε τη διαφορά σε «διψήφιες» παρυφές (64-73 στο 34') ωστόσο οι «πράσινοι» ήταν... πολύ σκληροί για να «πεθάνουν» τόσο εύκολα (67-73 στο 35'). Και θα μπορούσαν να μειώσουν και περισσότερο αλλά ο Μαντζούκας είχε αστοχήσει σε... πέναλτι (σ.σ. ελεύθερο τρίποντο από τη γωνία) για την απόσταση της μίας κατοχής.

Στο 36' ο Παναθηναϊκός μείωσε με τρίποντο... προσευχή του Πάρις Λι σε 70-75 αλλά ο απίθανος Μίροτιτς δεν άφηνε τους γηπεδούχους να χαμογελάσουν περισσότερο. Με συνοπτικές διαδικασίες η διαφορά επέστρεψε σε διψήφια επίπεδα για την Μπαρτσελόνα (73-86 στο 1:36 για το τέλος) και εκεί έπεσαν και οι τίτλοι τέλους του ματς.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Υπήρχε διαφορά ποιότητας και σκοπιμότητας. Επιπλέον όταν μια ομάδα έχει 46% στα τρίποντα και 24 ριμπάουντ περισσότερα από τον αντίπαλό της είναι απίθανο να μην φτάσει στη νίκη. Ποροσθέστε και το επιμέρους 22-4 στο πρώτο ημίχρονο και θα... βγάλετε τον τελικό νικητή.

MVP: Ο Νίκολα Μίροτιτς πραγματοποίησε το καλύτερο φετινό του παιχνίδι στην Euroleague έχοντας 26 πόντους με 5/5 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 4/4 βολές, 3 ριμπάουντ και 1 λάθος.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Μάικ Τόμπι έκανε την «ζημιά» τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα επέστρεφε στο παιχνίδι έχοντας 16 πόντους με 2/2 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη. Στα όρια του triple double ο Σατοράνσκι με 8 πόντους, 9 ριμπάουντ και 9 ασίστ.

«ΑΔΥΝΑΜΟΣ» ΚΡΙΚΟΣ: Ο Νέιτ Γουόλτερς δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα του ματς έχοντας 0/4 σουτ ενώ έδειχνε να μην «πατάει» και καλά.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 74-68.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η (για άλλη μια φορά) αποθέωση στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πριν από την έναρξη του ματς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η μεγάλη διαφορά στα ριμπάουντ καθώς η Μπαρτσελόνα είχε 42 ριμπάουντ έναντι μόλις του Παναθηναϊκού. Επίσης και το εξαιρετικό ποσοστό στα τρίποντα των «μπλαουγκράνα» με 12/26!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών, ο Παναθηναϊκός στάθηκε στο ύψος του. Είχε και δύο σημαντικές απουσίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Ακόμα και έτσι έβαλε δύσκολα στην Μπαρτσελόνα για 35 λεπτά. Όμως όταν στην αντίπερα όχθη υπάρχει ένας παίκτης της ποιότητας του Μίροτιτς που μπορεί να πάρει ένα ματς μόνος του (που αυτό έκανε) τελειώνει και η κουβέντα.

Τα δεκάλεπτα: 25-20, 36-43, 60-68, 74-88.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.