Μπάγερν-Άλμπα 75-76: Έσπασε το ρόδι με φινάλε θρίλερ

Ο Γκιλέσπι
Η Άλμπα Βερολίνου έγραψε ιστορία καθώς για πρώτη φορά νίκησε (75-76) την Μπάγερν Μονάχου στην Euroleague και μάλιστα με φινάλε-θρίλερ καθώς όλα κρίθηκαν σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πριν το τέλος.

Η Άλμπα Βερολίνου δεν έχει καμία πιθανότητα πρόκρισης στα play-offs σαφέστατα όμως έδειξε ότι ήταν ζήτημα τιμής να βάλει ένα τέλος στην αρνητική παράδοσή της απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου καθώς την κέρδισε για πρώτη φορά στην Euroleague κι έπειτα από επτά ήττες. Μάλιστα ο τρόπος ήταν συγκλονιστικός καθώς όλα κρίθηκε 1.3’’ πριν το τέλος μέσα από τη δημιουργία του Μαοντο Λο και το κάρφωμα του Βέτσελ.

Ο αγώνας

Η επιμονή της Μπάγερν Μονάχου στο τρίποντο δεν της βγήκε σε καλό στο πρώτο δεκάλεπτο καθώς με 1/8 προσπάθειες δυσκολεύτηκε να μείνει κοντά στο σκορ (14-20, 7’), ειδικά από τη στιγμή που δεν κατάφερε να περιορίσει τη δράση του Μαοντό Λο (12π.). Η Άλμπα είχε τον πρώτο λόγο και στο τέλος της πρώτης περιόδου και το προβάδισμα (14-22).

Ο Αντρέα Τρινκιέρι αναγκάστηκε να πάρει τάιμ άουτ δέκα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της δεύτερης περιόδου αλλά οι φωνές του για την ευάλωτη άμυνα της ομάδας του δεν έπιασαν τόσο (21-29, 14’). Οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν τον έλεγχο του αγώνα έως και τρία λεπτά πριν το φινάλε του ημιχρόνου (29-38, 17’). Εκεί η δράση του Ουίνστον σε συνδυασμό με διαδοχικές καλές άμυνες έφεραν τους γηπεδούχους σε απόσταση ενός πόντου (37-38ημ.).

Ο Κουμάντζι ήταν άφαντος στο πρώτο ημίχρονο αλλά μπήκε δυναμικά στο δεύτερο δίνοντας σκορ στην Άλμπα, παράλληλα όμως ήταν επιπόλαιος στα φάουλ. Γενικώς στο τρίτο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο προβάδισμα και μάλιστα η Μπάγερν απέκτησε προβάδισμα (47-46) έπειτα από περίπου 20 αγωνιστικά λεπτά, βελτιώνοντας εν μέρει τη σχέση της με το αντίπαλο καλάθι από απόσταση 6.75 μέτρων (58-56).

Η τελευταία περίοδος ήταν και η πιο συναρπαστική. Οι δύο ομάδες συνέχισαν να πηγαίνουν χέρι-χέρι στο σκορ αν και η Άλμπα είχε περισσότερη… λογική στον τρόπο εκτέλεσης. Κι εκεί που έδειξε ότι είχε το πάνω χέρι (71-74, 37’), τέσσερις διαδοχικοί πόντοι του Ουίνστον (75-74) της έδωσαν φιλί ζωής. Μετά από διαδοχικά λάθη, η μπάλα βρέθηκε στα χέρια του Μάοντο Λο στα 5.7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο τελευταίος οργάνωσε υπέροχα, βρήκε τελική πάσα στον Βέσελ και με το κάρφωμα του τελευταίου η Άλμπα απέκτησε το προβάδισμα (75-76), 1.3’’ πριν το τέλος. Στο σουτ της απελπισίας ο Ομπστ έφτασε στα 0/6 τρίποντα!

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 37-38, 58-56, 75-76

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Που αλλού; Στην τρομερή δημιουργία του Μαοντό Λο στην κρισιμότερη επίθεση του αγώνα καθώς είχε την ωριμότητα να δει και την πάσα πέραν του ότι η κίνησή του στην καρδιά της άμυνας της Μπάγερν ήταν μια έξυπνη κίνηση.

Ο MVP: Δίχως δεύτερη κουβέντα, ο Μαοντό Λο.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Βέτσελ δεν έβαλε απλά το νικητήριο καλάθι αλλά έκανε σπουδαία δουλειά στην τελευταία περίοδο.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Κακό παιχνίδι από τον Λούτσιτς, ακόμη χειρότερο από τον Ομπστ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τι άλλο από την πρώτη νίκη της Άλμπα επί της Μπάγερν στην Euroleague. Πριν από το αποψινό παιχνίδι μετρούσε επτά ήττες.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Χάθηκε το μέτρημα στις εναλλαγές στο προβάδισμα στην τελευταία περίοδο. Οι δύο τάπες του Ολίντε επίσης είναι ισχυρό στοιχείο.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Μικρή σημασία έχει αλλά η Μπάγερν είχε νικήσει με 77-79.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Κανονικά η Άλμπα θα έπρεπε να είχε νικήσει ευκολότερα και να μη χρειαζόταν το καλάθι του Βέτσελ στο τέλος. Έπαιξε καλύτερη και κυρίως είχε λογική στο παιχνίδι της σε αντίθεση με το… αντάρτικο της Μπάγερν.