Μαντζούκας: Το... τρικ σαν σέντερ και τα cuts από τις 45 μοίρες

Μαντζούκας: Το... τρικ σαν σέντερ και τα cuts από τις 45 μοίρες

Νίκος Καρφής
Ο Μαντζούκας στο ΟΑΚΑ
Το Gazzetta γράφει για την καθοριστική συμβολή του... σέντερ Μαντζούκα στο διπλό του Παναθηναϊκού κόντρα στη Βιλερμπάν.

Ο Παναθηναϊκός πήρε μια νίκη γοήτρου και για να φτιάξει την ψυχολογία του ενόψει του ντέρμπι που έρχεται για τη Basket League κόντρα στον Ολυμπιακό.

Οι... πράσινοι έφυγαν με το διπλό από το Astroballe κόντρα στη Βιλερμπάν και σίγουρα το μεγάλο κέρδος από αυτό το ματς είναι η παρουσία του Λευτέρη Μαντζούκα που έδωσε σημαντικές λύσεις και στη θέση «5», στην οποία χρησιμοποιήθηκε αρκετά από τον Χρήστο Σερέλη.

Καθοριστική συμβολή σαν σέντερ

Σίγουρα η θέση του Μαντζούκα δεν είναι σε καμία περίπτωση εκείνη του σέντερ. Μιλάμε για ένα power forward με πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο ο ταλαντούχος Έλληνας φόργουορντ έδειξε πως μπορεί να ανταποκριθεί υπό προϋποθέσεις και στη θέση «5». Κόντρα στη Βιλερμπάν ο Σερέλης τον χρησιμοποίησε για μεγάλο χρονικό διάστημα σαν σέντερ. Αυτό έγινε γιατί οι Γιώργος Παπαγιάννης και Αρτούρας Γκουντάιτις χρεώθηκαν με φάουλ.

Ο Χρήστος Σερέλης το... δοκίμασε και το βγήκε με τον Μαντζούκα, αφού ο Λευτέρης στάθηκε εξαιρετικά στο παιχνίδι και έδειξε πως αξίζει να πάρει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στο μέλλον. Άλλωστε το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη να βγάλει παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια και ο Μαντζούκας ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

O Mαντζούκας έμεινε περίπου 20 λεπτά στο παρκέ (τα περισσότερα έπαιξε στο «5») και ήταν εξαιρετικός. Τελείωσε την αναμέτρηση με 9 πόντους, 3/4 δίποντα και 1/1 τρίποντα, ενώ κατέβασε 3 ριμπάουντ και μοίρασε 1 ασίστ, έχοντας 7 στο ranking.

H πεντάδα που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο με Μαντζούκα

Η πεντάδα με Λι, Μπέικον, Γκριγκόνις, Γουίλιαμς και Μαντζούκας ήταν εκείνη με τον δεύτερο περισσότερο χρόνο συμμετοχής στο ματς. Με τον Μαντζούκα στο «5» λοιπόν η συγκεκριμένη πεντάδα πήρε 6:35 λεπτά και είχε +/- με +1. Επίσης σούταρε με 50% δίποντα και τρίποντα, ενώ ήταν και δεύτερη καλύτερη στον τομέα των ριμπάουντ με 6. Πολύ... οικονομική πεντάδα που έκανε τη δουλειά της και βοήθησε το τριφύλλι να φτάσει στην 10η νίκη του μέσα στη σεζόν στη Euroleague.

O Σερέλης θεώρησε πως σε κοντά σχήματα, το τρικ με τον Μαντζούκα στο «5» θα δουλέψει, το τόλμησε και του βγήκε. Ο Έλληνας διεθνής τα πήγε περίφημα στον χρόνο που αγωνίστηκε και έκρυψε όσο μπορούσε την απουσία των Παπαγιάννη και Γκουντάιτις που χρεώθηκαν νωρίς με φάουλ και χρειάστηκε να τραβηχθούν στον πάγκο για κάποιο διάστημα.

Πάντως οποιαδήποτε πεντάδα είχε Μαντζούκα στο παρκέ κόντρα στη Βιλερμπάν, είχε εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας και αυτό δεν είναι τυχαίο και στη νίκη των πράσινων. Καλά τα πήγαν και οι πεντάδες με Μαντζούκα στο «4» και Παπαγιάννη στο «5», ακόμα και αν δεν είδαμε για πολλά λεπτά τον συγκεκριμένο συνδυασμό στο παρκέ.

Tα cuts του Μαντζούκα από τις 45 μοίρες

Τα cuts με Βιλερμπάν

δφ

Ο Μαντζούκας... πλήγωσε την Βιλερμπάν με τα κοψίματα του μέσα στη ρακέτα για να βρει σκορ και με αυτόν τον τρόπο επίθεσης ήταν αψεγάδιαστος. Είχε 3/3 προσπάθειες όπως βλέπουμε και στο γράφημα του Instat και οι Γάλλοι δεν βρήκα αντίδοτο. Έκοβε στο σωστό χρόνο για να πάρει την πάσα και να τελειώσει τη φάση.

Και στις 3 φάσεις που σκόραρε μετά από cut, έγινε ακριβώς το ίδιο. Ξεκίνησε την προσπάθεια του, περιμένοντας στις 45 μοίρες και την κατάλληλη στιγμή που βρήκε το... κενό, μπήκε στη ρακέτα, πήρε την πάσα και πέτυχε το καλάθι. Άλλο ένα τρικ από τον Σερέλη που σίγουρα βοήθησε τον Μαντζούκα να λάμψει.

Ο Έλληνας ψηλός βρήκε και ένα τρίποντο κόντρα στην Βιλερμπάν με pick n' pop. Δηλαδή μετά το screen που έδωσε στον συμπαίκτη του, δεν βυθίστηκε στη ρακέτα για να κάνει το roll, αλλά έμεινε έξω για να επιχειρήσει το τρίποντο και να δικαιωθεί.

Στα επόμενα ματς του Παναθηναϊκού, είναι ευκαιρία να πάρει μεγάλο χρόνο συμμετοχής ο Μαντζούκας. Μόνο να κερδίσει έχει ο Παναθηναϊκός από τη χρησιμοποίηση του, αφού οι... πράσινοι δεν προλαβαίνουν το τρένο των playoffs και δεν θα έχουν πίεση στα ματς που μένουν.

@Photo credits: INTIME