Ολυμπιακός: Δε χαρίζει ούτε τον... πυρετό του

Ολυμπιακός: Δε χαρίζει ούτε τον... πυρετό του
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπάγερν και για το μεγάλο κατόρθωμα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα ήταν υψηλών απαιτήσεων, καταναλώθηκε τεράστιο απόθεμα ενέργειας η οποία έτσι κι αλλιώς έμοιαζε οριακή σε Μιλάνο και Ρόδο. Επίσης η νίκη πρόσφερε όμορφα κι έντονα συναισθήματα στους παίκτες. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός αυτομάτως έβαλε την ταμπέλα «προσοχή λακκούβα» στο ματς με τη Μπάγερν. Προσθέστε και τις απουσίες των Γερμανών που αντίκρισαν οι Πειραιώτες και θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν επιπλέον λόγο χαλάρωσης.

Πως την απέφυγε ο Ολυμπιακός; Με ένα 15-0 στα πρώτα 4 λεπτά. Δεν ήταν η διαφορά πόντων που δημιούργησε. Τέτοιες διαφορές στη φετινή Euroleague έχουν χαθεί δεκάδες φορές. Ήταν ο τρόπος. Έδειξε στη Μπάγερν πως έκανε άδικο κόπο που ταξίδεψε στην Ελλάδα. Από το τζάμπολ την τρομοκράτησε, την έκανε να νιώσει άβολα και άσχημα. Ουσιαστικά της έστειλε το μήνυμα πως για δύο ώρες θα υπέφερε.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα (ή η ομάδα των Αγγελόπουλων όπως προτιμά να την αποκαλούμε, ο 57άχρονος τεχνικός) μέσα από την καθημερινότητά της την τελευταία διετία, έχει φροντίσει πέραν όλων των άλλων, να διαχειρίζεται εξαιρετικά τα συναισθήματα που κουβαλά από το αμέσως προηγούμενο παιχνίδι της. Αυτό ακριβώς έκανε και πριν λίγες ώρες.

Εκπληκτικός στην επίθεση

Δεν ξέρω αν τα κοσμητικά επίθετα και οι χαρακτηρισμοί κοντεύουν να τελειώσουν για τον Ολυμπιακό, αλλά σίγουρα δε χωρά και μεγάλη ανάλυση ένα ματς το οποίο τελειώνει με 102-74. Από την άλλη όπως συχνά αναφέρω τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δεν υπάρχει το «τους… άνοιξε κι έβαλαν 19 τρίποντα». Αντιθέτως υπάρχει το «κυκλοφόρησαν απίστευτα τη μπάλα και έβαλαν 19 τρίποντα».

Στο πρώτο ημίχρονο η επιθετική λειτουργία των «ερυθρόλευκων» ήταν ιδανική. Η άμυνα της Μπάγερν προσπαθούσε να του κόψει τη δημιουργία, όμως η μπάλα κυκλοφορούσε με εκπληκτική ταχύτητα και το ένα ελεύθερο σουτ διαδεχόταν το άλλο. Τα περισσότερα χωρίς καν ντρίμπλα, catch and shoot που λένε και στο χωριό. Στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε και σουτ μετά από ντρίμπλα ή υπό πίεση.

Πίτερς

Ο ρυθμός που βολεύει τον Ολυμπιακό

Εβλεπες στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού τη μπάλα να αλλάζει χέρια με κινηματογραφική ταχύτητα. Μέχρι να γυρίσει ο αμυντικός το βλέμμα του και εν συνεχεία το σώμα του, η μπάλα βρισκόταν ήδη στον αέρα για την επιπλέον πάσα.

Όταν το ματς παίρνει αυτόν τον ρυθμό που εξυπηρετεί τον Ολυμπιακό, δεν υπάρχει σταματημός. Ο Τρινκιέρι παραπονιόταν στον έναν παίκτη του και μόλις γύριζε το κεφάλι έπρεπε να παραπονεθεί σε άλλον. Μάταια ο Ιταλός coach περίμενε να βρει κάπως κουρασμένο τον αντίπαλό του. Οι «ερυθρόλευκοι» άρπαζαν τη μπάλα πρώτοι στο ριμπάουντ, πρώτοι στις διεκδικούμενες κατοχές και γενικά δεν χάρισαν ούτε τον... πυρετό τους στη Μπάγερν.

Γενικά στον Ολυμπιακό δε χαρίζουν το παραμικρό σε οποιονδήποτε αντίπαλό τους. Όπως βέβαια και δεν χαρίζεται και το παραμικρό στους «ερυθρόλευκους».

Εντεκα παίκτες σκόραραν, έντεκα παίκτες έδωσαν τουλάχιστον μία ασίστ, έντεκα παίκτες κέρδισαν τουλάχιστον ένα φάουλ. Πέντε παίκτες σκόραραν διψήφιο αριθμό πόντων εκ των οποίων οι τρεις δεν ξεκίνησαν στο βασικό σχήμα.

ΜακΚίσικ

Ένα μεγάλο κατόρθωμα του Μπαρτζώκα

Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο για τη Μπάγερν. Καιρό τώρα είχα κάτι στο μυαλό μου κι όλο μονολογούσα «άσε να περάσει λίγος καιρός για να είναι πιο ασφαλές το συμπέρασμα». Ε, δεν πάει άλλο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει καταφέρει πολλά πράγματα στον Ολυμπιακό. Εντός κι εκτός παρκέ. Κάτι το οποίο με εντυπωσιάζει και εξηγεί πολλά είναι το εξής… Ο coach καταφέρνει να βελτιώνει συνεχώς την ομάδα χωρίς να αλλάξει τις ισορροπίες, χωρίς να ενοχλήσει το ρόστερ, χωρίς να ενοχλήσει τους ρόλους των παικτών. Αυτό είναι απίστευτα δύσκολο μετά από τόσους μήνες σε έναν οργανισμό.

Η καθημερινότητα, η συνεχής παρουσία των ίδιων και των ίδιων ανθρώπων στους ίδιους χώρους (γήπεδο, αποδυτήρια, γυμναστήριο, αεροπλάνο) συνήθως δημιουργεί μία δυσάρεστη κατάσταση. Τύπου «ρε φίλε βαρέθηκα να σε βλέπω κάθε μέρα. Μπούχτισα». Ο Μπαρτζώκας έχει βρει λοιπόν τον τρόπο να μην υπάρχει αυτή η συνθήκη. Θέλετε λόγω της μικρής διάρκειας προπόνησης που κάνουν; Θέλετε λόγω των λίγων και καίριων πληροφοριών που τους δίνει στο scouting; Θέλετε με τα ρεπό που παρέχει μόλις βρεθεί η παραμικρή «χαραμάδα» για να αλλάξουν παραστάσεις. Προφανώς και όλα αυτά μαζί και προφανώς (ξανά) κι άλλα πολλά που δεν γνωρίζουμε.

ΥΓ: Τρομερή «διαβολοβδομάδα» από Λαρεντζάκη, ΜακΚίσικ και Πίτερς. Ο Σλούκας φάνηκε να βρίσκει ρυθμό με την Μπάγερν, αλλά μία ενόχληση τον κράτησε πίσω. Μακάρι να μη χάσει ματς γιατί τα έχει ανάγκη. Όπως ανάγκη θα τον έχει κι ο Ολυμπιακός από τα μέσα Απριλίου κι έπειτα.

ΥΓ 2: Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, έχει τον καλύτερο προπονητή της Ευρώπης, έχει τον καλύτερο σκόρερ, τον καλύτερο ριμπάουντερ, τον καλύτερο πασέρ, τον καλύτερο σε σύστημα αξιολόγησης και τον καλύτερο στα κλεψίματα. Αυτά όλα δεν του χαρίζουν την Euroleague. Κανείς δεν το ξέρει αυτό. Σίγουρα όμως του χαρίζουν σεβασμό και κυρίως χαρίζουν στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων» ένα δίωρο διασκέδασης και ανεμελιάς.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.