Μονακό: Η τριάδα «ιπποτών» με Τζέιμς, Οκόμπο και Λόιντ

Μονακό: Η τριάδα «ιπποτών» με Τζέιμς, Οκόμπο και Λόιντ
Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Πριγκιπάτο για την αναμέτρηση με τη Μονακό και το Gazzetta στέκεται στην τριάδα Μάικ Τζέιμς, Έλι Οκόμπο και Τζόρνταν Λόιντ που μπορεί και ελέγχει μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού των Μονεγάσκων.

Σε ένα σκηνικό που δεν θυμίζει πολλά από τα γήπεδα της Ευρώπης, το Gaston Medecin ανοίγει τις «πύλες» του και η Μονακό υποδέχεται τον Παναθηναϊκό για την αναμέτρηση της 27ης αγωνιστικής, ως η πρώτη αποστολή μίας ακόμη «διαβολοβδομάδας».

Οι «πράσινοι» μπορεί να μην έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον, όμως το κίνητρο βάσει και των όσων δήλωσε ο Ματέους Πονίτκα παραμένει ψηλά. Στον συγκεκριμένο αγώνα η… αποστολή του Πολωνού, ως ένα από τα μεγαλύτερα όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα του ο Χρήστος Σερέλης, αλλά και των συμπαικτών του είναι να περιορίσουν μία από τις ομάδες υψηλών ταχυτήτων που διαθέτει μία πολύ δυνατή τριάδα «ιπποτών».

Μάικ Τζέιμς, Έλι Οκόμπο και Τζόρνταν Λόιντ συνθέτουν ιδανικά τη γραμμή της περιφέρειας και «ντύνουν» το πλάνο του Σάσα Ομπράντοβιτς, ο οποίος τους δίνει μερικά στοιχεία από το πινακάκι του και τους δίνει χώρο να ξελιχθούν. Το περασμένο καλοκαίρι τα ερωτηματικά για το πώς θα μπορούσαν να… κουμπώσουν οι νεοφερμένοι δίπλα στον άλλοτε γκαρντ του Παναθηναϊκού ήταν αρκετά, όμως οι υποχωρήσεις από κάθε πλευρά ήταν ικανές για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να συνυπάρξουν αρμονικά πάνω στο παρκέ.

f

Το iso σε υψηλά στάνταρ

Οι Μονεγάσκοι είναι μία ομάδα που διατηρεί ψηλά τον ρυθμό της με 81.7 κατοχές ανά αγώνα, ούσα στην πρώτη οκτάδα της σχετικής λίστας της διοργάνωσης μετά και τα 27 παιχνίδια που έχει κληθεί να δώσει, ενώ οι καταστάσεις «απομόνωσης» είναι το στοιχείο που ο Ομπράντοβιτς εντάσσει έντονα στο παιχνίδι του. Πως να μην το κάνει, άλλωστε, όταν έχει να διαχειριστεί παίκτες που «εκφράζονται» με αυτόν τον τρόπο.

Όσο η Μονακό αρέσκεται να εκδηλώνεται στο παρκέ με στιγμές ενστίκτου έχοντας στο ρόστερ της μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής «ταυτότητας», ο Μάικ Τζέιμς απολαμβάνει τη μεγαλύτερη ελευθερία. Ο 31χρονος γκαρντ μετρά αρκετά λεπτά στα ευρωπαϊκά γήπεδα ώστε να αντιληφθεί κανείς πως ιδιαίτερα στην καλή του μέρα μπορεί να διασπάσει κάθε άμυνα είτε από την περιφέρεια είτε βάζοντας την μπάλα στο παρκέ και «χτυπώντας» στα πόδια των αντιπάλων του. Με την επιλογή του να είναι γνωστή και την κίνησή του όχι να περιορίζεται στη δεξιά πλευρά αλλά να εμφανίζεται περισσότερο σε αυτή.

ε
Το iso του Μάικ Τζέιμς

Όταν ο Τζέιμς επιλέξει να επιτεθεί με iso (το επιλέγει κατά 33.5%, άρα κάτι παραπάνω από 1 στις 3 επιθέσεις όταν η μπάλα είναι στα χέρια του εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο) προσφέρει 5.7 πόντους σε ισάριθμες κατοχές δίνοντας μεγάλη ώθηση στην παραγωγή της Μονακό, έχοντας ωστόσο αναπτύξει και την ικανότητά του να πασάρει και πέρα από τους 17 πόντους που εμφανίζει μέσο όρο, είναι υπεύθυνος και για 11.9 ακόμη ανά παιχνίδι (με 4.9 ασίστ).

Το ρεπερτόριο του Έλι Οκόμπο δεν ξεφεύγει πολύ από εκείνο του συμπαίκτη του. Με μία πιο… ντελικάτη κίνηση, ο Γάλλος άσσος επιλέγει κατά βάση να «εκθέσει» την ικανότητα του αντιπάλου που τον μαρκάρει και να επιτεθεί αντιμετωπίζοντάς τον σε 1 vs 1 παιχνίδι. Σε τέτοιες καταστάσεις ο Οκόμπο μπορεί να προσφέρει 2.7 πόντους σε 2.8 κατοχές, ίδιο νούμερο με το σκοράρισμά του όταν θα πάρει το σκριν από τον ψηλό για να ολοκλήρώσει τη φάση ως handler στο pick n’ roll (2.7 ανά 2 κατοχές).

e

Στο δίδυμο αυτό, προστέθηκε και η φύση του Τζόρνταν Λόιντ, ο οποίος κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ επιβεβαίωσε πως έχει επιστρέψει πλήρως στα δικά του «θέλω» μετά και τον τραυματισμό του που του στέρησε αρκετά παιχνιδια μεσούσης της σεζόν. Ο έτερος Αμερικανός της παρέας των Μονεγάσκων έρχεται να «κουμπώσει» στα δεδομένα της ομάδας του και την υψηλή αποδοτικότητα σε catch n’ shoot επιθέσεις. Η προσφορά του είναι πολυδιάστατη, ωστόσο είναι η ιδανική επιλογή ώστε να εκμεταλλευτεί την κίνηση της μπάλας από τους συμπαίκτες του και με τα κλάσματα δευτερολέπτου που θα του δώσει η αντίπαλη άμυνα να σκοράρει 2 πόντους ανά 1.2 κατοχές σε σουτ χωρίς ντρίπλα.

d
To catch n' shoot shot chart του Λόιντ

Σαφώς δύο ή τρεις παίκτες δεν μπορούν να αποτελέσουν τα μοναδικά κομμάτια ενός παζλ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο Χρήστος Σερέλης κατά την αναχώρηση του Παναθηναϊκού, ωστόσο η εν λόγω τριάδα έχει μετατρέψει σε…σπαζοκεφαλιά την αντιμετώπισή της και οι «πράσινοι» καλούνται να βρουν τα κλειδιά.