Βιλερμπάν - Εφές 89-90: Ο Κλάιμπερν το αφιέρωσε στα θύματα του σεισμού (vid)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Με 4/4 βολές και ένα κλέψιμο του Γουίλ Κλάιμπερν η Αναντολού Εφές έφυγε νικήτρια από τη «Αστρομπάλ», επικράτησε με 90-89 της Βιλερμπάν.

Η Αναντολού Εφές χρειάστηκε ένα σερί στο φινάλε της 3ης περιόδου για να φύγει με τη νίκη από την έδρα της Βιλερμπάν (90-89), σε μία αναμέτρηση όπου απουσίασε ο Βασίλιε Μίτσιτς και όπως μαρτυρά το τελικό σκορ, κρίθηκε στο φινάλε.

Η Εφές, η οποία αγωνίστηκε με μαύρες φανέλες, λόγω του πένθους για τα θύματα του σεισμού, είχε ως ήρωα της τελευταίας στιγμής τον Γουίλ Κλάιμπερν.

Τέσσερις από τους 20 πόντους του ήρθαν στα τελευταία δεύτερα με εύστοχες βολές, ενώ ο Αμερικανός έκανε και το καθοριστικό κλέψιμο στην τελευταία κατοχή της Βιλερμπάν.

Το ματς

Η αναμέτρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει από την 3η περίοδο. Μέχρι εκείνο το σημείο τα πάντα διέθεταν μία ισορροπία. Και καμία ομάδα δεν μπορούσε να εξασφαλίσει διαφορά ικανή να τη χρίσει φαβορί για τη νίκη. Η Βιλερμπάν κατάφερε να προηγηθεί με 56-50 (23') για τη μεγαλύτερη υπέρ της διαφορά, όμως η Εφές δεν έμεινε άπραγη. Ακόμη και αν ο Βασίλιε Μίτσιτς ήταν εκτός αγώνα λόγω τραυματισμού.

Με το σκορ στο 61-59 υπέρ των Γάλλων, η τριπλέτα Λάρκιν, Ζίζιτς και Κλάιμπερν ανέλαβε δράση. Η Εφές έκανε σερί 13-0 για το 72-61 υπέρ της. Και σε αυτό το διάστημα ο Κλάιμπερν είχε 6 πόντους, ο Ζίζιτς 4 και ο Λάρκιν το τελευταίο σουτ του δεκαλέπτου, ένα τρίποντο.

Δύο απανωτά τρίποντα, στο ξεκίνημα της 4ης, από τους Πον και Μάθιους, έβαλαν ξανά τη Βιλερμπάν στο ματς. Και λίγο αργότερα, ένα φόλοου του Φαλ έφεραν τη διαφορά στο -4 (77-73).

Η αντεπίθεση της Βιλερμπάν

Με μπόλικη υπομονή στην επίθεση και καλές άμυνες, η Εφές κατάφερε να ξεφύγει ξανά (82-73), όμως τα δύο μεγάλα επιθετικά όπλα των Γάλλων, πρώτα ο Ντε Κολό και μετά ο Μποστ έκαναν το σκορ 82-77. Και μετά ήρθε ο Ομπασοχάν. Σε μία φάση έκανε το κλέψιμο, ξέφυγε από την τουρκική άμυνα με ραχιαία ντρίπλα και τελείωσε εντυπωσιακά τη φάση για το καλάθι 82-80. Με τον Ντε Κολό, με λέι απ να φέρνει το...Χ.

Το ματς αρχίζει ξανά. Και απομένουν 3:33 για το τέλος. Η Εφές... πέταξε στα σκουπίδια δύο επιθέσεις, η Βιλερμπάν είπε... ευχαριστώ. Ο Ντε Κολό συνέχισε το κρεσέντο του και με ένα μακρινό δίποντο πρόσφερε στην ομάδα του +3 (86-83). Στην προσπάθειά του, μάλιστα, πάτησε πάνω στο πόδι του Μπράιαντ και γύρισε ο αστράγαλός του, αλλά συνέχισε να παίζει.

Ο Ελάιτζα Μπράιαντ έδωσε ανάσα στην Εφές, εύστοχο τρίποντο και 86-86 στο όριο του ενός λεπτού. Ο Ντι Μποστ απάντησε με μεγάλο τρίποντο για το 89-86, με τον Κλάιμπερν να μειώνει με 2/2 βολές (89-88). Ο Μποστ αστόχησε και ο Κλάιμπερν πήγε ξανά στις βολές. Η πρώτη ήταν εύστοχη, το ίδιο και η δεύτερη (90-89).

Η Βιλερμπάν είχε 5.5 δεύτερα στη διάθεσή της. Ο Κλάιμπερν αποδείχτηκε ο παίκτης του αγώνα, κλέψιμο στην τελευταία φάση και η νίκη στην Εφές.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο φινάλε με τις 4/4 βολές του Κλάιμπερν και την καλή άμυνα στην απέλπιδα προσπάθεια της Βιλερμπάν.

Ο MVP: Ο Γουίλ Κλάιμπερν. Δεν είναι μόνο οι 20 πόντοι του (3/4 διπ., 2/5 τριπ., 8/11 βολές), είχε 1 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 34:56 στο παρκέ.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Αρκετοί, ο Λάρκιν είχε 16 πόντους, ο Μπομπουά 12 και ο Μπράιαντ 14 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Από τα χέρια του Ντι Μποστ (7π., 6 ασίστ, 2 κλεψίματα) κρίθηκαν οι δύο τελευταίες κατοχές. Το φάουλ πάνω στον Κλάιμπερν και το κλέψιμο της μπάλας από τον παίκτη της Εφές, με τον Μποστ να έχει την κατοχή.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 11/22 τρίποντα της Εφές (50%).

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Αναντολού Εφές είχε επικρατήσει στην Κωνσταντινούπολη με 78-72.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Βιλερμπάν πάλεψε το ματς μέχρι το τέλος. Είχε τα αποθέματα να γυρίσει από το -11 στο ξεκίνημα της 4ης, προηγήθηκε, αλλά στο φινάλε ήταν θέμα ποιότητας. Και η Εφές διαθέτει μπόλικη απ' αυτή.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-23, 49-45, 61-72, 89-90

@Photo credits: Anadolu Efes SK twitter

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.