Ερυθρός Αστέρας - Άλμπα 72-87: Του έδωσε ένα κα-ΛΟ μάθημα στο Βελιγράδι (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Η... αδιάφορη Άλμπα είχε σε εξαιρετική βραδιά τον Μαοντό Λο και επικράτησε μέσα στο Βελιγράδι του Ερυθρού Αστέρα με 87-72 «βάζοντας» παράλληλα και «φρένο» στους Σέρβους στην προσπάθεια για είσοδο στα φετινά playoffs.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί περίμεναν μια... εύκολα επικράτηση του Ερυθρού Αστέρα απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου. Άλλωστε το βαθμολογικό κίνητρο το είχαν οι Σέρβοι και όχι η γερμανική ομάδα.

Παρόλα αυτά η Άλμπα έπαιξε εξαιρετική άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο, περιόρισε τους γηπεδούχους σε 33 πόντους (σ.σ. οι περισσότεροι στο τέλος όταν είχαν τα πάντα κριθεί) και έχοντας τον Μαοντό Λο σε φοβερό βράδυ (24π., 3ασ., 3κλ.) κατάφερε να αποδράσει από το Βελιγράδι και να «ξεκολλήσει» από τις έξι νίκες.

Στον αντίποδα αυτή η ήττα κρατάει... πίσω τον Ερυθρό Αστέρα στο «κυνήγι» της οκτάδας, Οι γηπεδούχοι είχαν μόλις 5/28 τρίποντα και ήταν το στατιστικό που τους «πλήγωσε» περισσότερο.

Το ματς

Αν και στο πρώτο πεντάλεπτο οι δύο ομάδες ήταν αρκετά προσεκτικές, ειδικά στις άμυνές τους, στη συνέχεια ο Ερυθρός Αστέρας άρχισε να «χαϊδεύει» το πόδι στο γκάζι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο λεπτά πραγματοποίησε επιμέρους σκορ 16-4 με το οποίο μετέτρεψε το «ρευστό» 9-8 του 6' σε 25-12 τρία λεπτά αργότερα και λίγο πριν ο Μάτισεν με δικό του τρίποντο έκλεισε την 1η περίοδο στο 25-15. Στην 1η περίοδο οι γηπεδούχοι είχαν 6/9 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 4/5 βολές, 4 ασίστ για 2 λάθη, ενώ η Άλμπα 5/6 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/2 βολές αλλά και 8 λάθη.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σταθερά «διψήφιο» προβάδισμα (32-20 στο 12' και 37-27 στο 15') στο πρώτο μισό του β' δεκαλέπτου αλλά ένα σερί της Άλμπα από τους Προσίντα, Βέτζελ και Ολίντε ήταν αρκετό για να φέρουν την ομάδας σε απόσταση δύο κατοχών (37-33 στο 17') ενώ έκλεισαν το ημίχρονο με το σκορ στο 44-39 υπέρ του Ερυθρού Αστέρα. Ο Βιλντόζα οδηγούσε την ομάδα του στο σκοράρισμα (10π.) ενώ από πλευράς Άλμπα είχε ξεχωρίσει ο Ολίντε (11π.) Οι δύο ομάδες είχαν εξαιρετικά πσοοστά στα δίποντα (12/19 ο Αστέρας και 14/18 η Άλμπα) αλλά οι Γερμανοί πλήρωναν τα 12 λάθη του α' μέρους.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων η Άλμπα δεν έμεινε μόνο στην προσπάθεια της δεύτερης περιόδου για την ανατροπή, αλλά ξεκίνησε το ίδιο δυναμικά και στο τελευταίο ημίχρονο έχοντας σερί 6-0 για το πρώτο προσπέρασμα με 44-45. Και να 'ταν μόνο αυτό; Η Άλμπα κρατούσε τα ηνία του αγώνα και έλεγχε απόλυτα το ματς στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια της 3ης περιόδου (57-59 στο 27').

Παρόλα αυτά το δεκάλεπτο έκλεισε με την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς να είχε το ελαφρύ προβάδισμα με 61-60, σ' ένα ματς που είχε πάρει την μορφή του... πραγματικού θρίλερ. Από τους γηπεδούχους είχαν ανεβάσει την απόδοσή τους οι Ιβάνοβιτς, Πετρούσεφ και Μίτροβιτς, ενώ από την γερμανική ομάδα την σκυτάλη είχε πάρει ο Μαοντό Λο.

Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν την τελευταία περίοδο όπως ακριβώς και την 3η καθώς πήραν για πρώτη φορά προβάδισμα με επτά πόντους διαφορά (61-68 στο 33'). Μια διαφορά την οποία έφτασε και στο +14 (65-79) στο 36' δια χειρός του φοβερού και τρομερού Μαοντό Λο, ο οποίος είχε πάρει την κατάσταση στα χέρια του στο δεύτερο μισό του αγώνα στο Βελιγράδι. Έκτοτε ήταν πολύ αργά για τον Ερυθρό Αστέρα να αντιδράσει και να επιστρέψει στο ματς γνωρίζοντας μια οδυνηρή ήττα στην προσπάθεια που κάνει για να προλάβει τα φετινά playoffs.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Άλμπα ήταν εξαιρετική στην άμυνά της στο δεύτερο μισό του αγώνα. Περιόριοσε τα ατού των γηπεδούχων, σταμάτησε τα περιφερειακά σου των Νέντοβιτς (1/9τρ.) και Ντόμπριτς (1/7τρ.) και άνοιξε τον δρόμο για την τελική επικράτηση. Συνυπολογίστε και το πολύ καλό ποσοστό στα δίποντα με 27/41 και 66%.

MVP: Ο Μαοντό Λο έκανε όλη τη ζημιά στον Ερυθρό Αστέρα έχοντας 24 πόντους με 6/7 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 3/3 βολές, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Σταθερός στο ματς ο Ολίντε (13π., 7ριμπ.) ενώ πολύ καλή ήταν και η παρουσία του Προσίντα.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Τηρουμένων των αναλογιών η τριάδα των Βιλντόζα, Νέντοβιτς και Ντόμπριτς με τα 3/22 τρίποντα, στέρησε από τον Ερυθρό Αστέρα το δικαίωμα να πλησιάσει στη νίκη.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Άλμπα Βερολίνου - Ερυθρός Αστέρας 84-88

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η αστοχία στα τρίποντα των γηπεδούχων (5/28) και η.,.. ευστοχία των φιλοξενούμενων στα δίποντα (27/41).

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Μετά το 15' ο Ερυθρός Αστέρας σταμάτησε να παίζει. Από τη στιγμή που η Άλμπα «επέστρεψε» γρήγορα από το -12 κατάφερε να βρει ψυχολογία μέσα από την άμυνά της και να κάνει άνω -κάτω του γηπεδούχους στο β' ημίχρονο.

Τα δεκάλεπτα: 25-15, 44-39, 61-60, 72-87.

"""

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.