Αρμάνι Μιλάνο - Παναθηναϊκός 78-76: Νέα αρχή, μεγαλύτερη προσπάθεια, αλλά... ίδιο αποτέλεσμα

Γιώργος Κούβαρης
Ο Παναθηναϊκός με τον Χρήστο Σερέλη στον πάγκο ήταν υπέρ του δέοντος ανταγωνιστικός στο Μιλάνο ωστόσο πλήρωσε την έλλειψη δεύτερου σέντερ με αποτέλεσμα ο Μπράντον Ντέιβις να κάνει... πάρτι στην «πράσινη» ρακέτα οδηγώντας την Αρμάνι στη νίκη με 78-76. Ο Μπέικον αστόχησε στο σουτ της ισοφάρισης.

Ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία του στο Μιλάνο, στάθηκε επάξια απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο, πήγε κόντρα στα προβλήματά του, αλλά στο τέλος δεν μπόρεσε να πιει νερό από την ιταλική πηγή. Δύο άστοχα σουτ του Μπέικον, ένα αχρείαστο φάουλ του Παπαγιάννη έμελλε να ήταν οι λεπτομέρειες οι οποίες καθόρισαν τον τελικό νικητή.

Αν μη τι άλλο το πρόσημο ήταν θετικό στο ντεμπούτο του Χρήστου Σερέλη καθώς οι «πράσινοι» έπαιξαν πολύ καλύτερα σε σχέση με τα όσα είχαν παρουσιάσει στα περισσότερα ματς της φετινής σεζόν και μάλιστα έχοντας πέντε παίκτες εκτός αγωνιστικής δράσης με αποτέλεσμα να μειωθεί το rotation και να μην υπήρχαν οι απαιτούμενες λύσεις.

Ακόμα και έτσι ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε τη νίκη έως και το τέλος. Μάλιστα θα μπορούσε να στείλει το παιχνίδι και στην παράταση, αλλά το σουτ του Μπέικον δεν βρήκε στόχο. Ο Ντέρικ Γουίλιαμς ήταν εξαιρετικός με 21 πόντους και εξαιρετικά ποσοστά (4/4 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 4/4 βολές), ο Λι έδωσε λύσεις (13π., 6ασ.), ενώ ο Μπέικον κράτησε τον Παναθηναϊκό στο 3ο δεκάλεπτο, αλλά αποδείχθηκε... μοιραίος στο τέλος.

Στον αντίποδα ο Μπράντον Ντέιβις εκμεταλλεύτηκε την υπεροπλία του απέναντι στα πολλά προβλήματα των «πρασίνων» και ήταν εκείνος ο οποίος έμελλε να «αποφασίσει» για τον τελικό νικητή.

Το ματς

Ιδιαίτερα «ορεξάτος» ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός το ματς στο «Mediolanum Forum» με τον Σερέλη να επιλέγει μια πιο... αμυντική πεντάδα στα γκαρντ (με Λι και Πονίτκα) αλλά παρόλα αυτά να βρίσκει και τις επιθετικές λύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «πράσινοι» μπήκαν καλύτερα στο παιχνίδι και βρέθηκαν να προηγούνται με 8-13 στο 5' και με 11-15 στο 9'. Ο Ντέρικ Γουίλιαμς ήταν η αξιόπιστη λύση του Παναθηναϊκού στην επίθεση έχοντας στο πρώτο δεκάλεπτο 9 πόντους με 2/2 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 2/2 βολές ενώ αν δεν υπήρχαν τα χαμένα ριμπάουντ στην «πράσινη» ρακέτα θα είχε μεγαλύτερο προβάδισμα από το 20-21. Μάλιστα στην 1η περίοδο ο Παναθηναϊκός είχε 8/8 δίποντα (!) αλλά μόλις 1/5 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα. Ακόμα έτσι μπόρεσε να ελέγξει το ματς έχοντας περιορίσει την Αρμάνι σε 8/17 σουτ και 4 λάθη.

Βέβαια στη συνέχεια οι παίκτες του Μεσίνα ανέβασαν την ένταση στην άμυνά τους ενώ εκμεταλλεύτηκαν τα 2 φάουλ του Παπαγιάννη. Πώς; Ο Γουίλιαμς όσο καλός και αν ήταν στην επίθεση αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην άμυνα από τον Μπράντον Ντέιβις και κάπως έτσι η ιταλική ομάδα πραγματοποίησε επιμέρους 12-2 παίρνοντας το προβάδισμα με +8 πόντους (36-28) στο 15'. Δύο σερί τρίποντα του Γουίλιαμς έφεραν τον Παναθηναϊκό σε απόσταση μίας κατοχής (36-34 στο 16') και παρά το νέο +6 της Αρμάνι (40-34 στο 17') οι «πράσινοι» έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο στην μικρότερη δυνατή διαφορά (40-39).

Σε αυτό το διάστημα το «τριφύλλι» είχε 10/14 δίποντα, 5/18 τρίποντα, 4/5 βολές, 11-5 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα και 5 λάθη με τον Γουίλιαμς να σταματάει στους 17 πόντους με 6/9 εντός παιδιάς και 2/2 βολές. Στον αντίποδα οι γηπεδούχοι είχαν μετρήσει 12/23 δίποντα, 5/12 τρίποντα, 1/1 βολή, 12-7 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 τάπες και 5 λάθη. Ο Μπράντον Ντέιβις (8π., 3ριμπ., 2ασ.) είχε κάνει την μεγαλύτερη ζημιά με τον Στέφανο Τόνουτ να ήταν άκρως αποτελεσματικός με 11 πόντους (4/5δίπ., 1/2τρ.).

Ο Παναθηναϊκός παρέμενε μέσα στο παιχνίδι ωστόσο ο Παπαγιάννης χρεώθηκε από νωρίς με 3ο φάουλ και έπρεπε να αποσυρθεί στον πάγκο καθώς ήταν ο μοναδικός σέντερ της ομάδας. Αναγκαστικά οι «πράσινοι» χρησιμοποίησαν «κοντό» σχήμα με τον Μαντζούκα στο «τέσσερα» και τον Γουίλιαμς στο «πέντε» και από τη στιγμή που δεν υπήρχε ο κυρίαρχος σέντερ, κάτι κέρδιζαν και... κάτι έχαναν. Η Αρμάνι το εκμεταλλεύτηκε και βρέθηκε ξανά σε απόσταση επτά πόντων (55-48 στο 25') με τον Νέιπιερ να ανεβάζει την απόδοσή του και να ευστοχεί (μεταξύ άλλων) σε.. όσα τρίποντα δεν είχε ευστοχήσει καθ' όλη τη διάρκεια της Euroleague.

Η διαφορά έφτασε και στους +8 πόντους για λογαριασμό των γηπεδούχων (61-53 στο 28') με τους παίκτες του Μεσίνα να είχαν βρει το χέρι τους. Οι «πράσινοι» κρατήθηκαν κοντά στο σκορ (64-60) με τη λήξη του 3ου δεκαλέπτου έχοντας 16/22 δίποντα αλλά μόλις 7/24 τρίποντα. Ο Μπέικον είχε ανέβει επιθετικά την ώρα που η Αρμάνι μέτρησε 19/31 δίποντα και 8/20 τρίποντα.

Παρά τα προβλήματα που είχαν οι «πράσινοι», παρά την αστοχία στα σουτ τριών πόντων, παρά το γεγονός ότι έπαιζαν με... έναν σέντερ (και αυτόν φορτωμένο με φάουλ) κατάφεραν να μείνουν μέσα στο παιχνίδι και να διεκδικήσουν τη νίκη (72-70 στο 36'). Ο Ντέρικ Γουίλιαμς ήταν εκείνος που προσπαθούσε να κάνει την διαφορά για την ομάδα του αλλά στην αντίπερα όχθη υπήρχε ο Μπράντον Ντέιβις ο οποίος είχε συνεχίσει να κυριαρχεί στη ρακέτα του Παναθηναϊκού. Στο 37' η Αρμάνι είχε διαφορά 6 πόντων (76-70) με τον Αμερικανό σέντερ να έμοιαζε... ανίκητος και χωρίς αντίπαλο.

Ακόμα και έτσι η ελληνική ομάδα πάλεψε έως το τέλος για την ανατροπή και τη νίκη. Ένα καλάθι του Μπέικον μείωσε σε 76-73 ενώ στην αμέσως επόμενη επίθεση η Αρμάνι έκανε λάθος και ο Λι με τρίποντο στο 39' έφερε το ματς στα ίσια (76-76). Μάλιστα ο Μπέικον είχε την ευκαιρία να δώσει προβάδισμα με τρεις πόντους αλλά το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο και στα 11'' ο Μέλι με 2/2 βολές έγραψε το 78-76 για λογαριασμό της Αρμάνι. Την τελευταία επίθεση ανέλαβε ο Μπέικον αλλά το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο για την παράταση.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Αφενός η Αρμάνι εκμεταλλεύτηκε τα πολλά «κενά» στην «πράσινη» ρακέτα ελλείψει δεύτερου σέντερ χάρη στον εξαιρετικό Μπράντον Ντέιβις, ενώ ο Παναθηναϊκός αστόχησε σε κάποια κρίσιμα σουτ στο τέλος με τον Μπέικον για να γείρει τη πλάστιγγα υπέρ του.

MVP: Ο Μπράντον Ντέιβις έκανε... πάρτι στο καλάθι του Παναθηναϊκού έχοντας 16 πόντους με 8/11 δίποντα, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Σαμπάζ Νέιπιερ ήταν εξαιρετικός με 16 πόντους και 4/8 τρίποντα, ενώ πολλές λύσεις πρόσφερε ο Μέλι (14π., 7ριμπ.) ο οποίος και έγραψε το τελικό σκορ με τις 2/2 βολές στα τελευταία 11''.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Ματ Τόμας δεν βρήκε τον χώρο που ήθελε και τελείωσε το ματς με 2/7 σουτ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Παναθηναϊκός – Αρμάνι Μιλάνο 90-77 (παράταση) .

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το κρίσιμο και άκρως αχρείαστο φάουλ του Παπαγιάννη στον Μέλι στα 11'' πριν από το τέλος. Ο Έλληνας σέντερ είχε «κλειδώσει» το χέρι του Ιταλού φόργουορντ και αντί να πάει η μπάλα στα χέρια του Μπέικον με το σκορ στο 76-76 προκειμένου να είχαν οι «πράσινοι» την τελευταία επίθεση, «χαρίστηκαν» οι βολες στον Μέλι.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα +12 ριμπάουντ της Αρμάνι (40 έναντι 28) και το κακό ποσοστό του Παναθηναϊκού στα τρίποντα με 26%.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος σε σχέση με τα περισσότερα από τα φετινά ματς. Έπαιξε πιο ορθολογικά, είχε καλύτερη ψυχολογία (και φάνηκε) και σε καμία περίπτωση δεν θύμισε το προηγούμενο... συνονθύλευμα που βρισκόταν στο -20 στο «πιτς φυτίλι». Αν μη τι άλλο έδειξε να μπαίνει σε καλύτερο φεγγάρι μετά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και έδωσε υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 40-39, 64-60, 78-76.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.