Αρμάνι: Ο Μπάρον προσπαθεί να τη σώσει αλλά αυτή... δε σώζεται

Αρμάνι: Ο Μπάρον προσπαθεί να τη σώσει αλλά αυτή... δε σώζεται

Δημήτρης Οικονόμου
Αρμάνι: Ο Μπάρον προσπαθεί να τη σώσει αλλά αυτή... δε σώζεται
Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει με νέο προπονητή τον Χρήστο Σερέλη στο Μιλάνο για να αντιμετωπίσει την Αρμάνι και το Gazzetta με τη βοήθεια του InStat εξηγεί πως οι Ιταλοί έφτασαν στον... βυθό της EuroLeague παρά τα εντυπωσιακά πεπραγμένα του Μπίλι Μπάρον.

Ήταν 20 Ιανουαρίου όταν ο Ετόρε Μεσίνα παραδέχτηκε την αποτυχία της φετινής Αρμάνι. Τότε η Βιλερμπάν είχε καταφέρει να επικρατήσει στην έδρα των Ιταλών και ο κόουτς των Μιλανέζων ανέφερε πως η σεζόν για αυτούς έχει τελειώσει.

Μία ομάδα που στην αρχή της σεζόν ήταν ανάμεσα στους διεκδικητές μίας θέσεως στο Final-4, απέδειξε στο παρκέ πως όλα αυτά ήταν απλώς ασκήσεις επί χάρτου. Η πράξη απέδειξε πως η Αρμάνι όχι απλώς δε θα διεκδικήσει κάτι τέτοιο, αλλά... βολοδέρνει στις τελευταίες θέσεις της EuroLeague με ρεκόρ 8-15, χρωστώντας ένα παιχνίδι απέναντι στη Φενέρμπαχτσε μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία.

Ο Παναθηναϊκός αριβάρει στο Μιλάνο με απουσίες μεν, αλλά έχει να αντιμετωπίσει μία ομάδα που περνάει διαρκώς κάτω από τον πήχη των προσδοκιών, όπως αποδείχτηκε και πρόσφατα με τον αποκλεισμό από την Μπρέσια στον προημιτελικό του Final-8.

Εντελώς διαφορετικός ρυθμός και αστοχία από το τρίποντο

Κοιτάζοντας μονάχα το ρόστερ της Αρμάνι, είναι αδύνατο να πιστέψεις πως αυτή η ομάδα δεν καταφέρνει να σουτάρει με συνέπεια από την περίμετρο. Η απουσία του Πάνγκος και του Ντατόμε αφαίρεσε δύο σταθερές από το τρίποντο, κάτι που κάνει την ομάδα του Μεσίνα... φτωχό συγγενή σε αυτόν τον τομέα.

Το 32.8% που εκτελούν οι Ιταλοί τους φέρνει πάνω-κάτω εκεί που είναι και στην κατάταξη της EuroLeague. Το ποσοστό της Αρμάνι είναι 16ο σε ολόκληρη τη διοργάνωση, ήτοι 3η χειρότερη ομάδα όσον αφορά το μακρινό σουτ.

shot chart
Το shot chart της Αρμάνι από το τρίποντο στην EuroLeague

Η απουσία ενός γκαρντ που θα παίρνει σωστές αποφάσεις οδηγεί αυτόματα σε κακές επιλογές. Ο Μεσίνα λατρεύει να παίζει σε έναν ρυθμό χαμηλό, βασιζόμενος στο πέντε εναντίον πέντε. Οι Ιταλοί παίζουν με 80.3 κατοχές ανά παιχνίδι, όντας 15οι στον τομέα αυτόν (ο Παναθηναϊκός με 83.3 είναι 4ος), κάτι που σημαίνει ότι έχουν εγκαταλείψει το transition. Αν σε αυτό προσθέσει κάποιος το κάκιστο μακρινό σουτ, αντιλαμβάνεται γιατί η Αρμάνι είναι η τελευταία ομάδα στο Offensive Rating της EuroLeague.

Εκτός όλων των άλλων, η απουσία του Πάνγκος αφαίρεσε και την απειλή μετά από ντρίπλα. Ο Μήτρου-Λονγκ είναι περισσότερο off-ball σουτέρ, ενώ ο Χολ δυσκολεύεται να βρει τον εαυτό του. Οι Ιταλοί σουτάρουν με 14/69 (20.2%) από το pick n' roll και 14/51 (27.4%) μετά από iso. Το 56.9% που μετράει στο true shooting % τη φέρνει μοιραία τελευταία στην EuroLeague.

Ο Μπάρον το παλεύει μόνος του

Ένα όνομα είναι αυτό που βγαίνει στον... αφρό για την Αρμάνι, αυτό του Μπίλι Μπάρον. Ο σουτέρ των Ιταλών είναι ο μοναδικός που σώζεται σε αυτό το ρόστερ και παρουσιάζει εντυπωσιακά νούμερα παρά την προβληματική λειτουργία της ομάδας.

Ο Μπάρον είναι κλασικός... μπόμπερ που κινείται ως σκιά στα σκριν μακριά από την μπάλα και χρειάζεται κλάσματα δευτερολέπτου για να εκτελέσει. Ο μοναδικός που σουτάρει με πάνω από 40% στο τρίποντο, 41.6% για την ακρίβεια αλλά και 61% από το δίποντο.

Το πιο εντυπωσιακό από τα νούμερά του είναι οι 1.42 που παράγει ανά κατοχή πίσω από τα σκριν. Τον κυριότερο τρόπο δηλαδή με τον οποίον έρχονται οι επιθέσεις του, αφού έτσι εκτελεί το 21.3% των κατοχών του. Οι σουτέρ παρουσιάζουν πάντοτε μεγάλα νούμερα στον συγκεκριμένο τομέα, με τον Μπάρον να βρίσκεται εκεί ψηλά στους μέσους όρους, παρά την τραγική επιθετική λειτουργία και το spacing της Αρμάνι. Άλλωστε είναι και ο μοναδικός που σώζει κάπως το ποσοστό της ομάδας του σε catch n' shoot καταστάσεις, με 1.53 πόντους ανά κατοχή.

shot chart
Το Shot chart του Μπάρον στην EuroLeague

Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να σώσει μόνος του αυτό που παρουσιάζουν οι παίκτες του Μεσίνα, παρότι προσπάθησε με μεγάλα σουτ στο φινάλε του προημιτελικού για το Coppa Italia. Ο Παναθηναϊκός του Σερέλη έχει μεν αρκετά προβλήματα αλλά και μία από τις πιο βατές αντιπάλους που θα μπορούσε να βρει στο νέο του ξεκίνημα, ψάχνοντας μία νίκη που θα του φουσκώσει με αέρα τα πανιά ενόψει της δύσκολης συνέχειας και της αναδόμησης που θέλει να πραγματοποιήσει. Αρκεί και ο ίδιος να εμφανιστεί στο ύψος του το βράδυ στο «Forum», καθώς στην EuroLeague καμία νίκη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, ανεξαρτήτως της κατάστασης των ομάδων...

@Photo credits: EuroLeague