Βαλένθια-Μακάμπι 93-94: Πολύ σκληρή για να πάει στα Playoffs

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Μακάμπι αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει και πέρασε (93-94) από την έδρα της Βαλένθια παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με διψήφια διαφορά σε μια νίκη η οποία της δίνει πλεονέκτημα για τα Playoffs.

Τι κι αν ο Λορέντζο Μπράουν παρακολούθησε το παιχνίδι από τον πάγκο, η Μακάμπι βρήκε τον τρόπο χάρη στην τρομερή τριπλέτα των Μπόλντουιν, Κόλσον και του Ντιμπαρτολομέο. Κυρίως όμως δεν έχασε την ψυχραιμία της όταν είδε τη Βαλένθια να τα βάζει από παντού αλλά έγινε πιο σκληρή, ειδικά μετά από ένα επεισόδιο μικρής έντασης που σημειώθηκε σε τάιμ άουτ όταν στην άμυνα όλα πήγαιναν στραβά κι ανάποδα. Η Βαλένθια δεν κατάφερε να κεφαλοποιήσει το δικό της καλό διάστημα και πλέον είναι σε μειονεκτική θέση για μια θέση στα Playoffs καθώς η Μακάμπι πήρε το πλεονέκτημα.

Ο αγώνας

Η Μακάμπι χτύπησε από κοντινή απόσταση στα πρώτα λεπτά του αγώνα (5-12, 4’), γενικώς είχε εξαιρετικά ακρίβεια στα σουτ εντός παιδιάς στο πρώτο δεκάλεπτο (9/11), αλλά η Βαλένθια απάντησε μέσα από την αποτελεσματικότητά της στο μακρινό σουτ (4/11). Αυτό της έδωσε ψυχολογία μαζί με την καλή άμυνα που ακολούθησε και την οδήγησε στο +4 (28-24) στο τέλος της περιόδου.

Η Βαλένθια έκανε απόπειρα να ξεφύγει στο σκορ μέσα από τους οκτώ διαδοχικούς πόντους Κλέμεν Πρέπελιτς (43-36, 15’) αναγκάζοντας τη Μακάμπι σε αλλαγή άμυνας οι γηπεδούχοι συνέχισαν στους ίδιους ρυθμούς (49-39, 17’). Με 6/10 τρίποντα στο δεύτερο δεκάλεπτο και μόλις δύο χαμένα σουτ εντός παιδιάς στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μέρους (55-45) ήταν λογικό για τη Βαλένθια να διατηρήσει το προβάδισμα. Η Μακάμπι είχε πρόβλημα στην άμυνα αλλά είδε και τον αντίπαλό της να βάζει και τα «κρεμασμένα» σουτ.

Η Μακάμπι επέμεινε στην άμυνα ζώνης κυρίως όμως έγινε πιο σκληρή στις αρχές του δεύτερου μέρους και παίρνοντας το μακρινό σουτ από τον Τζον Ντιμπαρτολομέο έκανε την ανατροπή (59-61, 24') καθώς η Βαλένθια σπατάλησε τα ομαδικά φάουλ της στα πρώτα δύο λεπτά δίνοντας το bonus των βολών στους Ισραηλινούς. Το επιμέρους σκορ των φιλοξενούμενων έφτασε στο 6-24 και η διαφορά πήγε στο +8 (61-69, 26'). Ο Ντιμπαρτολομέο έβαλε ακόμη δύο τρίποντα αλλά δεν στάθηκαν αρκετά για τη Μακάμπι καθώς το κοινό μπήκε στην εξίσωση του αγώνα ομοίως και ο Τζάρεντ Χάρπερ (78-79, 30').

Στην τρομερή πίεση των γηπεδούχων η Μακάμπι έδειξε ανθεκτική εισπράττοντας λύσεις από τον Μπόλντουιν αλλά και τον Κόλσον (82-89, 35:30) ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο δεύτερο ημίχρονο. Οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν τη διαφορά των επτά πόντων με την είσοδο του αγώνα στα τελευταία τρία λεπτά (84-91). Δύο τρίποντα από τους Τζόουνς, Χάρπερ άλλαξε εκ νέου τη ροή του αγώνα (90-91, 38:30). Ο Νίμπο έχασε μια ελεύθερη βολή, πέταξε και στα σκουπίδια μια κατοχή της ομάδας του και 41.6'' διαγράφηκε ό,τι είχε προηγηθεί (92-92). Ένα καλάθι του Μπόλντουιν (92-94) έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του και δεν άφησε τον τελευταίο λόγο στη Βαλένθια καθώς έστειλε τον Χάρπερ στις βολές 10.8'' πριν το φινάλε. Ο βραχύσωμος γκαρντ της Βαλένθια έβαλε τη μία από τις δύο (93-94) αλλά ο Μπόλντουιν έκανε λάθος 2.6'' πριν το τέλος στην προσπάθειά του να δώσει πάσα για να αποφύγει το φάουλ και το σταμάτημα του χρόνου, αλλά η Βαλένθια δεν έφτιαξε επίθεση κι έφυγε ηττημένη.

Τα δεκάλεπτα: 28-24, 55-45, 78-79, 93-94

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στις λεπτομέρειες. Στο καλάθι δηλαδή του Μπόλντουιν 24'' πριν το τέλος και στη μία άστοχη βολή του Χάρπερ. Συνολικά, το επιμέρους σκορ 6-24 της Μακάμπι στην 3η περίοδο άλλαξε τη ροή του αγώνα.

Ο MVP: Βάσει στατιστικής είναι ο Μπόνζλι Κόλσον με τους 32 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, στην πραγματικότητα όμως είναι ο Ουέιντ Μπόλντουιν ο οποίος πήρε την ευθύνη των κρίσιμων επιθέσεων, τις έβαλε κι ας έκανε λάθος στο τέλος.

Ο «ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ»: Εκτός του Κόλσον, ο Τζον Ντιμπαρτολομέο έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι του.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Κακό παιχνίδι από τον Ουέμπ για τη Βαλένθια, δεν βοήθησε και ο Κλαβέρ ενώ ο Ριβέρο έχασε τις περισσότερες μάχες.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Συμβαίνουν στους πάγκους, απλά η «φασαρία» μεταξύ των παικτών της Μακάμπι στη διάρκεια του τάιμ άουτ όταν η Βαλένθια προηγήθηκε με 43-36, όπου ο Κάτας κοιτούσε αποσβολωμένος και ο βοηθός του προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά, ήταν λιγάκι έντονη.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Σε παιχνίδι τόσο μεγάλης πίεσης η Βαλένθια έκανε μόλις επτά λάθη. Ξεχωρίζουν επίσης οι 34 πόντοι της Μακάμπι στο 3ο δεκάλεπτο.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Μακάμπι επικράτησε με 84-68 στον αγώνα του πρώτου γύρου κι έχει το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας ζευγαρώνοντας τις νίκες της απέναντι στη Βαλένθια.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Στο τέλος του τρομερού (επιθετικά) πρώτου ημιχρόνου της Βαλένθια η διαφορά ήταν μόλις στους δέκα πόντους. Ήταν δεδομένη και αναμενόμενη η αντίδραση της Μακάμπι η οποία στη μεγαλύτερη διάρκεια του δεύτερου μέρους ήταν πιο σκληρή και κυρίως είχε περισσότερους πρωταγωνιστές σε σχέση με τη Βαλένθια που τα περίμενε όλα από τον Χάρπερ και δευτερευόντως τον Τζόουνς.

nm

bn

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.