Παναθηναϊκός: Να 'χαμε να λέγαμε και να 'χαμε να πούμε

Παναθηναϊκός: Να 'χαμε να λέγαμε και να 'χαμε να πούμε

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Να 'χαμε να λέγαμε και να 'χαμε να πούμε
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την απόκτηση του Δημήτρη Αγραβάνη από τον Παναθηναϊκό και στέκεται στην ουσία του πράγματος που είναι το αγωνιστικό κομμάτι και τα όσα μπορεί να προσφέρει σε μια θέση που οι «πράσινοι» είχαν πραγματικά ανάγκη.

Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Δημήτρης Αγραβάνης «κλείνει» στον Παναθηναϊκό ήταν ζήτημα μερικών... δευτερολέπτων να υπάρξουν και οι αντιδράσεις. Τόσο από τους «μοιρασμένους» φίλους των «πρασίνων» όσο φυσικά και από τους αντίστοιχους του Ολυμπιακού. Όμως έτσι είναι αυτά. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, ειδικά όταν ένας παίκτης που έχει φορέσει τη φανέλα της ομάδας τους, μετακομίζει στον αιώνιο αντίπαλο.

Θα σταθώ ωστόσο στους «μοιρασμένους» φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Εκείνοι που δεν ξεχνούν τα όσα είχαν προηγηθεί και τα όσα είχε πει ο 28χρονος φόργουορντ στο παρελθόν και δη τις μέρες που ήταν μέλος του Ολυμπιακού και εκείνοι που κοιτούν το αγωνιστικό κομμάτι και το πόσο μπορεί να βοηθήσει την ομάδα τους. Ας πάρω τα πράγματα με τη σειρά.

Αναγνώρισε τα λάθη και έδειξε πόσο πολύ το ήθελε

Ναι. Ο Δημήτρης Αγραβάνης είχε κάνει λάθη στο παρελθόν. Θέλετε λόγω του έντονου χαρακτήρα του; Λόγω του αυθορμητισμού του; Λόγω του ότι ήταν παρορμητικός; Τα έκανε. Όμως είναι το ίδιο για έναν αθλητη και κατ' επέκταση έναν άνθρωπο όταν είναι 22-23 χρονών και το ίδιο 28-29 και έχοντας «γεμίσει» από εμπειρίες και παραστάσεις; Όταν στο τέλος της ημέρας κάνει την αυτοκριτική του και αναγνωρίζει τα λάθη του; Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ο Αγραβάνης είπε ότι «τα χρόνια περνάνε και μέσα από πολλές καταστάσεις και από πολλά λάθη που μπορεί να έχεις κάνει μαθαίνεις και ωριμάζεις ως αθλητής αλλά και ως άνθρωπος. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος».

Όλοι κάνουν λάθη. Εγώ, εσείς, όλοι. Το θέμα είναι να τα αναγνωρίζουμε. Και ο 28χρονος πάουερ φόργουορντ γνωρίζει πολύ καλά, καλύτερα από τον καθένα, τι πρέπει να κάνει από εδώ και στο εξής. Και μάλιστα σ' ένα περιβάλλον που υπάρχει αμφισβήτηση στις τάξεις των φιλάθλων ως προς το πρόσωπό του. Και εδώ φαίνεται η δυνατή προσωπικότητα.

Ξέρετε πολλούς παίκτες οι οποίοι θα πήγαιναν σε μια ομάδα γνωρίζοντας ότι οι μισοί (ίσως και περισσότεροι) φίλαθλοι τον αντιμετωπίζουν ως κόκκινο πανί; Κι όμως. Πήγε. Αυτό, στα δικά μου μάτια, δείχνει ισχυρό και δυναμικό χαρακτήρα, έτοιμο να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Έτοιμο για να αντιστρέψει το κλίμα αμφιβολίας. Έτοιμο για να πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Είναι στο χέρι του να το κάνει. Και να αποδείξει ότι όλα όσα είχαν προηγηθεί, όλα όσα τον είχαν φέρει στο μάτι του Κυκλώνα ανήκουν μόνο στο παρελθόν.

Άλλωστε δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να μπει οψιόν στο συμβόλαιό του αναφορικά με την ανανέωση το ερχόμενο καλοκαίρι. Θα παίξει καλά; Θα είναι συνεπής; Θα ανταποκριθεί στην πίεση και στις υψηλές απαιτήσεις; Θα αποδείξει ότι ο «εκρηκτικός» χαρακτήρας ανήκει στο παρελθόν; Θα παραμείνει στον Παναθηναϊκό. Απλά τα πράγματα. Και εδώ φαίνεται και το πόσο πολύ το ήθελε. Αρκεί.

Το ιδανικό «fit» για τον Παναθηναϊκό

Γιατί κακά τα ψέματα. Αν δεν είχαν προηγηθεί όλα αυτά και στο άκουσμα ότι ο Δημήτρης Αγραβάνης ο οποίος είναι ένας παίκτης του βασικού rotation στην Εθνική ομάδα, ένας παίκτης με καλές εμφανίσεις στο πρόσφατο Eurobasket, ένας παίκτης με εξαιρετικά νούμερα στην Basket League, ένας παίκτης που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, ένας παίκτης που έχει παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο, ένας Έλληνας που μπορεί να ενισχύσει άμεσα το ελληνικό στοιχείο, ότι θα φορούσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ΟΛΟΙ θα έκαναν λόγο για μια σπουδαία κίνηση της ομάδας τους. Και είναι! Όλα τ' άλλα τα ακούω τσάμπα και βερεσέ. Να 'χαμε να λέγαμε και να 'χαμε να πούμε. Και πρέπει να κοιτάξουμε την ουσία του πράγματος και το πόσο μπορεί να βοηθήσει ΑΜΕΣΑ την ομάδα.

Καταρχάς βρίσκεται στην καλύτερη μπασκετική ηλικία. Και το κυριότερο; Παίζει σε μια θέση που είχε πραγματικά ΑΝΑΓΚΗ ο Παναθηναϊκός. Πίσω από τον Ντέρικ Γουίλιαμς υπήρχε ο 19χρονος Μαντζούκας ο οποίος μόλις φέτος άρχισε να γίνεται μέλος του rotation αλλά είναι εμφανές ότι χρειάζεται χρόνο και παραστάσεις. Ταλέντο και προσόντα έχει. Και με το παραπάνω. Επιπλέον δεν υπάρχει 3ος σέντερ στην ομάδα. Παπαγιάννης, Γκουντάιτις και μετά... Γουίλιαμς ο οποίος έχει κληθεί να παίξει και «πεντάρι» φέτος.

Ο Αγραβάνης μπορεί να «υπηρετήσει» και τις δύο θέσεις των ψηλών και να φέρει πράγματα που δεν υπάρχουν εν... αφθονία στον Παναθηναϊκό. Όπως για παράδειγμα παιχνίδι στο low post, ριμπάουντ και ακόμα περισσότερο επιθετικά ριμπάουντ, όπως επίσης και άμυνα απέναντι σε δυνατά κορμιά. Μπορεί να αγωνιστεί ταυτόχρονα στην πεντάδα, είτε με τον Παπαγιάννη, είτε με το Γκουντάιτις, όπως επίσης και να γίνει εκείνος το «πεντάρι» σε πιο ελαφριά σχήματα. Αγωνιστικά ο Αγραβάνης «λύνει» τα χέρια του Ντέγιαν Ράντονιτς και προσθέτει μια ποιοτική λύση, ειδικά από τη στιγμή που ακολουθεί και το Final 8 του Κυπέλλου. Εκεί όπου θα χρειαστούν αλχημείες και σωστές αποφάσεις όσον αφορά τον ξένο παίκτη που θα «θυσιαστεί» (σ.σ. ή τους ξένους αν υπάρχει ακόμα στο ρόστερ ο Άντριου Άντριους) μετά και την απόκτηση του Ματ Τόμας.

Ο Τόμας του «catch and shoot» και η λειτουργία της ομάδας

Ο Αμερικανός «μπόμπερ» θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό κάτι που έλειπε τα τελευταία χρόνια. Το «σίγουρο» σουτ. Αν μη τι άλλο πρόκειται για έναν από τους πιο συνεπείς σουτέρ που θα αγωνιστεί τη φετινή σεζόν στην Ευρώπη, εφάμιλλο της κατηγορίας του... Τζέισι Κάρολ. Και μάλιστα με γνώση του ευρωπαϊκού μπάσκετ από τη θητεία του στην Ομπραδόιρο και την Βαλένθια, με την οποία, μάλιστα, κατέκτησε και το Eurocup το 2019.

Βέβαια για να «φανεί» ένας καλός σουτέρ θα πρέπει και η ομάδα να παίξει για εκείνον. Ναι μεν μπορεί να σκοράρει από μακριά ύστερα από ντρίπλα, αλλά πρόκειται για έναν «μετρ» του catch and shoot σουτάροντας με ασύλληπτα ποσοστά ευστοχίας. Είτε με spot up σουτ, είτε βγαίνοντας από τα σκριν και «εκτελώντας» δίχως δεύτερη σκέψη. Ξαναλέω. Για να μπορέσει να γίνει αποτελεσματικός θα πρέπει να λειτουργήσει και η ομάδα για εκείνον. Ειδάλλως θα είναι σαν να έχει κάποιος μια Φεράρι, αλλά με άδειο ντεπόζιτο.

Αν και εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες καταστάσεις και συνθήκες για τον Τόμας, τότε θα μιλάμε για ένα πραγματικό «δολοφόνο» από την περιφέρεια. Από την άλλη δεν πρέπει να βγει από την εξίσωση και το γεγονός ότι έχει να παίξει μπάσκετ σε επίσημο ματς από τον περασμένο Μάρτιο. Και αν μη τι άλλο πρέπει να υπάρχει ένας αστερίσκος όσον αφορά την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται. Από την άλλη υπάρχει και η άποψη ότι το «σουτ είναι σαν το ποδήλατο» οπότε μένει να δούμε εάν και εφόσον ο Αμερικανός γκαρντ θα είναι σε θέση να κάνει άμεσα τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά το έχει πραγματικά ανάγκη από τη στιγμή που ο Γκριγκόνις δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστο τον Γκριγκόνις της Ζάλγκιρις ή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο τραυματισμός του Πονίτκα έχει βάλει σε... συναγερμό τους ανθρώπους της ομάδας.

Εν καταλείδι: Θα αλλάξουν τελείως το αγωνιστικό πρόσωπο οι Αγραβάνης και Τόμας; Όχι. Μπορούν ωστόσο να είναι δύο ποιοτικές προσθήκες προκειμένου να «μαζευτεί» κάπως η κατάσταση τη φετινή σεζόν και ταυτόχρονα να αποτελέσουν, αν και εφόσον το αποδείξουν, μια καλή συνέχεια και για το μέλλον.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...