Χέις-Ντέιβις στο Gazzetta: «Μεγάλωσα με πατριό, τον λέω πατέρα και είναι ο πιο υπέροχος άνθρωπος του κόσμου» (vids)

Χέις-Ντέιβις στο Gazzetta: «Μεγάλωσα με πατριό, τον λέω πατέρα και είναι ο πιο υπέροχος άνθρωπος του κόσμου» (vids)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Χέις-Ντέιβις στο Gazzetta: «Μεγάλωσα με πατριό, τον λέω πατέρα και είναι ο πιο υπέροχος άνθρωπος του κόσμου» (vids)
Ο Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις έχει μία ιστορία να πει. Για τον πιο υπέροχο άνθρωπο της ζωής του. Τον πατριό του. Τον πατέρα του. Ο φόργουορντ της Φενέρμπαχσε μίλησε στο Gazzetta για την ξεχωριστή ιστορία της ζωής του.

«Καλησπέρα, είμαι καλά. Ευχαριστώ». Τα λόγια ανήκουν στον Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις. Σε σχεδόν άπταιστα ελληνικά. Μία καλή... προπόνηση στην προσπάθεια που κάνει ο φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε (9.1π., 3.6 ριμπ., 1.3 ασίστ, 1.3 κλεψ. φέτος στη EuroLeague) για να μιλήσει τη γλώσσα μας. Ο σκοπός του είναι προφανής: «Με πέντε Έλληνες στην ομάδα, πρέπει να μάθω ελληνικά», είπε στο Gazzetta. Και δεν έχει άδικο.

Μόνο που η ευχέρεια με την οποία ο Χέις-Ντέιβις μαθαίνει ξένες γλώσσες, δεν αφορά την ιστορία μας. Αυτή ξεκινάει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και το Οχάιο. Όπου ζούσε η οικογένεια του παίκτη της Φενέρ.

Η δεύτερη οικογένειά του. Βλέπετε, η πρώτη δεν ευδοκίμησε. Οι γονείς του χώρισαν και ο μικρός Νάιτζελ ακολούθησε τη μητέρα του. Η οποία αναζήτησε μία δεύτερη ευκαιρία. Και τη βρήκε.

«Εχω έναν πατριό, πατέρα τον πιο υπέροχο άνθρωπο που έχω γνωρίσει στη ζωή μου, τον Άλμπερτ Ντέιβις. Όταν συνέβη, ήθελα να αλλάξω το επώνυμό μου, να γίνει γνωστό και το δικό του επώνυμο. Έχω και την πιο υπέροχη μητέρα, τους αγαπώ και τους δύο», είπε στο Gazzetta ο Χέις-Ντέιβις, εξηγώντας το διπλό επώνυμό του.

«Ο πατριός μου βρίσκεται στη ζωή μου από μικρή ηλικία. Οι γονείς χώρισαν και μετά η μητέρα μου παντρεύτηκε ξανά και είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ. Άλλαξα για να το ξέρουν όλοι», ήταν τα λόγια του.

Η ιστορία της απόκτησης ενός πατριού δεν είναι τόσο τραγική, τουλάχιστον στο μυαλό του Αμερικανού παίκτη. Γι' αυτόν μοιάζει με ευλογία.
Και ας μην καταλαβαίνει κανείς, βλέποντας τη μητέρα του, μία γυναίκα κανονικού αναστήματος και τον πατριό του, ύψους 180 εκατοστών, όλοι απορούν πως το παιδί τους κατέληξε να βλέπει τον κόσμο από τα 2.03 εκατοστά.

Nigel Hayes Davis

«Κανείς δεν είχε καταλάβει ότι είναι πατριός και όχι ο πατέρας μου», προσθέτει ο Χέιζ-Ντέιβις για τη σχέση που είχε με τον... νέο μπαμπά του, αλλά και με την ολοκαίνουργια οικογένειά του.

«Αν έχω σκεφτεί τη ζωή μου χωρίς αυτόν; Αυτή τη στιγμή τρώω με θέα τον Βεζούβιο. Δεν θα μπορούσα να το πετύχω χωρίς αυτόν. Οπότε, για να απαντήσω στην ερώτηση, δεν θέλω καν να σκέφτομαι αυτό το ενδεχόμενο», είπε στο Gazzetta. Και συνέχισε: «Ένας στίχος από τον αγαπημένο μου καλλιτέχνη, τον Ντρέικ, λέει ότι δεν θέλει να ξέρει “τι θα γινόταν, αν...”. Έτσι και εγώ, δεν θέλω να αναρωτηθώ τι θα μπορούσε να είχε γίνει αν δεν τον είχα αποκτήσει ως πατριό. Θέλω μόνο να τον εκτιμώ και να ευχαριστώ γι' αυτό που έχει κάνει».

Η οικογενειακή κριτική και τα 40 μηνύματα

Οι γονείς του Αμερικανού παίκτη της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη θέλουν σαν τρελοί να δουν το παιδί τους να αγωνίζεται από την εξέδρα ενός γηπέδου. Μόνο που υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα.

«Θα έρθουν σύντομα, ο πατέρας μου απεχθάνεται να μπαίνει στο αεροπλάνο. Το ίδιο και η μητέρα μου, γι' αυτό ταιριάζουν. Αλλά θα τους φέρω μαζί. Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθούν όλα τα ματς στην Τουρκία και στη EuroLeague. Και σχολιάζουν σε πραγματικό χρόνο. Μετά από κάθε αγώνα έχω περίπου 40 μηνύματα στο τηλέφωνό μου, σε άλλες φάσεις μου γράφουν “καλή δουλειά”, σε κάποιες ότι έκανα λάθος επιλογή», εξήγησε.

Πίσω από έναν σπουδαίο αθλητή, κρύβεται και ένας επίμονος πατέρας. Ή έστω πατριός. Αυτός του Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις μπορεί να μην έκρυβε ένα σπουδαίο αθλητικό παρελθόν, σαν αυτό του γιου του, αλλά ήταν πάντα δραστήριος στον αθλητισμό και στο μπάσκετ.

«Είναι η αιτία για το μπασκετικό IQ μου. Όταν παρακολουθούσαμε αγώνες του NBA πάντα μου έλεγε να έχω την προσοχή μου σε αυτά που έλεγαν οι τηλεσχολιαστές και οι περιγραφείς των αγώνων. Μου είχε πει να προσπαθώ να καταλάβω καλά το παιχνίδι. Πιο μετά, στο μικρό γήπεδο που είχαμε στην πίσω αυλή μας, τοποθετούσε καρέκλες και εγώ προσπαθούσα να ντριπλάρω ανάμεσά τους σαν τον Μάτζικ Τζόνσον, τον αγαπημένο του παίκτη».

Οι γλώσσες και ο Μάτζικ Τζόνσον

Ο Χέις-Ντέιβις, εκτός από αγγλικά, μιλάει μία... χούφτα γλώσσες. Τα ελληνικά είναι η τελευταία προσθήκη στη λίστα του, στην οποία έχει τα ισπανικά (από την παρουσία του στην Μπαρτσελόνα), τα ιταλικά, τα τούρκικα, αλλά και διάφορες γλώσσες της πρώην Γιουγκοσλαβίας (κροάτικα, σέρβικα κτλ).

Η ερώτηση ήταν μεταξύ σοβαρού και αστείου. Η απάντησή του, εντελώς σοβαρή.

«Οπότε σε περιμένει μία λαμπρή καριέρα μεταφραστή όταν σταματήσεις το μπάσκετ;», ήταν η ερώτηση. Και ιδού η απόκρισή του: «Θα ήθελα να γίνω επαγγελματίας ταξιδευτής και να με πληρώνουν για να τα ταξιδεύω». Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις βιώνει ένα πολυτελέστατο ταξίδι. Με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Από την Κωνσταντινούπολη, στο Κάουνας, από εκεί στη Βαρκελώνη και ξανά στην Πόλη. Και όπου αλλού τον βγάλει ο μπασκετικός δρόμος του...

@Photo credits: Fenerbahçe Beko twitter