Λορέντζο Μπράουν: Ένας λάτρης της γεωμετρίας που ανεβάζει επίπεδο τη Μακάμπι

Σταυρούλα Μουστακάτου
Λορέντζο Μπράουν: Ένας λάτρης της γεωμετρίας που ανεβάζει επίπεδο τη Μακάμπι
Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ αναζητώντας τη νίκη μετά από έξι συνεχόμενες ήττες και βρίσκεται μπροστά στη πρόκληση “Μπράουν” που ανεβάζει επίπεδο τους Ισραηλινούς.

Αν σχεδιάσουμε ένα και μόνο σημείο στο χαρτί θα καταφέρουμε να δούμε πως διέρχονται από αυτό άπειρες ευθείες. Περίπου τόσες είναι και οι λειτουργίες που περνούν από τα χέρια και παράλληλα το… μυαλό του Λορέντζο Μπράουν όταν αναφερθούμε στη φετινή Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το περασμένο καλοκαίρι και το κύμα των νέων παικτών που «χτύπησε» την ομάδα σε μία προσπάθεια ανανέωσης, έφερε στο ρόστερ της και τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης με την Ισπανία.

Μπορεί η φύση του να κινείται λίγο πέρα από τα όρια των κανόνων, έχοντας γεννηθεί και γαλουχηθεί μπασκετικά σε αμερικανικά εδάφη, όμως η ικανότητά του να βάζει πολλές διαστάσεις στο παιχνίδι του κάνοντας καλύτερους και τους συμπαίκτες του είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ (13/01, 21:00 Novasports Prime & Live στο Gazzetta) με μοναδικό στόχο να σταματήσει το αρνητικό σερί των τελευταίων αναμετρήσεων και η 19η αγωνιστική της EuroLeague τον φέρνει αντιμέτωπο με την πρόκληση «Μπράουν».

Μπράουν σημαίνει διπλή απειλή

Πέραν των ονομάτων που κατά καιρούς έχουν κάνει το βήμα παραπάνω για την ομάδα του Ισραήλ, ο Μπράουν αποτελεί τη σταθερά που χρειάζεται ο Όντεντ Κάτας για να λειτουργήσει το πλάνο του. Όπως ο ίδιος ο Αμερικανός γκαρντ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Gazzetta, ο τεχνικός της Μακάμπι επιθυμεί να παρουσιάσει στο παρκέ κάτι δημιουργικό. Εκείνος πήρε, λοιπόν, τις μπαγκέτες και άρχισε να διευθύνει τη δική του ορχήστρα ανεβάζοντας επίπεδο στα "βασικά" του παιχνιδιού.

Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να προσέξει τα νούμερα που συγκεντρώνει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στη διοργάνωση, θα παρατηρήσει πως όχι μόνο μπορεί να βάλει τη μπάλα στο πλεκτό δίνοντας επιθετικές λύσεις στην ομάδα του, αλλά και το κομμάτι της δημιουργίας του είναι κομβικό. Ο Μπράουν βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τις περισσότερες ασίστ (6.4 ανά αγώνα) στην EuroLeague τη φετινή σεζόν, έχοντας μπροστά του μόνο τον Κώστα Σλούκα των 6.8.

c
To shot chart του Λορέντζο Μπράουν στη φετινή EuroLeague

Από αυτή την συνθήκη, ο 32χρονος γκαρντ, δίπλα στους 17.8 πόντους που προσφέρει κατά μέσο όρο στη Μακάμπι, γίνεται ο υπεύθυνος για ακόμη 15.1 ανά ματς δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του και κυρίως για τον Τζος Νίμπο με τον οποίο κατά κύριο λόγο συνεργάζεται. Κάτι που σημαίνει πως ο Μπράουν λίγο-πολύ ευθύνεται για τους 32.9 πόντους από τους 81.1 που σκοράρουν οι Ισραηλινοί φέτος. Και γίνεται κατανοητό από την εικόνα του USG στη στατιστική του που αγγίζει το 29% (28.1) καθώς αναλαμβάνει προσωπικά η μπάλα να παίρνει κίνηση από τα χέρια του.

Ο τρόπος που αρέσκεται να παίζει και η συνεργασία

Από τα 18 παιχνίδια του Μπράουν μέχρι στιγμής, ο Αμερικανός έχει κατορθώσει να καταγράψει τουλάχιστον 10 πόντους (συν 5 ασίστ) στα 15 από αυτά, ενώ έγινε και ο παίκτης που «έσπασε» το φράγμα των 300 με τη φανέλα της Μακάμπι πιο γρήγορα από τον καθένα. Πώς, όμως, επιθυμεί ο ίδιος να εκδηλώνει τις επιθέσεις του;

Ο "νατουραλιζέ" Ισπανός αντιμετωπίζοντας συνήθως "over" καταστάσεις άμυνα πάνω του, μπορεί με την ίδια ευκολία να επιτεθεί και από δεξιά, δείχνοντας ωστόσο μία μεγαλύτερη προτίμηση στο αριστερί κομμάτι. Ολοκληρώνει καταστάσεις στο pick n'roll ως χειριστής σε 37.1% των περιπτώσεων δίνοντας 6.4 πόντους σε ισάριθμες κατοχές, ενώ ακολουθούν οι τομείς του iso (23.9%) και του transition (12.9/%).

d

Το κομμάτι του τριπόντου που το 34.8% δεν μπορεί να απουσιάσει είναι ένα στοιχείο που καλύπτεται από την άνοδο της αγωνιστικής απόδοσης του Μπόζνι Κόλσον, από τις εμνεύσεις του Γουέιντ Μπόλντγουιν, αλλά και από τους ψηλούς που έχουν την ικανότητα να σουτάρουν, όπως ο Τζάρελ Μάρτιν.

Η Μακάμπι θέλησε να προσθέσει στο ανανεωμένο σύνολό της έναν παίκτη που πέραν από χαρακτηριστική του κορδέλα παρέμεινε στα στόματα του ευρωπαϊκού κοινού και μετά τον αποκλεισμό της Ούνικς Καζάν για το μπασκετικό του μυαλό. Εκείνος "άρπαξε" μία ακόμη ευκαιρία βασιζόμενος στο timing της ζωής του για το οποίο μιλά συχνά και καταφέρνει να ανεβάζει επίπεδο στην ισραηλινή πλευρά!