Η Μπασκόνια είναι η πιο fun-to-watch ομάδα στην EuroLeague (vids)

Η Μπασκόνια είναι η πιο fun-to-watch ομάδα στην EuroLeague (vids)

Η Μπασκόνια είναι η πιο fun-to-watch ομάδα στην EuroLeague (vids)
Η Μπασκόνια προελαύνει στην EuroLeague και το Gazzetta γράφει για την ομάδα του Τζοάν Πενιαρόγια και τους λόγους που οδηγεί την κούρσα με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο rookie κόουτς στην EuroLeague, Τζοάν Πενιαρόγια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια έχοντας να επιδείξει τους back-to-back τίτλους στο BCL και το Intercontinental Cup με την Μπούργος. Όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, η Μπασκόνια προχώρησε εκ νέου σε διαδικασία αναδόμησης, έχοντας ως σημεία αναφοράς στο παιχνίδι της τους «παλιούς» Ρόκας Γκιεντράιτις, Ματ Κοστέλο και Στίβεν Ίνοκ. Όσον αφορά τα new entries, ο Ντάριους Τόμπσον έφτιαξε το όνομά του στη Λοκομοτίβ πριν υπογράψει στους Βάσκους. Από 'κει και πέρα, ο διεθνής Εσθονός σέντερ Μάικ Κότσαρ και ο άλλοτε NBAer Μάρκους Χάουαρντ ήταν οι πιο σημαντικές κινήσεις της Μπασκόνια που παρατάχθηκε στην εκκίνηση της σεζόν με στόχο να κρατήσει επαφή με την οκτάδα στην EuroLeague.

Το 46.4% του Χάουαρντ στο τρίποντο

Ο Μάρκους Χάουαρντ τελείωσε το κολέγιο Μαρκέτ και παρά τις φοβερές εμφανίσεις του, πολλοί ήταν εκείνοι που τον είχαν καταδικάσει στην... αφάνεια λόγω του ύψους του, αφού είναι 1μ.78. Εν τέλει βρήκε συμβόλαιο στο ΝΒΑ με τους Ντένβερ Νάγκετς αλλά γρήγορα πήρε τον δρόμο της G League. Στις πρώτες 16 αγωνιστικές της EuroLeague, ο Χάουαρντ έχει σπάσει τα κοντέρ. Για την ακρίβεια, σουτάρει με 46.4% στο τρίποντο με 112 προσπάθειες ενώ ο τρόπος που εκτελεί τον έχει ήδη κάνει σημείο αναφοράς στο πρώτο μισό της σεζόν. Ο γκαρντ της Μπασκόνια εκτελεί μετά από ντρίμπλα, χωρίς ντρίμπλα, με πίεση, χωρίς ισορροπία... Είναι πραγματικός «φονιάς» πίσω από τη γραμμή και δίκαια έχει δημιουργήσει ένα έντονο ενδιαφέρον γύρω από το όνομά του, πριν καλά-καλά συστηθεί στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

Με αέρα βετεράνου ο Ντάριους Τόμπσον

Η κολεγιακή καριέρα του Ντάριους Τόμπσον περιλάμβανε τρία κολέγια. Το 2013 έπαιξε στο Τενεσί, μετακόμισε στο Βιρτζίνια ως το 2017, για να αποφοιτήσει τελικά από το Κεντάκι, το 2018. Η περιπέτειά του ως επαγγελματίας ξεκίνησε από την Ολλανδία και πιο συγκεκριμένα από τη Ζοργκ και αργότερα τη Ζακερέιντ Λέιντεν. Από 'κει, βρέθηκε στην Ιταλία και την Μπρίντιζι, που έμεινε ως το 2021. Πέρσι έπαιξε στη Ρωσία και τη Λοκομοτίβ Κουμπάν και φέτος έκανε το ντεμπούτο του στην EuroLeague με την Μπασκόνια. Ο Τόμπσον μπήκε στο κορυφαίο επίπεδο με τεράστια φόρα και αέρα βετεράνου. Με 10.2 πόντους, 5.7 ασίστ, 2.8 ριμπάουντ και 1.9 κλεψίματα στα πρώτα 16 ματς της διοργάνωσης, δηλώνει εμφατικά παρών.

Ο Κότσαρ γεμίζει τη ρακέτα

Ο Μάικ Κότσαρ έφτιαξε το ονομά του την προηγούμενη διετία στους Τάουερς του Αμβούργου, μετρώντας 13.4 πόντους και 6.6 ριμπάουντ στο EuroCup πριν υπογράψει στην Μπασκόνια του Πενιαρόγια. Ο 26χρονος σέντερ από την Εσθονία συμφώνησε με τους Βάσκους για δυο σεζόν και φέτος έκανε το ντεμπούτο του στο top επίπεδο, αποδεικνύοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι μπορεί να σταθεί στην EuroLeague. Ο Κότσαρ μένει στο παρκέ 20' μετρώντας 9.4 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ μ.ό. Την ίδια στιγμή, ο Ματ Κοστέλο πραγματοποιεί πολύ καλή σεζόν με 9.4 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ μ.ό., ανοίγοντας το γήπεδο και βοηθώντας τους σουτέρ που έχει στο ρόστερ της η Μπασκόνια.

Η επιστροφή του Πιέρια Χένρι

Ο Πιέρια Χένρι φόρεσε ξανά τη φανέλα της Μπασκόνια έπειτα από την περίοδο 2019-21 αφού οι Βάσκοι ανακοίνωσαν την επιστροφή του 29χρονου γκαρντ ως το τέλος της σεζόν. Ο Χένρι ήταν μέλος της Μπασκόνια που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ισπανία το 2020. Το 2021-22 έπαιξε στη Φενέρμπαχτσε με την οποία αναδείχτηκε πρωταθλητής στην Τουρκία ενώ πρόσφατα «κόπηκε» από τους Χιούστον Ρόκετς, επιστρέφοντας στους Βάσκους και κουμπώνοντας ιδανικά στην περιφερειακή γραμμή, πλαισιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τους Μάρκους Χάουαρντ και Ντάριους Τόμπσον, ερχόμενος από τον πάγκο. Σε 11 συμμετοχές στην EL μετράει 10 πόντους, 6.2 ασίστ, 2.6 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα.

Η τρίτη πιο αποτελεσματική επίθεση και το sold out

Ο πρώτος γύρος στην EuroLeague ολοκληρώνεται στο Βερολίνο κόντρα στην Άλμπα (5/1, 20:00) για την Μπασκόνια που μοιράζεται την κορυφή της κατάταξης με τις Μπαρτσελόνα και Μονακό με ρεκόρ 11-5. Οι Βάσκοι παίζουν σε γρήγορο τέμπο, έχοντας την τρίτη πιο αποτελεσματική επίθεση στη διοργάνωση. Παράλληλα, το πρόσφατο 92-86 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στη Fernando Buesa Arena ήταν ιστορικό για τη μεγάλη αρένα της Βιτόρια που γέμισε μόλις για έκτη φορά από τη σεζόν 2011-12, όταν δηλαδή ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση και η αύξηση της χωρητικότητας! Η σπίθα άναψε ξανά στη Χώρα των Βάσκων και πλέον μένει να αποδειχθεί τι μπορεί να πετύχει η ομάδα του Πενιαρόγια στην EuroLeague... ξυπνώντας μνήμες Τάου.

@Photo credits: ACB Media