Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 74-68: Πέταξε ένα ημίχρονο και έχασε την ευκαιρία

Γιώργος Κούβαρης
Ο Παναθηναϊκός πέταξε στα σκουπίδια ένα ημίχρονο, ήταν εξαιρετικός στο δεύτερο αγγίζοντας το προσπέρασμα ωστόσο δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την μεγάλη προσπάθεια για την ανατροπή γνωρίζοντας την ήττα από την Μπαρτσελόνα με 74-68. Άργησε και πάλι να «ξυπνήσει» ο Μπέικον (19π., 5ριμπ.)

Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε 28 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο με 8/10 τρίποντα και ουσιαστικά πλήρωσε για μια ακόμα φορά το κακό του ξεκίνημα στα ματς της Euroleague.

Μπορεί στη συνέχεια να ισορρόπησε το παιχνίδι, μπορεί να βρέθηκε μια ανάσα από το προσπέρασμα στο τελευταίο δίλεπτο, αλλά αν το ματς είχε... διαφορετική εκκίνηση, οι «πράσινοι» θα μπορούσαν να είχαν περισσότερες πιθανότητες να φύγουν με τη νίκη από το «Palau Blaugrana» και να «σπάσουν» την κάκιστη παράδοση με 13 σερί ήττες στη Βαρκελώνη.

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο και έως το τέλος του αγώνα, το σκορ ήταν 56-46 για την ελληνική ομάδα, δείγμα και της αμυντικής της προσπάθειας. Όμως τα 4/22 τρίποντα και οι 13 ασίστ για ισάριθμα λάθη στάθηκαν τροχοπέδη και κάπως έτσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Μάλιστα θα μπορούσε να πάρει και το προβάδισμα όταν το σκορ ήταν στο 69-68 αλλά σε δύο περιπτώσεις τα σουτ των Μπέικον και Πονίτκα δεν βρήκαν στόχο.

Ο Αμερικανός άργησε και πάλι να... πάρει μπροστά σημειώνοντας 15 από τους 19 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο. Όμως ήταν πολύ άστοχος έξω από τα 6.75 μέτρα με 0/7 τρίποντα αποτυπώνοντας και την συνολική εικόνα της ομάδας στα μακρινά σουτ.

Το ματς

Τα τρίποντα των Λαπροβίτολα (2/3) και Μίροτιτς (2/2) έβαλαν τις βάσεις για να πάρει από νωρίς η Μπαρτσελόνα διψήφια διαφορά στο σκορ (16-4) και να ελέγξει το παιχνίδι πριν συμπληρωθεί πεντάλεπτο στο «Palau Blaugrana». Η αμυντική πίεση που ασκούσαν οι «μπλαουγκράνα» είχε αποδιοργανώσει την ελληνική ομάδα η οποία δεν μπορούσε να... ανασάνει στην επίθεσή της μεε αποτέλεσμα να βρεθεί από πολύ νωρίς στο -13 (19-6 έχοντας δεχθεί 5/6 τρίποντα και 22-9 με 6/7 τρίποντα).

Η διαφορά έφτασε και στο -14 (25-11) με τους παίκτες του Γιασικεβίτσιους να θυμίζουν τους... Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στα καλά τους έχοντας ευστοχήσει επτά φορές έξω από τα 6.75 μέτρα. Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε στο 28-12 για την Μπαρτσελόνα η οποία είχε μετρήσει 8/10 τρίποντα κάνοντας πραγματική θραύση από την περιφέρεια. Την ίδια ώρα το «τριφύλλι» είχε 5/8 δίποντα, 0/3 τρίποντα και 5 λάθη.

Ίδιο και απαράλλακτο το σκηνικό και στην δεύτερη περίοδο. Τα τρίποντα συνεχίστηκαν από πλευράς της Μπαρτσελόνα η οποία έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ. Μάλιστα στο 12' η διαφορά έφτασε τους 17 πόντους για λογαριασμό των Καταλανών (31-14), δείγμα και της εικόνας των δύο ομάδων στο ματς. Ο Ματέους Πονίτκα προσπάθησε να συμμαζέψει κάπως την κατάσταση και μ' ένα 6-0 σερί έφερε τον Παναθηναϊκό στο -11. Όμως δεν υπήρξε συνέχεια. Η Μπαρτσελόνα σταμάτησε τα τρίποντα, πέρασε τη μπάλα στο καλάθι και με δικό της 6-0 (σ.σ. όσο ο Πονίτκα κάθισε στον πάγκο για μερικές ανάσες) έστειλε τον δείκτη του σκορ ξανά στους 17 πόντους (37-20 στο 16'). Το ημίχρονο έκλεισε στο 43-30 με τον Μπέικον να θυμίζει τον... ίδιο Μπέικον της Βαλένθια από το πρώτο ημίχρονο.

Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» είχαν μετρήσει 7/17 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 10/12 βολές, 11-3 ριμπάουντ, 6 ασίστ για 8 λάθη και 4 κλεψίματα, ενώ η Μπαρτσελόνα 7/12 δίποντα, 9/15 τρίποντα (σ.σ. 1/5 στο β' δεκάλεπτο), 2/6 βολές, 13-1 ριμπάουντ, 11 ασίστ για 7 λάθη και 3 κλεψίματα. Μίροτιτς (9π., 3/3τρ.), Λαπροβίτολα (9π., 3/5τρ.) και Σατοράνσκι (8π., 4/4δίπ., 4ασ., 3ριμπ.) ήταν εκείνοι που είχαν κάνει τη ζημιά.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο συγκεντρωμένος στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου σε σχέση με το πρώτο μισό του ματς και με 6 σερί πόντους του Γκουντάιτις κατέφερε να μειώσει τον δείκτη του σκορ σε μονοψήφιο νούμερο (47-39). Σ' εκείνο το σημείο έδειξε να έχει παλμό, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι, αλλά από τη στιγμή που δεν εξαργύρωσε την αμυντική προσπάθεια μοιραία θα επέστρεφε η Μπαρτσελόνα στο ματς. Όπως και έγινε. Το -8 έγινε και πάλι -14 (55-41) με επιμέρους 8-2 και παρά το γεγονός ότι το μομέντουμ «έλεγε» Μπαρτσελόνα, μπόρεσε να κρατηθεί στις παρυφές των 10 πόντων (59-50 στο 28') απαγορεύοντας από τους γηπεδούχους να ανοίξουν την ψαλίδα της διαφοράς. Η 3η περίοδος έκλεισε στο 62-51 αν και ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να πλησιάσει περισσότερο. Ουσιαστικά πλήρωσε την αστοχία του από την περιφέρεια (3/17 τρίποντα) ενώ οι Καταλανοί είχαν ίδια δίποντα (11/19) και τρίποντα (11/19).

Το κακό θέαμα συνεχίστηκε και στην τελευταία περίοδο και αυτό διότι οι δυνατές άμυνες ήταν εκείνες που κυριαρχούσαν στο «Palau». Οι δύο ομάδες δυσκόλευαν τις προσπάθειες των αντιπάλων τους, με τον Μπέικον να κερδίζει το ένα φάουλ μετά το άλλο και τον Παπαγιάννη να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του προσφέροντας σημαντικές λύσεις, κυρίως με δεύτερες προσπάθειες. Στο 33' οι «πράσινοι» είχαν πλησιάσει σε 64-58 δείχνοντας ότι έχουν παλμό στο ματς και να διατηρούν αυτήν την απόσταση (67-61) έως και το 34'. Μάλιστα ένα τρίποντο του Μαντζούκα έφερε τον Παναθηναϊκό στο -5 (69-64) πέντε λεπτά πριν από το τέλος, ενώ ο ίδιος έχασε την ευκαιρία να μειώσει ακόμα περισσότερο, αλλά το επόμενο τρίποντο που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο για το ενδεχόμενο του -2!

Κάτι που έκαναν οι Μπέικον και Πονίτκα οι οποίοι με τέσσερις σερί πόντους έφεραν το ματς στον πόντο (69-68) τρία λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα. Βέβαια αμφότεροι αστόχησαν σε δύο συνεχόμενα τρίποντα για το προσπέρασμα και έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία για τους «πράσινους» να αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα του ματς. Αντίθετα ο Σατοράνσκι δεν τους... μιμήθηκε και με δικό του τρίποντο στο 38' έδωσε στην Μπαρτσελόνα νέο προβάδισμα τεσσάρων πόντων με 72-68. Ακολούθησαν δύο άστοχες επιθέσεις (λάθος και άστοχο του Λι) και κάπως έτσι ελαχιστοποιήθηκαν οι όποιες ελπίδες για ένα μεγάλο διπλό.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Τα 8/10 τρίποντα του α' δεκαλέπτου έδωσαν ώθηση στην Μπαρτσελόνα, ενώ στο τέλος έπαιξαν ρόλο για την εξέλιξη του ματς οι δύο σερί χαμένες επιθέσεις από Μπέικον και Πονίτκα με το σκορ στο 69-68, όπως φυσικά και το τρίποντο του Σατοράνσκι το οποίο «έγραψε» το 72-68 και ουσιαστικά «έκοψε» τα πόδια των «πρασίνων».

MVP: Συνολικά ο Τόμας Σατοράνσκι ήταν εκείνος που ήταν ο πιο ουσιαστικός παίκτης της Μπαρτσελόνα έχοντας 13 πόντους, 6 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1 λάθος.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Βέσελι μπορεί να αντιμετώπισε αμυντικά προβλήματα από τον Γκουντάιτις αλλά έβαλε δύσκολα στην «πράσινη» ρακέτα έχοντας 15 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 τελικές πάσες.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Λι είχε 1/10 σουτ και έδειξε να έχει έλλειμα ενέργειας, κάτι που ισχύει και για τον Ντέρικ Γουίλιαμς.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Οι 15 πόντοι του Μπέικον στο β' ημίχρονο, τα 8/10 τρίποντα της Μπαρτσελόνα στην πρώτη περίοδο όπως επίσης το τρίποντο του Σατοράνσκι το οποίο έμελλε να κρίνει το ματς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το κάκιστο ποσοστό του Παναθηναϊκού στα τρίποντα με 4/22 σουτ, τα 13 επιθετικά ριμπάουντ των «πρασίνων» όπως αντίθετα τα 13/23 τρίποντα της Μπαρτσελόνα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Κρίμα, κρίμα, κρίμα. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να φτάσει σε μια σπουδαία νίκη, τόσο για την ψυχολογία του, όσο και για την κατάταξή του. Γύρισε από το -17, πλησίασε στον πόντο, βρέθηκε να έχει την τύχη του αγώνα στα χέρια του αλλά μια-δυο λεπτομέρειες έκριναν τον τελικό νικητή. Αν δεν είχε πετάξει το πρώτο ημίχρονο θα μπορούσε να έρθει σε θέση ισχύος από νωρίς και να βάλει δύσκολα στην Μπαρτσελόνα. Πραγματικά μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

Τα δεκάλεπτα: 28-12, 43-30, 62-51, 74-68

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.