Βαλένθια - Παναθηναϊκός 94-91: Κρίμα και... τσάμπα ήττα (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Ο Ντουέιν Μπέικον άργησε να πάρει μπροστά πετυχαίνοντας και τους 22 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και δείχνοντας αδράνεια στο τέλος, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να συνεχίσει το νικηφόρο του σερί στην Euroleague γνωρίζοντας την ήττα στη Βαλένθια με 94-91 στην παράταση.

Σερί ήταν και... πάει.

Όπως αποδείχθηκε γι' άλλη μια φορά, η Ισπανία αποτελεί... απαγορευμένη περιοχή για τον Παναθηναϊκό καθώς ούτε τώρα κατάφερε να «σπάσει» την αρνητική του παράδοση στην Ιβηρική χερσόνησο. Αν και έδειξε ότι μπορούσε να αποδράσει από τη Βαλένθια με τη νίκη, πλήρωσε το κακό ξεκίνημα στην 3η περίοδο, την αργοπορημένη αφύπνιση του Μπέικον ο οποίος πέτυχε και τους 22 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά και την αδράνεια που έδειξαν στις τελευταίες άμυνες στην παράταση.

Κάπως έτσι έσπασε και το νικηφόρο του σερί στην Euroleague καθώς ύστερα από τέσσερις συνεχόμενες νίκες μπήκε «φρένο» στο νικηφόρο του σερί. Μάλιστα αυτή ήταν η 13η συνεχόμενη ήττα επί ισπανικού εδάφους και η 37η σε 44 παιχνίδια την τελευταία 10ετία. Ο Ντουέιν Μπέικον είχε στο πρώτο ημίχρονο 0/6 εντός παιδιάς, κάτι που αν ήταν διαφορετικό για τους «πράσινους», ενδεχομένως να ήταν διαφορετική και η εξέλιξη του ματς. Ο Αμερικανός είχε αντίστοιχα 8/18 στο δεύτερο ημίχρονο και 5/6 βολές, έφερε τους «πράσινους» κοντά στη νίκη αλλά δεν μπόρεσε ο Παναθηναϊκός να ολοκληρώσει την ανατροπή καθώς η διαφορά είχε φτάσει και στο -14 στην 3η περίοδο.

Πολύ καλό ματς και για τον Ντέρικ Γουίλιαμς (21π., 9ριμπ., 4ασ., 3κλ., 2λ.) ο οποίος κρατούσε τους «πράσινους» μέσα στο ματς, ενώ οι Λι και Γουόλτερς πρόσθεσαν από 12 και 10 πόντους αντίστοιχα.

Το ματς

Ορεξάτος όπως στο Κάουνας παρουσιάστηκε ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα του αγώνα, έστω και αν ο Ντουέιν Μπέικον δεν ήταν εκείνος που θα έδινε τον επιθετικό ρυθμό της ομάδας του. Αντίθετα ήταν ο μοναδικός άποντος ωστόσο οι άμυνες ήταν εκείνες που έκαναν την διαφορά για την ελληνική ομάδα. Αν και οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 8-6, στη συνέχεια οι «πράσινοι» έκαναν θραύση στα επιθετικά ριμπάουντ και παίρνοντας πόντους από δεύτερη προσπάθεια μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν επιμέρους σκορ 19-7 και να προηγηθούν με 25-15 λίγο πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου (20-26).

Ο Πάρις Λι με 8 πόντους οδηγούσε στο σκοράρισμα, αλλά την διαφορά την έκαναν τα 4 κλεψίματα και τα 7 επιθετικά ριμπάουντ. Και με τον Μπέικον στο «μηδέν» με 0/3 εντός παιδιάς. Για τη Βαλένθια ο Ντούμπλιεβιτς έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά (10π.), σε ένα πρώτο δεκάλεπτο όπου οι «πράσινοι» είχαν 4/7 τρίποντα.

Όμως ένα χαζό και αχρείαστο φάουλ του Γουόλτερς πάνω στον Χάρπερ με τη λήξη της 1ης περιόδου τον έστειλε στη γραμμή και έχοντας 3/3 βολές έδωσε το έναυσμα και στους συμπαίκτες του να πραγματοποιήσουν σερί 11-0 και να μετατρέψουν το 17-26 σε 28-26 λίγο μετά την έναρξη του β' δεκαλέπτου. Αν και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει εκ νέου το προβάδισμα με 30-28 στη συνέχεια δέχθηκε νέο σερί 6-0 με το οποίο βρέθηκε για πρώτη φορά πίσω στο σκορ με -4 πόντους (34-30 η Βαλένθια).

Και πάλι όμως οι «πράσινοι» απάντησαν και πήραν το προβάδισμα (34-35 στο 16') αλλά η αστοχία του Μπέικον (0/6 σουτ) και κάποια χαμένα layups έφεραν τους γηπεδούχους για πρώτη φορά στο +6 (44-38) ένα λεπτό πριν από το ημίχρονο (44-41). Στο πρώτο μισό ο Παναθηναϊκός είχε 10/24 δίποντα, 5/12 τρίποντα, 6/8 βολές, 10-8 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 7 κλεψίματα και 5 λάθη. Αντίστοιχα η Βαλένθια είχε μετρήσει 12/19 δίποντα, 5/13 τρίποντα, 5/5 βολές, 13-5 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 3 κλεψίματα και 8 λάθη.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου η Βαλένθια προηγήθηκε και με +14 πόντους (59-45 στο 24') ύστερα από τέσσερα σερί τρίποντα τους Τζόουνς, Ντούμπλιεβτς και Χάρπερ, οι οποίοι «έκοψαν» τα πόδια των παικτών του Παναθηναϊκού. Από τη στιγμή που ο Ντουέιν Μπέικον συνέχισε να ήταν εκτός κλίματος αγώνα αστοχώντας στο ένα σουτ μετά το άλλο, ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο για τους «πράσινους» να επιστρέψουν στο παιχνίδι.

Μπορεί να μείωσαν σε 59-51 στο 26' ωστόσο η διαφορά επέστρεψε και πάλι στο +13 για λογαριασμό των γηπεδούχων. Και αυτό διότι οι παίκτες του Άλεξ Μουμπρού δεν σταμάτησαν να «πυροβολούν» από την περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βαλένθια είχε 6/10 τρίποντα στην 3η περίοδο ενώ ο Μπέικον βρήκε για πρώτη φορά στόχο εντός παιδιάς στο 28'. Όμως μ' ένα σερί 7-0 μείωσε στους πέντε πόντους μετατρέποντας το -12 (68-56) σε -5 (68-63) λίγο πριν από τη λήξη του 3ου δεκαλέπτου. (70-63).

Από τη στιγμή που η ομάδα του Ράντονιτς βρήκε κάποιες καλές άμυνες έκανε και πάλι το παιχνίδι πραγματικό ντέρμπι, καθώς έφερε το ματς στα ίσια (70-70) στο 33'. Ουσιαστικά πραγματοποίησε σερί 7-0 με τους Γουόλτερς και Γουίλιαμς να ήταν εκείνοι που οδηγούσαν τον Παναθηναϊκό στο σκοράρισμα. Όμως δύο αδράνειες και ένα λάθος στην επίθεση ήταν αρκετά για να επιστρέψει η Βαλένθια στο +6 (76-70) στο 34' και να πάρει εκ νέου «μαξιλαράκι» τριών κατοχών.

Όμως η αφύπνιση του Ντουέιν Μπέικον έφερε τον Παναθηναϊκό ξανά στο ματς και ήταν εκείνος που ισοφάρισε σε 84-84 το οποίο έμελλε να ήταν και το σκορ που πήγε το ματς στην παράταση. Βέβαια ο Αμερικανός θα μπορούσε να «καθαρίσει» με την υπόθεση της νίκης αλλά στην τελευταία κατοχή των «πρασίνων» δεν κατάλαβε ότι ο χρόνος τελείωνε και αντί να πάει σε μια καλύτερη επιλογή, επιχείρησε μακρινό σουτ που έστειλε τη μπάλα στο σίδερο.

Στο έξτρα πεντάλεπτο το παιχνίδι πήγαινε «μία σου και μία μου» με τους Γουίλιαμς και Μπέικον να ήταν εκείνοι που κρατούσαν τους «πράσινους» μέσα στο ματς. Όμως στη συνέχεια το ματς χάθηκε στις λεπτομέρειες για τον Παναθηναϊκό. Ο Μπέικον ήταν on fire στο δεύτερο ημίχρονο έχοντας πετύχει όλους τους πόντους του και ήταν λογικό να πάρει εκείνος τις τελευταίες επιθέσεις. Όμως τα δύο σουτ που επιχείρησε δεν βρήκαν στόχο, στη συνέχεια ο Ριβέρο πήρε ένα κρίσιμο επιθετικό ριμπάουντ από τον Παπαγιάννη, το οποίο μετέτρεψε σε καλάθι το οποίο έμελλε και να κρίνει τον τελικό νικητή. Στην τελευταία επίθεση αστόχησε αρχικά ο Γουίλιαμς και κάπως έτσι έσπασε το νικηφόρο σερί των «πρασίνων».

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός έδειξε αδράνεια στο τέλος, δεν έκανε σωστά τις λεπτομέρειες και ένα ριμπάουντ του Χασιέλ Ριβέρο (ή αν προτιμάτε ένα χαμένο ριμπάουντ του Παπαγιάννη) έμελλε να καθορίσει τον τελικό νικητή.

MVP: Ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς συνέχισε το σερί των πολύ καλών εμφανίσεών του εναντίον του Παναθηναϊκού έχοντας 23 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη και 33 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Οι Τζόουνς και Γουέμπ βοήθησαν στην επίθεση με 20 και 18 πόντους αντίστοιχα, αλλά ο Χασιέλ Ριβέρο ήταν εκείνος που «υπέγραψε» τη νίκη της Βαλένθια.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Σε κακό βράδυ ο Γιώργος Παπαγιάννης, ειδικά στην άμυνα καθώς στην επίθεση δεν πήρε πολλές προσπάθειες.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Μπέικον δεν είδε τον χρόνο στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μια «σκοτωμένη» επιλογή ενώ θα μπορούσε να πάει σε μια πολύ ορθολογική επίθεση, έχοντας ουσιαστικά φύγει στο ανοικτό γήπεδο.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Οι 22 πόντοι του Μπέικον στο δεύτερο ημίχρονο και το 66% της Βαλένθια στα δίποντα (23/35).

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η αλήθεια είναι ότι χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό για να συνεχίσει το νικηφόρο του σερί στην Euroleague. Πλήρωσε την αργοπορημένη «αφύπνιση» του Μπέικον ενώ αν είχε συνολικά οι παίκτες των «πρασίνων» καθαρό μυαλό στα τελευταία λεπτά ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε διάρκεια στο παιχνίδι του ενώ τα 5 σερί τρίποντα της Βαλένθια στην 3η περίοδο έμελλε να αλλάξουν το μομέντουμ ενώ θα μπορούσε η ελληνική ομάδα να είχε ελέγξει το ματς.

Τα δεκάλεπτα: 20-26, 44-41, 68-63, 70-63, 84-84 (κ.α.), 94-91 (παρ.)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.