Μακάμπι-Βαλένθια 84-68: Την «κατάπιε» σε πέντε λεπτά (vid)

Η Μακάμπι επέστρεψε στις νίκες καθώς επικράτησε της Βαλένθια στο Τελ Αβίβ με 84-68, χάρη στην εξαιρετική απόδοσή της στο πρώτο μισό της τελευταίας περιόδου μετατρέποντας ένα ντέρμπι σε περίπατο.

Αν στα τελειώματα έλεγε κάποιος ότι η Μακάμπι θα νικούσε με διαφορά 16 πόντων, το πιθανότερο είναι να τον περνούσαν για τρελό καθώς το τελικό αποτέλεσμα ουδεμία σχέση έχει με την εξέλιξη του αγώνα.

Η Βαλένθια, στο κακό της βράδυ, ήταν ανταγωνιστική καθώς πλησίασε έως και στο καλάθι (49-47) αλλά τα τελευταία έντεκα λεπτά του αγώνα ήταν καταστροφικά για την ίδια και ευεργετικά για τη Μακάμπι η οποία έκανε επιμέρους σκορ 35-21 έχοντας σ’ αυτό το διάστημα 5/9 τρίποντα και 7/11 δίποντα.

Ο αγώνας

Με επτά λάθη και 4/14 το… -5 για τη Βαλένθια στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου μάλλον ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να της συμβεί. Γιατί και η Μακάμπι δεν πήγε πίσω στον τομέα της οργάνωσης των επιθέσεων, μέτρησε αρκετές άστοχες προσπάθειες ή τραβηγμένες από τα μαλλιά και το 15-10 (10’) ήταν αποτέλεσμα δύο εύστοχων σουτ τριών πόντων που βρήκε στα τελευταία δύο λεπτά.

Η Βαλένθια δεν άλλαξε στο δεύτερο δεκάλεπτο επαναλαμβάνοντας τον ίδιο αριθμό λαθών και η Μακάμπι πάτησε σε διψήφια διαφορά (26-16, 15’). Ο Βίκτορ Κλαβέρ κράτησε στο παιχνίδι τους Ισπανούς, περισσότερο το έκανε όμως η γηπεδούχος ομάδας με τα χαμηλά ποσοστά ευστοχίας της (35-27ημ.) καθώς δεν άνοιξε το σκορ. Τουλάχιστον ήταν η πρώτη φορά φέτος που η Μακάμπι κράτησε αντίπαλο κάτω από τους 30 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, όπως είπε με περηφάνια και ο Γουέιντ Μπόλντγουιν.

Η Μακάμπι μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με δύο εύστοχα τρίποντα (41-27) αλλά όχι μόνο δεν επένδυσε στη διαφορά των 14 πόντων, αλλά είδε τη Βαλένθια να τη ροκανίζει σταδιακά με πρωταγωνιστές τους Αροστέγι, Ντούμπλιεβιτς (47-42, 27’). Η Μακάμπι βρήκε τέσσερις αναπάντητους πόντους στο τελευταίο λεπτό κι έτσι προστάτευσε τη διαφορά (53-47) στο τέλος της 3ης περιόδου.

Η Μακάμπι σούταρε με απελπιστικά ποσοστά ευστοχίας στα πρώτα τρία δεκάλεπτα, έκανε το αντίθετο στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου (73-58, 35’) και η Βαλένθια επανήλθε σε καθεστώς έντονης πίεσης. Η αντίδραση των φιλοξενούμενων δεν ήρθε ποτέ και σε αντίθεση με ό,τι είχε γίνει δύο φορές στο παιχνίδι, τούτη τη φορά ο Κλαβέρ δεν βρήκε τρόπο για να διατηρήσει την ομάδα του στο παιχνίδι. Κι έτσι το παιχνίδι είχε διαδικαστικό χαρακτήρα στο τέλος.

Τα δεκάλεπτα: 15-10, 35-27, 53-47, 84-68

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Μακάμπι είχε 3/4 τρίποντα και 5/7 δίποντα στα πρώτα πέντε λεπτά της τελευταίας περιόδου ανεβάζοντας τη διαφορά στο +15 και βάζοντας τη Βαλένθια σ’ ένα μονοπάτι δίχως επιστροφή.

Ο MVP: Ποιος άλλος; Ο Λορέντζο Μπράουν έκανε τη διαφορά στην τελευταία περίοδο με προσωπικούς πόντους αλλά και με δημιουργία.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Τζέικ Κοέν κλήθηκε να καλύψει το κενό του τραυματία Πόιθρες και τα πήγε περίφημα, ενώ ο Χίλιαρντ έκανε από τα πιο ουσιαστικά παιχνίδια του.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Η Βαλένθια δεν πήρε τίποτε από τον Γουέμπ, ο δε Χάρπερ έκανε έξι λάθη και ο Πρέπελιτς πέτυχε το πρώτο καλάθι του στο τέλος της 3ης περιόδου.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η καθίζηση της Βαλένθια στις αρχές της τελευταίας περιόδου. Συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου λεπτού της 3ης, δέχθηκε επιμέρους σκορ 24-11 μέχρι το 35’.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Σπανίως νικά μια ομάδα που έχει τα μισά επιθετικά ριμπάουντ σε σχέση με τον αντίπαλο και περίπου τριπλάσιο αριθμό λαθών. Η Βαλένθια έκανε 21 λάθη έναντι οκτώ της Μακάμπι η οποία πήρε 15 επιθετικά ριμπάουντ αντί 7 των Ισπανών.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Αν η Μακάμπι είχε στοιχειώδη ευστοχία στο σουτ, το παιχνίδι θα είχε τελειώσει από το πρώτο ημίχρονο καθώς η Βαλένθια (πλην 4-5 λεπτών στην 3η περίοδο) έκανε πολύ κακό παιχνίδι.

Maccabi Valencia stats

Maccabi Valencia stats

@Photo credits: Maccabi Tel Aviv twitter

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.